Polemik & Kulis
24 Nis 2010 13:55 Son Güncelleme: 10 Mayıs 2021 16:06

YAVUZ BAYDAR DÜNYA EDİTÖRLER FORUMU'NA O MEKTUBU YAZDI MI?

Sabah'ın okur temsilcisi Yavuz Baydar, "Ertuğrul Özkök'ün yerine Ahmet Altan'ı ya da Ekrem Dumanlı'yı davet edin" diye mektup yazdı mı?

Yavuz Baydar'ın mektubu meselesi

Birkaç gündür internet sitelerinde hararetle tartışılan bir haber var.    İddia şu: Sabah gazetesinin okur temsilcisi Yavuz Baydar, Dünya Editörler Forumu'na (WEF) bir mektup yazdı. O mektupta foruma her yıl Ertuğrul Özkök'ün davet edildiğini, bunun değişmesi gerektiğini anlattı. Sebep olarak da Özkök'ün artık yayın yönetmeni olmamasını gösterdi. Bununla da kalmadı, Özkök'e alternatif olarak Ahmet Altan ve Ekrem Dumanlı'yı önerdi.

TARTIŞMA YARATACAK İDDİA! YAVUZ BAYDAR ERTUĞRUL ÖZKÖK'Ü KİME ŞİKAYET ETTİ?

***
Burada bırakıldığında hikaye gayet 'seksi', ama bu hikayede büyük bir eksik yok mu? Neden haberi yapan Odatv ya da ondan alan diğer siteler Baydar'la konuşma lüzumu hissetmemiş? Ortada hakikaten mektup var mı? Varsa, Yavuz Baydar bunu nasıl açıklıyor?

***
İş başa düştü,  Baydar'ı aradım. 'Nedir bu mektup işi?' dedim. Anlattı.
'Dünya Gazeteciler Örgütü (WAN) toplantısına devamlı katılırım. WEF ile de  ilişkim çok eskiye dayanıyor. WAN'la ilgili olarak geçtiğimiz yıldan beri yaşanan bir sıkıntı var. Hatırlarsan, Haydarabad'da yapılmıştı son WAN toplantısı. O toplantıda Doğan Grubu'na kesilen vergi cezasının kınanmasına Sabah, Star ve Zaman gazetelerinin temsilcileri karşı çıkmış ve toplantıyı terk etmişlerdi. Gazetecilere uygulanan baskının, salt Doğan'a vergi cezasından ibaret olmadığını ileri sürmüşlerdi. Böyle limoni bir durum varken eskiden gelen hukukumuza dayanarak beni aradılar. 'Bu işi tamir etmek için ne yapabiliriz?' diye sordular. Onlara cevabımı e-mail olarak ilettim. Yani ortada mektup yok, e-mail var.

***
'Peki o e-mailde ne yazdınız?' diye sordum. Bunun üzerine Baydar, bana  maili gönderdi. Yani 'meşhur' mektubu gördüm. Şöyle yazmış Baydar:
'Bildiğiniz gibi üç medya grubu WAN'ı protesto etti. WAN bir hamle yapmazsa bu gruplar geri gelmeyecek. Bu da yalnızca Doğan Grubu'nun bünyenizde kalacağı anlamına geliyor. Bu, temsil açısından doğru olmaz. Böyle bir şeyi önlemek için üst düzey bir yetkili  Türkiye'ye gelse ve  Haydarabad'da tepki koyan medya grupları ile görüşse iyi olur. Başka bir önerim de şu: Özkök'ün üyeliği doluyor, Doğan Grubu dışında alternatif isimler düşünün. Taraf'tan Ahmet Altan, Zaman'dan Ekrem Dumanlı ya da Doğan dışından herhangi başka bir isim de olabilir.'

***
'Peki neden Ahmet Altan ve Ekrem Dumanlı?' diye sorduğumda şu yanıtı verdi: 'Alternatif isim olarak aklıma ilk Ahmet Altan geldi çünkü tam ben o maili yazarken Altan Leipzig'de basın özgürlüğü ödülünü almıştı. Ekrem Dumanlı Doğan Grubu dışında diye yazdım. İsmail Küçükkaya da diyebilirdim, başka bir gazeteden başka biri de. Benim çıkış noktam Özkök'ün yayın yönetmeni olmaması değildi ki... Tek derdim bu kutuplaşmanın ve sorunun aşılması için çözüm üretmekti. Bakın yakında Lübnan'da toplantı düzenlenecek. Böyle devam ederse bu gerginlik aynen sürecek.'

***
Bu açıklamayı dinleyince insan sormadan edemiyor: Bir haber muhatabına sorulmadan neden hazırlanır? Bu ülkedeki kutuplaşmayı bazıları hangi amaçla kaşır? Gazetecilik önceden etiketlediklerine vurmak için onlara bazı senaryolar biçmekten mi ibarettir?

Etkinlik var ama düzenleyenler firarda
YARIN (cumartesi) ,Taksim'de 24 Nisan Ermeni Tehciri ile ilgili cesur bir anma töreni yapılacak, biliyorsunuz. Perşembe günü bu törenin zamanlamasının yanlış olduğunu, açılımlara karşı yükselen milliyetçiliğin kaşınacağını, etkinlikte okunacak bildiriye imza atanların riske atıldığını yazmıştım.

***
Beni 'Beyaz Türk liberalizmi' yapmakla suçladılar.

***
Oysa iki gündür bu bildiriye imza atan birçok ismi arıyorum. Hepsine 'sizinle bu konu üzerine bir röportaj yapmak isterim' diyorum. Birkaç istisna hariç aldığım yanıt şu: Lütfen beni bu işe karıştırma! Ortalarda bu konu ile ilgili görünmek istemiyorum. Ortamın hassasiyeti malum...'

***
Söyler misiniz? İmzacılarının bile ortaya çıkamadığı, neye neden imza attıklarını anlatamadığı bir bildiri kime ne fayda sağlayabilir?

Nagehan Alçı/Akşam