Polemik & Kulis
03 Mayıs 2024 13:25 Son Güncelleme: 03 Mayıs 2024 13:39

Cumhuriyet Gazetesi’nin yıldönümünde davet krizi! ‘100 yılın 30 yılında emeğim var…’

Cumhuriyet Gazetesi’nin kuruluşunun 100’üncü yılı nedeniyle 7 Mayıs Salı akşamı yapacağı kutlamaya bazı isimlerin davet edilmediği ortaya çıktı. O isimlerden biri olan Cumhuriyet’in eski Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, sessizliğini sosyal medyadan bozdu.

Gazeteci Ertuğrul Özkök, son yazısında Cumhuriyet Gazetesi’nin kuruluşunun 100’üncü yılı nedeniyle 7 Mayıs Salı akşamı Cemal Reşit Rey salonunda kutlama yapılacağını duyurdu.

Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun’un “Cumhuriyet Gazetesinin kuruluşunun 100’ncü yıl dönümü kutlamasında sizi de aramızda görmekten mutluluk duyacağız…” notuyla imzalanan davetiyenin birçok insana gönderildiğini belirten Özkök, çarpıcı bir detaya dikkat çekti.

“GENİŞ BİR GRUBA SESLENECEKLER”

“Cemal Reşit Rey 915 kişilik bir salon. Demek ki çok geniş bir davetli grubuna seslenecekler. Gazetecilik merakımdan dolayı o listeyi çok merak ettim. Acaba Cumhuriyet Gazetesi böyle önemli bir gününde kimleri orada görmek ve göstermek istedi” diye yazan Ertuğrul Özkök, devamında ise arayıp sorduğu bazı isimlere davetiye gönderilmediğini aktardı:

Gazetenin eski hissedarı Emine Uşaklıgil,

Cumhuriyet’in 11 yıl boyunca genel yayın yönetmenliğini yapan Hasan Cemal,

2021 yılında görevinden alınan genel yayın yönetmeni Aykut Küçükkaya…

“KİMSE KENDİ KAFASINA UYGUN ŞAHSİ BİR TARİH YAZMAMALI…”

Yazısının devamında “Cumhuriyet sadece Vakıf ve başındakilerin değil, bütün Türkiye gazeteciliğinin kurumudur. Bu ülkenin en eski basın kuruluşudur. Cumhuriyet’in kurumudur” diyerek davet edilmeyenler için Cumhuriyet yönetimine eleştiride bulunan Özkök, sözlerini şöyle noktaladı:

“O nedenle gazete yönetiminin başında kim olursa olsun, kendi kafasına uygun şahsi bir tarih yazmamalı. Diyeceğim şu… O 915 kişilik salonda, gazetenin kurucusu Yunus Nadi ailesinin üyelerine, Emine Uşaklıgil’e, Hasan Cemal’e, Aykut Küçükkaya’ya da birer koltuk eklemek sizin için de, mesleğimiz için de çok daha şık olmaz mıydı… Yine de yazımı şu cümleyle bitireceğim. Çok yaşa Cumhuriyet… Şu 77 yıllık hayatım sensiz çok eksik olurdu…”

AYKUT KÜÇÜKKAYA TEPKİ GÖSTERDİ: HÜZÜNLÜ BİR DURUM

Aykut Küçükkaya, söz konusu yazı üzerine sessizliğini sosyal medyadan bozdu.

“Sevgili Ertuğrul Özkök’ün yazısı üzerine dostlar arıyorlar… ‘Davet edilseydin gider miydin?’ diye soruyorlar… Giderdim…” diyen Aykut Küçükkaya, sözlerine şöyle devam etti:

“Cumhuriyet Gazetesi yönetimdeki bir kaç kimsenin malı değil ki!.. Halkın gazetesi… 51 yaşındayım…. 100 yıllık Cumhuriyet’in 30 yılında emeğim var…

Emine Uşaklıgil de çağırılmamış… Hasan Cemal de… Bu 100 yıllık Cumhuriyet’in değil kurumsal hafızayı yönetemeyenlerin tercihi. Tabii hüzünlü bir durum. Özkök’ün yazısını sonlandırdığı gibi… Her şeye rağmen sen çok yaşa Cumhuriyet, nice yüzyıllara diyorum…”