Polemik & Kulis
25 Kas 2008 09:01 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:24

'REYTİNG ÖLÇÜMÜNDE HIRSIZLIK YAPILIYOR ÇETE VAR!..' AGB'YE SAVAŞ AÇAN TATLISES'TEN ŞOK İDDİA!..

İbrahim Tatlıses, önceki akşam atv'de yayınlanan 'İbo Show'da reyting konusundaki eleştirilerini sertleştirdi.

Reyting ölçümünde kullanılan denek listesinin 50 bin dolar karşılığında kendisine satılmak istendiğini açıklayan Tatlıses, "Dedim ki bu işlerde çete var. Aynen tekrarlıyorum. Bu işte çete var. Bu iş artık televizyon yapımcılarından çıkmıştır. Bu iş, savcılığındır. Bu iş, organize bir iştir. Suçluları elleri arkada kelepçeli mahkemeye giderken görürsem, dünyanın en mutlu insanı olacağım." ifadesini kullandı.

Reyting adı altında hırsızlık yapıldığını öne süren İbrahim Tatlıses, şöyle konuştu: "Bir örgüt işidir bu. İş yapılıyor, yazık günahtır. Diziler yayından kalkıyor. Adam kalkıyor sabah bakıyor, üzülüyor. 'Benim reytingim niye böyle?' diyor. Aslında onun gördüğü reyting öyle değil. Ben üzülmüyorum. 16 senedir yayında olan İbo Show 29'uncu olur mu? Böyle bir sahtekârlık yok."

İbo Show'u yayınlayan atv'ye, kendisine sahip çıktığı için teşekkür eden Tatlıses, "Yoksa benim de şimdi çoktan yol almam lazımdı. Ama herkes aslında ne olduğunu biliyor. O yüzden buradayım ve burada olmaktan da mutluyum." şeklinde konuştu.

AGB'nin denetleyicisi konumundaki Televizyon İzleme Araştırma Komitesi'nin (TİAK) Genel Müdür Yardımcısı Nuri Çolakoğlu ise reyting ölçümlerinin doğru yapıldığını ileri sürdü.

AGB'nin ölçüm metodunun yüzde 99 düzgün çalıştığını ve 40-50 ülkede geçerli olduğunu savunan Çolakoğlu, şunları söyledi:

"Bu araştırmayı yaptıranlar, Türkiye'de yılda 3 milyar dolar civarında reklam harcaması yapan kuruluşlar. AGB Nielsen'in giderlerinin yüzde 85'ini televizyon kanalları, yüzde 15'ini de reklamverenler karşılar. Bu sistemin amacı, kanallardan hangisi daha iyi, hangisi daha kötü yarışması yapmak değil. Burada, bir reklâm yayınlattığım zaman kaç para harcarsam, kaç kişiye ulaşırım, ölçümü yapılır."

Reyting ölçümlerinde kullanılan 2 bin 500 denek sayısının az olduğu yönündeki eleştirileri de cevaplayan Çolakoğlu, "İngiltere, Fransa hatta ABD'de bile denek sayısı bizdekine yakındır." dedi. TİAK Genel Müdürü Ömer Kayalıoğlu ise bir yayın organına gönderdiği açıklamada, "Ölçümleme farklı ülkelerde o ülkenin nüfus yapısı ve coğrafi dağılımına göre adedi 275 (Estonya)-11.436 (ABD) arasında değişen sayıdaki hanede yapılmaktadır." ifadesini kullanmıştı.

Ali Atıf Bir: TİAK şeffaf değil

Televizyon İzleme Araştırma Komitesi'nin (TİAK) 11 yıl denetçiliğini yapan gazeteci Ali Atıf Bir, kurumun şeffaf olmadığını söyledi.

'Türkiye'deki denek sayısının Batı ülkeleriyle aynı oranda olduğu' yönündeki iddiayı reddeden Bir, şöyle konuştu:

"2500 hane sayısı gerçeği yansıtmıyor. En az 5 bin hanede ölçüm yapılması gerekiyor. Türkiye'yi; İngiltere, Fransa, ABD gibi ülkelerle kıyaslayamazsınız. O ülkelerdeki kanal sayısı ile Türkiye'deki kanal sayısı aynı mı? Oradaki televizyon izleme süreleri ile Türkiye'deki süreler de aynı değil. O yüzden bu karşılaştırma yanlıştır."Geçtiğimiz hafta TV izleme konusunu manşetine taşıyan Vatan Gazetesi, reyting ölçümünün RTÜK kontrolüne geçmesi ihtimaline tepki göstermişti. Haberde şu ifadeler kullanılmıştı: "RTÜK 'people-meter' denen aletleri kendi dünya görüşlerine yakın ailelerin evine koyacak veya koyduracak. Sonra diyecekler ki gördünüz mü, en çok Kanal 7, STV izleniyormuş. Bizi bugüne kadar aldatmışlar."