Polemik & Kulis
05 Tem 2012 15:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:53

RADİKAL'İN 'ETİK' ADIMI, HÜRRİYET'İ ZOR DURUMA DÜŞÜRDÜ!

Bağlı oldukları Holding'le ilgili haberin altına hangi notu düştüler? RADAR OPERATÖRÜ yazdı...

Doğan Holding’in yenilenebilir enerji sektöründe büyümek için, Ağaoğlu Şirketler Grubu’na bağlı Akdeniz Elektrik Üretim ve Galata Wind Enerji’yi 240 milyon Euro’ya satın alması, bu gruba bağlı tüm gazetelerin “gazetecilik etiği” konusundaki duruşlarının da tartışılmasına yol açtı.
Haber, gruba bağlı bütün gazetelerin bugünkü sayısında yer bulurken; Radikal’in haberin altına düştüğü “Radikal, Bir Doğan Grubu Yayınıdır” notu, Türk basın tarihine bir “ilk” olarak geçti.
Radikal editörlerinin bu tavrı, uzun zamandır göz ardı edilen “basın etiği”ne uygun bir tavır olarak bulunurken, Hürriyet’in aynı haberi mahreçsiz, imzasız ve notsuz vermesi, “Meşhur Hürriyet ilkelerine ne oldu?” sorusunun sorulmasına neden oldu.

Gelelim Radikal’in düştüğü bu notun yorumuna:
Gazeteler, elbette bağlı oldukları şirketler grubunun diğer faaliyetlerini de haberleştireceklerdir. Ama bu bugüne kadar hep “reklam anonsları” şeklinde yapıldı ve okura o haberin sayfalarda genişçe yer bulmasının asıl nedeni söylenmedi.
Radikal bu notu düşerek bir anlamda, “Bu haberin ekonomi sayfalarımızda bu kadar genişçe yer bulmasının bir nedeni de bizim Doğan Şirketler Grubu’na bağlı olmamızdır” mesajını vererek, doğru olanı yaptı.
Umarız Radikal’in bu doğru adımı kısa zamanda tüm gazetelerimiz tarafından da benimsenir ve okurlar, okudukları haberin altında yatan asıl nedeni öğrenme olanağına kavuşurlar.

RADAR OPERATÖRÜ