Polemik & Kulis
21 Şub 2013 14:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:02

"BU YARIŞMALAR KİME HİZMET EDİYOR?"

Gün geçmiyor ki televizyon ekranlarında yayınlanan yarışma programlarındaki bir vaka internet sitelerine sızmasın.

Gün geçmiyor ki televizyon ekranlarında yayınlanan yarışma programlarındaki bir vaka internet sitelerine sızmasın. 'Ben Bilmem Eşim Bilir', 'Şans Kapıda', 'Yaparım Bilirsin', sitelere çokça malzeme veren o yarışmalardan. Zaman gazetesinden Elif Akdeniz uzmanlara bu yarışmalar kime hizmet ediyor sorusunu sordu.

"BENİ BAŞKASIYLA DÜŞÜN"

Evli çiftlerin rakipleri karşısında topuklu ayakkabıyla koşması, mobilya montajı yapması kimileri için eğlenceli. Ne var ki eşler arasında hoş olmayan diyalogların yaşanması ve bunun kamuoyuna yansıması tepki çekiyor. Nitekim, eşine motivasyon amaçlı "Beni başkasıyla düşün" diyen kadın yarışmacı nedeniyle RTÜK'ün bu yarışmalardan birine ceza vermesi, mahremiyetin ne boyutta ekrana taşındığını gözler önüne seriyor.

SEYİRLİK KISIM BU MAHREMİYET

Sosyolog Nurhayat Kızılkan ise bu gibi yarışmalarda mahremiyeti ortaya çıkaracak bir düzenek kurulduğunu söylüyor. Yarışmacıların eşlerini motive etmesine izin verildiğini çünkü seyirlik kısmının da bu motivasyon sırasında söylenebilecek mahrem sözlerden oluştuğunu düşünüyor. İzleyici olarak da bizlerin ilk önce ayıpladığını; ama ardından da keyifle takip etmeye başladığımızı belirtiyor. "Yani yarış bahane, eşlerin mahremiyetini izlemek şahane." ifadesini kullanan sosyolog, en çok da bu yarışmaları gören gençlerin gözünde evlilik algısının değişebilmesinden dert yanıyor.

UYGUR: AİLE YAPISINI KORUMAK PRENSİBİMİZ

'Yaparım Bilirsin'in sunucusu Behzat Uygur, programlarında toplumu rahatsız edecek bir durum olmadığını ifade ediyor. "25 yıldır TV programı yapıyorum. Doğduğumdan beri de tiyatronun içindeyim. Aile yapısını korumak prensibimiz." diyen Uygur, bizim topluma uygun olmayacağını düşündükleri oyunları hiç yarışmaya dâhil etmediklerini belirtiyor.

HERŞEY REYTİNG VE KAR İLE İLİŞKİLİ

Bir diğer eleştirmen Sina Koloğlu ise televizyonda reyting ve kârın bağlantılı olduğuna işaret ediyor. Koloğlu, ifadelerini kullanıyor.