Boomer siyasetçiler Z kuşağının aklını TikTok'la mı çelecek?

Siyasetçilerin sosyal medya platformlarını kullanmasında bir anormallik yok… Ancak konu TikTok olunca üzerinde biraz daha düşünmek gerekiyor. Nedenini hemen açıklayalım.

Siyaset dünyasının, popüler sosyal medya platformlarından TikTok’a olan ilgisi her geçen gün daha da artıyor. Uygulamanın kullanıcıları arasına son olarak Ak Parti de katıldı.

İlk paylaşımını "Merhaba TikTok biz geldik" notuyla yapan AK Parti'nin videosunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temasları, savunma sanayi, Togg ve daha birçok ana ait görüntüler yer aldı.

Uygulamayı ülkemizde aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi kullanıyor. Belediye başkanları arasında ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de bulunuyor.

Son dönemde Türk siyasetçilerin yoğun ilgi gösterdiği TikTok’a elbette dünya siyasetinin tanınmış simalarından da büyük ilgi var.

Bu isimler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Birleşik Arap Emirlikleri Başbakanı Mohammed bin Rashid Al Maktoum da gibi çok sayıda siyasetçi var. Elbette 85 yaşındaki eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’yi eklemezsek bu liste eksik kalmış olur.

Siyasetçilerin sosyal medya platformlarını kullanmasında bir anormallik yok…

Ancak konu TikTok olunca üzerinde biraz daha düşünmek gerekiyor. Nedenini hemen açıklayalım.

Bu popüler uygulama Vikipedia’da; “dans, komedi ve eğitim gibi türlerde on beş saniye ile üç dakika arasında değişen çeşitli kısa biçimli videolar yapmak için kullanılan bir uygulama” olarak tarif ediliyor. Bu tariften yola çıkacak olursak platformun siyasete pek de uygun olmadığı anlaşılıyor.

Dahası var…

Sosyal medyada yapılan yorumlarda ise TikTok hakkında; “teşhirciliği özendiren uygulama”,  “anlamsız sözlerle anlamsız hareketlerin yapıldığı video uygulaması”, “video çekmeyi sosyallik sanan köylü Z kuşağının toplaştığı yer”, “geri zekâlı turnusolü” gibi pek çok eleştirel yorum yapılıyor.

Bunların yanı sıra TikTok’ta Instagram, Youtube, Twitter gibi diğer sosyal medya uygulamalarına kıyasla birçok saçma ötesi içerik yer alıyor. Lakin kimse videoların saçma olup olmadığına bakmaksızın beğeni yağdırabiliyor.

Hatırlatmadan geçmeyelim, yarı çıplak genç kızların kamera karşısında yaptığı erotik danslar, bu uygulama ile özdeşleşen ve en çok izlenen videolar arasında bulunuyor.

TikTok aynı zamanda çeşitli içeriklerle para kazanmak isteyenlerin de sıklıkla kullandığı bir video paylaşım platformu… Belki de sizin saçma bulup izlemeye bile değer görmediğiniz kimi videolar, üreticilerine büyük paralar kazandırıyor olabilir. Durum böyle olunca TikTok son dönemde adeta “ışığa üşüşen sinekler” misali kalabalık bir görüntü arz ediyor.

Umarım TikTok videolarının içeriklerini ve kullanıcıların sosyal ve kültürel profilini anlatabilmişimdir.

Şimdi de gelelim TikTok kullanıcılarının yaş profiline…

TikTok kullanıcılarının yüzde 69’u Z kuşağına mensup gençlerden oluşuyor. Söz konusu yüzde 69’luk grubun %27’sini 13-17 yaş aralığındakiler, %42’sini ise 18-24 yaş aralığındakiler oluşturuyor. Kullanıcıların geri kalan 31’inde ise yaşı 24’ün üzerinde olan Y ve X kuşağına mensup kişiler var.

Yani bu bilgiler ışığında “TikTok tam anlamıyla Z kuşağına hitap eden bir sosyal medya platformu” dersek asla yanlış olmaz.

Peki, başlıkta da bahsettiğimiz Boomer kuşağına mensup siyasetçiler kimler?

“Boomer” kavramı 1940'lı yılların sonundan 1960'lı yılların ortalarına dek doğan “Baby Boomer” nesli için kullanıldığına göre, demek ki bu kuşağın mensupları, aslında halen ülkemizi ve dünyayı yöneten insanların tamamı…

Peki, şimdi neredeler?

Yiğidin harman olduğu yerde, yani TikTok’ta…

Acaba orada ne yapıyorlar?

Çoğunluğu Z kuşağı olan kullanıcılarının aklını çelip, oylarını almaya çalışıyorlar.

Bunu hangi yöntemle yapıyorlar?

En iyi bildikleri şey olan klasik yöntemlerle.

Acaba bu klasik yöntemler Z kuşağının aklını çelmek için yeterli mi?

İçinde yeterince saçmalık ve erotizm yoksa biraz zor gibi…

Öyleyse ne işleri var orada?

Doğrusu sırf genç kuşak orada takıldığı için siyasetçilerin de bu platforma girmesi fazlasıyla absürt kaçıyor.

Böyle bir sosyal medya platformunu kullanıyorsanız ya Mustafa Sarıgül gibi hakkını vererek içerik üreteceksiniz, ya da uzak duracaksınız…

Eğer oy devşirmek için bu tür platformlara girmeyi “siyasal iletişim” açısından sakıncalı bulmuyorsanız, bu durumda sizlere bir sosyal medya kullanıcısının da söylediği gibi tek bir tavsiyemiz kalıyor:

Kravatınızı gevşetin de azıcık kan gitsin beyninize…