Polemik & Kulis
16 Ağu 2011 14:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:41

AA'NIN YENİ GENEL MÜDÜRÜ İLK İCRAATINDA YAYIN YÖNETMENLERİNİN KEYFİNİ NASIL KAÇIRDI?

Hilmi Bengi'nin emekliye ayrılmasıyla boşalan Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü'ne atanan Kemal Öztürk'ün ilk icraatı ne oldu? VAROL ERSOY yazdı...

Hilmi Bengi’nin emekliye ayrılmasıyla boşalan Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü’ne yaklaşık iki hafta önce atanan Kemal Öztürk, ilk icraatında gazetelerin ve televizyonların genel yayın yönetmenlerinin keyfini kaçırdı.
Geldiği günden bu yana ajans haberlerinin medya organlarında kullanımını mercek altına yatıran Kemal Öztürk, gazetelerin ve televizyonların tamamının AA mahrecini kullanmadığını tespit etti.
Bunun üzerine Ajans’ın hukukçularıyla bir toplantı yapan Kemal Öztürk, ajans mahrecine yer vermeyen yayın kuruluşlarını uyarmaya karar verdi.
Kendi imzasıyla tüm gazetelerin, radyoların ve televizyonların genel yayın yönetmenlerine gönderdiği mektupta ajansla kullanıcı kurum arasında yapılan sözleşmeye dikkat çeken Kemal Öztürk özetle şunları söyledi:
“Yapılan incelemede kurumunuzun, ajansımızla izlediği sözleşmede yer alan ‘Haberler kaynak belirtilerek kullanılır’ maddesine uymadığı tespit edilmiştir.  Hem sözleşme, hem de basın etiği gereği konuya önem vermenizi ve haberlerimizi kullanırken mutlaka AA mahrecinin de kullanılmasına dikkat edilmesini sağlamanızı rica ederiz. Aksi halde sözleşmeye aykırı bu tavrın giderilmesi için yasal yollara başvurmak zorunda kalacağımızı belirtiriz.”
Anadolu Ajansı Genel Müdürü’nün bu talebinin yerine getirilmesi durumunda; Türk basınının gerçek hali de gözler önüne serilecek…
Çünkü haberlerin yüzde 90’ının altında AA mahreci olacak… Bu da medyada son yıllarda izlenen muhabir kıyımının büyüklüğünü gösterecek.

Ama merak etmeyin; burası Türkiye ve her derdin kestirme bir çözümü mutlaka bulunur…
Eğer yakında zaten büyük yük altındaki sayfa editörlerinin, bir de tüm ajans haberlerini yeniden yazmakla görevlendirildiklerini duyarsanız…
Sakın şaşırmayın!
Umarım yanılırım ve Kemal Öztürk’ün bu ilk icraatının faturası, her zaman olduğu gibi basın emekçilerine kesilmez!

VAROL ERSOY