Polemik & Kulis
27 Eyl 2012 12:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:11

ZAMAN MUHABİRİ BAKAN YILDIZ'A CEVAP VERDİ; ISTRANCA YALANCI BİR KUYU MUYDU?

Zaman gazetesinin Istranca'da bulunan doğalgazla ilgili haberine tepki gösteren bakana haberin muhabiri yanıt verdi.

Bir süre önce Zaman gazetesinde Istranca'da yapılan aramalarda bulunan doğalgaz kuyusunun kapatıldığı ile ilgili haber, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız tarafından eleştirilmişti. Haberi yapan muhabir İsmail Altunsoy, bakan Yıldız'ın eleştirilerine gazetesinin internet sitesinden yanıt verdi.

İşte muhabirin bakana yanıtı..

Gazetecilik zor meslek. Başarıyı anlatan haberler her zaman takdir toplar. Ne zaman ki habere konu olay, olumsuz sonuçlanır ve siz de onu yazarsanız, vay halinize. Kötü adamsınızdır, bir kastınız vardır, art niyetlisinizdir ve dahi bir kuyuya taş atmışsınızdır.

Malum geçen hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız açıkladı: Istranca'da (Karadeniz) yapılan aramalarda doğalgaz emaresine rastlandı. Aslında biraz daha geriye gidersek olayın ilk emareleri haziran-temmuz aylarında görülmüştü. Bu gelişmeyi de kamuoyuna ilk kez Zaman 1 Temmuz'da "Istranca'da doğalgaz ümidi" başlığı ile duyurmuştu. Başta Enerji Bakanlığı ve bürokrasisi olmak üzere kamuoyunda sevinç uyandırmıştı.

FİKRİ TAKİP YAPTIK
Bu gelişmeyi, haber değeri olduğu için gazete sütunlarına taşımıştık. Maksadımız kamuoyunu haberdar etmekti. Geçen hafta da Sayın Bakan bu gelişmeyi, ''Istranca'da TPAO'nun yaptığı çalışmada doğalgaza rastlandı." sözleri ile aktardı. Bu sözler de gazetelerde müjdeli haber vurgusu ile yer aldı. Zaman'da da yer aldı bu açıklama. Yine sadece haber vermekti maksadımız. Fikri takip prensibi ile hareket ettiğimizden ilk günden beri yaptığımızı yaptık ve dün de 'Istranca'da doğalgaz alevi erken söndü' başlığı ile son durumu haber yaptık. Kaynaklarımızın verdiği bilgiye göre kuyu ekonomik bulunmadı ve daha sonra değerlendirilmek üzere betonla kapatıldı. Sondaj çalışmaları nihayetlendirildi. Bu gelişme de yine kamuoyu ile paylaşıldı.

ISTRANCA YALANCI BİR KUYU MUYDU
Öncelikle belirtmeliyim ki, gazeteci yazdığı haberin takipçisidir. Dört ay önce duyurduğumuz sevindirici haberle ilgili gelişmeyi; sonuç sevimsiz olsa bile kamuoyu ile paylaşmak, gazetecilik mesleğinin en temel kuralıdır. Ki, haberimde Sayın Bakan Yıldız'ın geçen hafta yaptığı açıklamalar aynen yer alıyordu. Fakat Sayın Bakan, buna rağmen haber üzerine bazı beyanlarda bulunmuş. Haberin özüne cevap vermek yerine tali ve yoruma açık ifadelerle hem Zaman'ı hem de haberi hazırlayan muhabir olarak şahsımı zan altında bıraktı. Sayın Bakan açıklamalarında 'Biz gerçek petrol ve doğalgaz kuyularıyla ilgileniyoruz' şeklinde anlaşılmaz bir ifade kullanmıştır. Bu durumda "Istranca yalancı bir kuyu muydu?" sorusu akla gelmektedir. Sayın Bakan'ın, "Sondaj sonrası çalışmalar devam ediyor." cümlesi aslında "Kuyu kapatıldı." dememek için çizilen zigzagdan başka bir anlam taşımaz. Zira aynı beyanatta yer alan şu cümleyi başka türlü nasıl okuyacağız: "Çalışmaların kuyunun dışında devam etmesi lazım ve o zamana kadar kuyunun kapatılması lazım." Biz de bunu yazdık. Sayın Bakan'ın, "Her aklı yetenin kuyuya attığı taşı çıkarmakla yükümlü değiliz." ifadelerini ise siyasi nezaketle bağdaştıramadık. Son derece üzücü bir anlatımdır. Zaten çok net bir anlatımla, haberde kuyunun kapatılması konu ediliyor. (İşte o bölüm): "Doğalgaz emaresine rastlanılan Istranca 1 kuyusu 'ekonomik olmadığı' gerekçesiyle daha sonra değerlendirilmek üzere kapatıldı." Aynı haberde Sayın Bakan'ın ifadelerine de yer veriliyor: "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 17 Eylül'de 'Istranca'da TPAO'nun yaptığı çalışmada doğalgaza rastlandı.' açıklaması yapmıştı. Ancak Yıldız, sondaj tamamlandıktan sonra bulunan doğalgazın ekonomik ve fizibıl olup olmadığının netleşeceğini söylemişti."

ZAMAN'IN ENERJİ ŞİRKETİ YOK
Istranca'da aramalarda doğalgaz emarelerine rastlanılması kadar, çalışmaların olumsuz sonuçlanması da haber değeri olan ve kamuoyuyla paylaşılması gereken bir bilgidir. Dünkü haber de bu çerçevede hazırlanmıştır. Haberle ilgili 'Kasıt, art niyet, kuyuya taş atma, sitem' gibi ithamlar kabul edilemez. Sayın Bakan'ın açıklamalarından sonra bilgi kirliliği oluşmuştur. Bunu vuzuha kavuşturma görevi de Sayın Bakan'a düşmektedir. Ayrıca, petrol ve doğalgaz aramalarında çalışmalar olumsuz sonuçlanırsa; herhangi bir sızıntının önüne geçmek, insan ve çevre sağlığı için oluşabilecek muhtemel zararları engellemek için kuyu çimento-beton ile kapatılır. Bu üzülecek veya kızılacak bir durum değil, tam aksine bilimsel bir uygulamadır.

Son olarak, Zaman'ın yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizin ekonomiye kazandırılması konusundaki hassasiyetini Sayın Bakan fark edememiş olabilir. Oysa Mayıs 2005'te yenilenebilir (yerli) enerji yasasının doğalgaz lobisine takıldığı manşeti sadece Zaman'da yer almıştı. Fikri takibimiz sonuç getirmiş ve 2002'den beri tozlu raflarda bekleyen 'Yenilenebilir Enerji Kanun Tasarısı' Sayın Bakan'ın partisi AK Parti tarafından TBMM'den geçirilmişti. Bugün herkesin iftihar ettiği rüzgar santralları, yeni yeni kurulan güneş tarlaları ve diğer enerji yatırımlarında Zaman'ın böylesine tarihi bir payı vardır. Bunun da maksadı enerjide dışa bağımlılığı azaltacak adımlara katkı sağlamaktı. Sayın Bakan, Zaman'ın enerji şirketi yok. İthalat lobileri ile herhangi bir bağı da yok. Bu tarz imalarda bulunmak size yakıştı mı? Bir haberle ilgili eleştiri ya da sorulara böyle mi cevap veriyorsunuz? Enerji sektörünün yakinen takip ettiği ve objektif haberleri kamuoyunun takdirini toplamış Zaman'ı töhmet altında bırakmaya çalışıyorsunuz. Çok ayıp.

Bilmem maksat hasıl oldu mu?