Polemik & Kulis
28 Ağu 2012 17:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:04

YILMAZ ÖZDİL-TCDD TARTIŞMASINA SON NOKTA! TCDD ÖZDİL'E NEDEN TEŞEKKÜR ETTİ?

TCDD ile Yılmaz Özdil arasında iki gündür devam eden tartışmaya TCDD noktayı koydu. İşte o teşekkür...

Hürriyet yazarı Yılmaz Özdil ve TCDD arasındaki polemiğe demiryolları yaptığı yazılı açıklamayla noktayı koydu. Açıklamanın sonunda Yılmaz Özdil’e dolaylı şekilde teşekkür edildi. İşte o açıklama...

Son günlerde, basın yayın organlarında ve internet medyasında yer alan ve bugün de devam eden tartışmalarla ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.
 
1- Demiryolları tarihimizin tasnifi Osmanlı dönemi, demiryolu yapımının devlet politikası olarak ele alındığı ve demiryolu ağırlıklı ulaşım politikasının izlendiği 1923–1950 dönemi; karayolu ağırlıklı politikaların izlendiği ve demiryollarının ihmal edildiği 1950 sonrası dönem ve demiryollarının yeniden devlet politikası olarak ele alındığı dönem olarak yapılmaktadır.
 
2- "Demiryolları refah ve ümran tevlit eder" diyerek Türk demiryolculuğun yol göstermeye devam eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü demiryolcular şükranla yad etmekte; Atatürk dönemindeki demiryolu hamlesini yeniden milletimize yaşatmayı ideal hedef olarak görmektedir.
 
3- 2002–2004 yıllarında, Üniversiteler ve ilgili paydaşlarla birlikte Ulaştırma Ana Planı Stratejisi hazırlanmış, bu ana plan çerçevesinde demiryollarının yapımı ve geliştirilmesi "Cumhuriyetin ilk yılları"nda olduğu gibi yeniden devlet politikası olarak ele alınmıştır.
 
 
4- TCDD,  yeni yol yapma ve demiryolu taşımacılığını geliştirme yanında, demiryolu alanındaki dünyadaki her yeni teknolojiyi, her yeniliği kendi ülkesinde uygulamayı ve süreç içerisinde bu teknolojileri yerli olarak üretmeyi vazgeçilmez stratejik hedeflerinden biri olarak kabul etmektedir.
 
 
5- Demiryolu uzunluğumuz 1856’dan bu yana, 1923–1950 arası dâhil tek hat üzerinden hesaplanmaktadır.
 
 
6- Son zamanlardaki bilgi kirliliği ve tartışmaların seyri;   demiryollarının tıpkı Cumhuriyetin ilk yıllarındaki gibi devlet politikası olarak ele alınmasından ve demiryollarına yatırım yapılmasından heyecan ve gurur duyan 32 bin demiryolcuyu derinden üzmektedir.
 
 
7- Bu ülkeye bir karış ray döşeyerek hizmet eden herkese minnet borcumuz olduğu gibi, bu süreçte de hiçbir art ve ön niyet taşımadan, samimi olarak demiryollarına destek veren herkese teşekkür borcumuz vardır. Bir köşe yazarının bugünkü yazısında yer alan "Mustafa Kemal vizyonuyla, ülkemin kılcal damarlarında bile hızlı trenlerin dolaşmasını isterim" sözlerine de ayrıca teşekkür ederiz.
 
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.