Polemik & Kulis
14 Mar 2016 13:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:24

Yeni bir gazete daha yayın hayatına 'merhaba' dedi! (Medyaradar/Özel)

Son haftalarda hareketlenen medya dünyasına, Yeni Türkiye'nin Yeni gazetesi mottosuyla yeni bir soluk daha katıldı...

'Dilde fikirde işte birlik' sloganlı Yeni Birlik, bugün itibariyle bayilerdeki yerini aldı. Yeni Türkiye'nin Yeni gazetesi mottosuyla yola çıkan Yeni Brilik'in imtiyaz sahibi gazeteci Avni Özgürel...

Dümende Okan Sarıkaya

Okuyucusuyla buluşan gazetenin dümeninde genel yayın yönetmeni olarak Okan Sarıkaya bulunuyor.

Beşiktaş Yıldız'da karargah kuran Yeni Birlik'in sayfalarında kamuoyunun çok yakından tanıdığı isimler yer alıyor. İlnur Çevik, Adil Gür, Merve Sever, Hanefi Avcı, Tarık Çelenk, Vehbi Baysan, Mehmet Ali Bayar, Hasan Köni, Mehmet Şahin, Korkmaz Karaca, Osman Ataman, Elçin Güler, Sibel Çarmıklı, Yavuz Selim Kıran, Orhan Gazıgil, Yüksel Yalova, Çetin Çetiner, Hakan Dikmen, İsmail Şahinbaş, Mustafa Yaşar, Mehmet Altıparmak, Astrolog Dolunay Tozkoparan ve Yonca Ortan gazetede yer alacak isimler...

50 kuruş olan fiyatıyla raflardaki yerini alan gazete İhlas Gazetecilik'te basılıyor. Gazetenin ana karargahı ise Beşiktaş olacak. YeniBirlik, 100.000 adet baskı ile Türkiye geneli 81 kentte 1772 ana bayi üzerinden dağıtılacak ancak kadronun 200.000 baskı hedefi bulunuyor. 

'Kanlı el iş başında' manşetiyle ilk gün okuyucusuyla buluşan gazete, birinci sayfasından neden medyada yer aldıklarını da şöyle açıkladı: 

"Zor bir dönemden geçiyoruz..  Teferruata gerek yok. Ekonomik, siyasi, sosyal çalkantılar; etrafımızı saran yangın, içine çekildiğimiz şiddet dalgası vs. Hep bir ağızdan istikrar çok önemli deyip gittiğimiz seçim sonunda bir an için amacımıza ulaştığımız ümidine kapılsak da  kısa süre içinde beklediğimiz tablonun oluşmasının çok kolay olmadığını gördük.  

Manzara böyle..

Türkiye zor bir ülke.. Coğrafyası, toprağı zor, insanı zor, yönetmesi zor..  Kolay bir dönem hiç yaşamadık zaten.. Tarih bu topraklarda kazanın kaynamadığı, kaldırılmadığı, devrilmediği bir dönemi yazmadı....

Neden böyle sorusu üzerine sayfalar dolusu makale, ciltler dolusu kitap yazılabilir şüphesiz; ama cevap sanıldığının aksine oldukça sade hatta çok basit.. Sorunun temelinde üzeri şatafatlı kelimelerle örtülerek gizlenen ama küçük bir fiskeyle bile açığa çıkan hayatın bütün alanlarına yayılmış samimiyetsizlik, iki yüzlülük var!.. Devlet hayatından kurumlara, şirketlerden bireylere; aklınıza gelen herhangi bir katı seçip bakın, göreceğiniz budur.. 

Lafa geldiğinde ağzımızdan düşürmediğimiz, levha yapıp duvara asmayı sevdiğimiz millet iradesini yönetime hakim kılamayışımızdan alın; arızalı plak gibi hep aynı yerde takılıp yola ancak dışardan müdahaleyle devam edebilmemizden çıkın.. Çürümüş keyfiliği görkemli binalarda sunup karmaşayı sistem diye yutturma oyunumuz vs. Hangisinin üzerini açsanız genziniz yanar!...   

Değiştirmeyi bir türlü beceremediğimiz, her yeni gelenin eskinin açığını kapatarak katıldığı kısır döngü, ya da ‘İdare Oyunu’dur bu..

Yeni Birlik elbette isminin yanına eklediği merhum İsmail Gaspıralı’nın ‘ Fikirde, Dilde, İşte Birlik’ şiarının işaret ettiği düşünce istikametinde bir yayın çizgisi izleyecek.. Türkiye’nin her şeyden önce yeni bir birlik mukavelesine yani herkesin kendisini içinde hissedeceği yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu düşüncesinden hareketle Kürt meselesinden, Alevi meselesine, inanç hürriyeti önündeki kısıtlamaların kaldırılmasından hak ve özgürlük alanının genişletilmesi hedefine kadar Türkiye’nin her meselesinin takipçisi olacak.

Ve hiç şüphesiz Yeni Birlik gazetecilik mesleğinin dolayısıyla basın özgürlüğünün gazeteciye kişisel ayrıcalık sağlamaktan öte temelde halkın haber alma hak ve özgürlüğü çerçevesinde anlam taşıdığının bilinci içinde yürüyecek..."

İşte Yeni Birlik gazetesinin birinci sayfası: