Polemik & Kulis
03 Haz 2012 12:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:44

YAŞAR USTA BENİM BABAMDIR!

Memleket acayip bir tarafa gidiyor. Çaresiz kaldık sanmayın, bozmayın moralinizi... Bin fabrikatöre, bir Yaşar Usta Yeter!

Perşembe Akşamı Documentarist belgesel film festivalinin açılışı için Fransız Kültür Merkezinde verilen resepsiyondaydım. Sahnede Rojin var, bu güzel Kürt kadını Fransızca bir şarkı söylüyor ancak dinleyenler tedirgin. Dışarıda çok büyük bir kalabalık tekbir getirerek İstiklalden aşağıya yürüyor. Dali tablolarından beter bir kaos var kafamın içinde... Çıkmak, onları izlemek istiyorum, güvenlik görevlisi, tehlikeli olur diye izin vermiyor. Sanırsın Şah döneminin son günlerinde İran’dayız. Kendi ülkemin insanlarından korkmalı mıyım? Ne zaman bu kadar nefret ettik birbirimizden? Neden?

Münir Özkul ve rahmetli Adile Naşit’i çocukken kendi annem, babam sanırmışım. Bu his orta yaşlı olduğum şu günlerde hala geçmiş değil… Ertem Eğilmez ve Arzu Film yaratımı tüm filmleri ve en çok da Gülen Gözler‘i izledikten sonra hala Yaşar babamla, Nezaket anneme sarılır uyurum.

Nezaket hanım, (Adile Naşit) çocuklarının her açığını ve eksiğini kapatan, kendini onların yoluna feda etmiş bir candır. Yaşar Usta (Münir Özkul) ya da aynı fabrikanın işçisi Şener’in (Şener Şen) deyişiyle “Yatar utta” ise, tüyleri dökülmüş yaşlı bir kartal gibi köşesine çekilmiş, kendi küçük dünyasında mutlu ama o dünyaya bir zeval geldiğinde kanatlarını açıp yavrularını koruyacak ve düşmanın gözlerini oyacak sağlam bir karakterdir. Söylediği de laf değildir hani… Aile Şerefi filminde Oktay ve babası onun sabrını zorlayınca, karıncayı bile incitmeyen Yaşar usta, almış çifteyi, basmış kokteyli ve Oktay’ın o sefil canını almıştır. (Münir Özkul’un buradaki adı Rıza’dır ama aynı karakter özelliklerini sergiler.)

İnsanın sözleri bittiğinde babası onun için konuşur, evladını korumakta böyle bir şeydir. O zaman hepimize moral olsun diye paylaşayım. Siyasi olarak memleketin ve içinde yaşayanların sabrının sınandığı, kadınların karnındaki bebeyi ne yapacaklarına dahi karışıldığı, akarsuların, derelerin çokuluslu firmalara HESkeş çekildiği, tiyatrocuların, sinemacıların ve sanat üreten herkesin hırpalandığı, son direniş kalelerinin de Recep İvedik’lerce yıkıldığı  şu umutsuz günlerde, anasız, babasız, sinemasız kalmış tüm yetim kalmış Türkiye’liler için gelsin:



 Bak beyim, sana iki çift lafım var… Koskoca adamsın. Paran var, pulun var, herşeyin var… Binlerce kişi çalışıyor emrinde. Yakışır mı sana ekmekle oynamak! Yakışır mı bunca günahsızı, çoluğu çocuğu karda kışta sokağa atmak, aç bırakmak… Ama nasıl yakışmaz. Sen değil misin öz kızına bile acımayan, bir damlacık saadeti çok gören. Anlamıyor musun beyim, bu çocuklar birbirini seviyor…

Ama ben boşuna konuşuyorum. Sevgiyi tanımayan adama sevgiyi anlatmaya çalışıyorum.hıh. Sen büyük patron, milyarder, para babası, fabrikalar sahibi Saim bey… Sen mi büyüksün!? hayır ben büyüğüm, ben, Yaşar usta! Sen benim yanımda bir hiçsin, anlıyor musun, bir hiç! Gözümde pul kadar bile değerin yok. Ama şunu iyi bil, ne oğluma ne de gelinime hiç birşey yapamayacaksın. Yıkamayacaksın, dağıtamayacaksın, mağlup edemeyeceksin bizi! Çünkü biz birbirimize parayla pulla değil, sevgiyle bağlıyız. Bizler birbirimizi seviyoruz. Biz bir aileyiz… Biz güzel bir aileyiz. Bunu yıkmaya senin gücün yeter mi sanıyorsun!? Dokunma artık aileme! Dokunma çocuklarıma! Dokunma oğluma. Dokunma gelinime! Eğer onların kılına zarar gelirse ben, ömründe bir karıncayı bile incitmemis olan ben, Yaşar usta, hiç düşünmeden çeker vururum seni! anlıyor musun!? vururum ve dönüp arkama bakmam bile…

Murat Tolga Şen / murattolga@gmail.com


Yabancının Türkiye’ye İlgisi Arttı, İstanbul’un Finans Merkezi Olabilmesi İçin Yasa Çıktı
İşte Yeni İstanbul Kentsel Dönüşüme Vergi Ayarı
Glow 3 Çekmeköy’de 223 Bin Lira! Bankalar 2b’den Pay Alma Telaşında
Dumankaya Lobi Çarşı’da 119 Bin Liraya! Atlantis City’de 285 Bin Lira’ya 3+1
Bahçe’n Eryaman’da 60 Ay 0.97 Faiz Crown Tower’da Son 40 Daire, 40 Ay 0 Faiz
Riskli Evler İfşa Edilecek Next Level’da 3.3 Milyon TL’ye Penthouse!
Cami Yaptırana Vergi İndirimi Newista Life 30 Aya 0 Faiz Uyguluyor
TOKİ’den Proton Hızlandırıcı Tesisi Aris Park Residence’da 999 TL Taksitle!
İnşaat Süreci İnternetten Canlı İzlenebilecek Japonya’dan Örnek Alınacak
Marmara Evleri 3’de 1.2 Milyon TL’ye Dükkan! Türk Şirketler Azerbaycan’ın Yeni Yüzünü İnşaa Ediyor
Antep’te Kentsel Dönüşüm Çalışmaları Japonya’dan Örnek Alınacak
Etiler’den Altunizade’ye Teleferik Projesi Tapu Dairesine Gitmeden Ödemenizin Yapın !
Exen İstanbul’da 84 Ay Vade! 3 Haziran Son Gün 2 B Öncesi Rekor Satış
Arista Bomonti’de Ofisler 6 Bin 375 Dolara! Park Avenue’den Bina Aldı ABD’de Otelleri 3’lüyor
Şehrizar’a Çevreci Çatı Rings İstanbul’da 2+1 Daire 425 Bin Tl’ye!
Keten İnşaat Nişantaşı’na Hayat Veriyor! Sultan Konakları’nda 2+1daire 178 Bin Lira!
Libya’da Türk Şirketlerinin Varlıklarına El Konuldu Metropol İstanbul’da Formula 1heyecanı
268 Rakımlı Tepede Tüm İstanbul Görecek 216 Butik Çekmeköy’de 158 Binliraya!