Polemik & Kulis
04 Eki 2013 12:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:41

TV8 VE KANALTÜRK'TE NELER OLUYOR? KANAL D, NAGEHAN ALÇI'YA EK SÜRE Mİ VERDİ?

Medyaradar'ın usta yazarı Keskin Kalem, yine medya dünyasını çok karıştıracak bir yazıya imza attı.İşte o yazı...

ETEĞİN ALTINDAN CEVAP GELDİ...
 
Bir Fikri Takip:
 Yazdığımı unutmam sonuna kadar takip ederim. Geçen yazımın sonunda  bir "etek altı" hikayesi anlatmış ve
 "Geçenlerde bir dostum aradı. Kısa bir hal hatırdan sonra heyecanlı, heyecanlı:
 - Keskin, sana Bi’şey soracağım... dedi.
 - Sor bakalım.
 - Bir TV kanalı yöneticisinin, aynı zamanda bir yapım şirketinin ortağı olması etik midir?
 - Tabi ki değildir.
 - O TV yöneticisinin, ortağı olduğu yapım şirketinin ürettiği programları, satın alıp, yöneticisi olduğu kanalda yayınlaması etik midir?
 - Etik olmadığı gibi de haramdır!
 - İskoç etekli adamın programı...
 - Eeee?
 - O eteğin altından pis kokular geliyor!"
 diye bitirmiştim.
 
                                BEN ZORRO YA DA KIZIL MASKE’YİM!
 Bir Öykünme:
 Söz konusu TV yöneticisi, patronumu aramış, "Keskin’in sözünü ettiği TV yöneticisi benim demiş" Öncelikle insanın kendini bilmesi güzel bi’şey. Sonra O yönetici,  "Keskin Bey’le konuşup durumu kendisine izah edeyim" demiş. Patron da "Keskin öyle herkesle görüşmez" demiş. ağzına sağlık patron. Doğrudur ben, herkesle görüşmem. beni bir Zorro ya da Kızıl Maske gibi kabul edin lütfen.
 
                                       CEVAP BEKLEYEN SORULAR....
 
Bir İtiraf:
 Neyse; sonra adam bizim patrona, "Evet bir yapım şirketiyle ortaklığım vardı ama hisselerimi devrettim. O programlarla ilgili olarak 5 kuruş menfaatim olmadı" demiş. Tabii bizim patron da "O halde belgelerini yolla. Keskin’e vereyim" demiş.  Neyse konuşmanın beni ilgilendiren kısmı bu kadar. Şimdi Sözkonusu TV yöneticisinden belgelerini ve savunmasını bekliyorum. Çünkü  öncelikle TV yöneticisinin bir yapım şirketiyle ortaklığı kesinleşti. Bu nedenle cevap bekleyen sorular da arttı.
 Sevgili TV Yöneticisi,
 1. TV yöneticisi olduktan kaç ay -veya yıl- sonra yapım şirketindeki hisselerinizi devrettiniz?
 2. Bu hisseleri kime ya da kimlere, kaç paraya devrettiniz?
 3. Hisseleri devrettiğin kişi ya da kişiler ile yakınlık dereceniz nedir?
 4. Söz konusu yapım şirketi -hisselerini devretmeden önce ve / veya sonra yöneticisi olduğunuz TV kanalına kaç tane program yaptı ve halen yapmaktadır?
 5. Son olarak yapım şirketiniz -veya eski yapım şirketiniz- bu programlardan kaç para kazandı ve kazanmaya devam etmektedir?
 
                                                 TV KANALLARININ
                                              EYLÜL KARNESİ NASIL?
 
Bir Aylık Değerlendirme:
 Neyse bu "Etek Altı Muhabbet" çok uzadı. Şimdi sırada TV Kanallarının Eylül ayı performansları var.
 
                                 STAR, ATV, KANAL D VE FOX TV
                                         BİRBİRLERİNE ÇOK YAKIN!
 
Bir Fotofiniş:

 Eylül ayında tüm  izleyiciler, 24 saatte en fazla Star Tv’yi izlemişler. İkinci sırada ise ATV var. Yani Star ve ATV çıkışta! Üçüncü sıradaki Kanal D düşüşte. Ve dördüncü sırada Fox TV’yi görüyoruz. Bu ilk dörtlü birbirine çok yakın izlenme oranına ve payına sahip. Yani ufak hareketlerle sıralamaları değişebilir.
 
                              KANAL D NEDEN ÜÇÜNCÜLÜĞE DÜŞTÜ?
 
Bir Düşüş:

Geçtiğimiz yıllarda ve hatta aylarda bütün kategorilerde tartışmasız birinci olan Kanal D, neden üçüncülüğe düştü? Bence bu düşüşün nedeni, program ve dizilerdeki yanlış seçimler. Tüm günde kadın izleyicileri Nagehan Alçı’ya emanet etmek bunun bir örneği... Bu arada bügüne kadar bir çok başarılı yapımlara imza atan Kanal D program müdürü Erhan Öz’ün "yoruldum" diyerek istifa ettiğini duydum. İstifanın, Kanal D’nin kan kaybettiği bir döneme rastlaması da anlamlı, diye düşünüyorum.... 
                                           KANAL D, NAGEHAN ALÇI’YA
                                                      EK SÜRE Mİ VERDİ?
 
Bir Garip Karar:
 Bir önceki  yazımda Nagehan Alçı’nın programı bu cuma son demiştim. Bu karar yönetim tarafından program çalışanlarına duyurulmuştu. Ancak dün aldığım bir habere göre, Nagehan Alçı’nın programına bir iki hafta daha ek süre verilmiş. Yönetim böyle bir kararı, hangi sebeplerle aldı? Bilemem. Ancak bu süre uzatımı, benim yazımın etkisiyle sırf Nagehan Alçı’nın ıtıbarını kurtarmak amacıyla yapıldıysa çok gülerim. Bu karar, çalışları adına sevindirici ama Kanal D adına üzücü bir adımdır. Ancak korkunun ecele faydası yoktur!
 
                                          SHOW TV İLK BEŞ’TEN DÜŞÜYOR!
 
Bir Hastalık:

 Eylül ayında da bir türlü Hastalığına çare bulamayan Shov TV,  uzak ara beşinci olabilmiş. Öyleki, böyle giderse yani hastalığına çare bulamazsa, çok az farka (1.08’lik izlenme payı farkıyla) hemen ensesinde bulunan Samanyolu TV’ye geçilebilir. (Zaten PT’de Samsnyolu’na geçilip altıncı sıraya düşmüş) Benden uyarması...
 
                                           TV8, KANAL 7 VE KANALTÜRK
                                           ÇOCUK KANALINA GEÇİLMİŞLER!
 
Bir Çocuğun Fendi:

 En vahimi tüm izleyicilerin tüm gün tercihinde,  üç ulusal "eğlence" Kanalı’nın bir çocuk kanalına (TRT Çocuk) geçilmesi olmuş. TRT Çocuk, 7. Sıradaki TRT’nin ardından 8. olurken Kanal 7 az bir farkla 9. olmuş. Kanaltürk (1.84) ise çocuk kanalından (TRT Çocuk-3.76)  büyük bir fark (1.92’lik fark) yiyerek 10. olmuş! TV8’in esamesi bile okunmuyor! Yani bir Çocuk kanalı, Koskoca "eğlence"(!)  kanallarını  ikiye katlamış. Böyle giderse Kansltürk, tüm günde yaşadığı akibeti çok yakın zamanda PT’de de yaşayabilir. Zira TRT Çocuk, PT’de bile çok az farkla Kanaltürk’ün ensesinde boza pişiriyor! Yani çocuğun fendi, Kanaltürk’ü yenmiş!
 
                                                KANALTÜRK VE TV 8’DE
                                                          NELER OLUYOR?

 
Bir Sonuç:
 Bitmedi! Maşallah TRT Çocuk öyle bir atakta ki; AB (sosyo-ekonomik düzeyi yüksek) izleyici kategorisinde, tüm günde hem Kanaltürk hem de Tv8’e iki katı fark atarken,  hatırı sayılır paraların döküldüğü PT’de de hatırı sayılır fark atmış. Şöyle ki, TRT Çocuk AB tüm günde 3.36 izlenme payı alırken Kanaltürk 1.60, TV 8 ise 1.36’a alabilmişler. PT’de ise TRT Çocuk 1.69 izlenme payına ulaşırken, TV 8, 1.37; Kanaltürk ise sadece 1.34’lük izlenme payına ulaşabilmişler. Ha bu arada Kanaltürk’ün uzun yıllar sonra AB izleyicisinin PT tercihinde TV8’in altına düşmesi de ilginç!
 
                                                 KANALTÜRK VE TV8’İN
                                             PATRONLARI BİLİYORLAR MI?
 
Bir Öneri:
 Kanaltürk ve TV8’in patronları Akın İpek ve Mehmet Nazif Günal Bey’ler kanallarının bir çocuk kanalına geçildiğini biliyorlar mı? Kanaltürk’ün patronu Akın İpek, yıllar sonra AB-PT’de -hem de kötü giden- TV8’e geçildiğini biliyor mu? Belki biliyor, belki de bilmiyorlar. Ancak ben olsam, bu tabloyu gördükten sonra bütün sorumluların kulaklarını çekip,  çizgi film ve çocuk programları yayınlamaya başlardım!
 
Kalın sağlıcakla...

KESKİN KALEM

keskinkalem@medyaradar