Medya
29 Mar 2012 12:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:29

TÜRKİYE'NİN SURİYE'DE DERDİ NE? KARAALİOĞLU'NDAN ÇARPICI ANALİZ!

Star Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu son günlerdeki gündem maddelerinin en tepesindeki yerini koruyan o soruyu yorumladı.

İşte Karaalioğlu'nun kaleminden çarpıcı bir Suriye analizi:

ESAD GİTMEDİKÇE SURİYE SORUNU KANLI OLACAK
"... Beşşar Esad rejimine siyasi ve duygusal yatırım yapmış,Suriye'yi 2005'te ABD'nin koyduğu hedef tahtasından çekip kurtarmış bir ülke olarak Türkiye'nin hissettiklerini bir başka ülkenin hissedebilmesi de mümkün değil.
 
Esad'ın gidişi uzadıkça Suriye sorunu daha kanlı olacaktır, bu belli. Geçen hafta sonundan itibaren Güney Kore-İran hattında sayısını muhtemelen kendisinin de unuttuğu kadar çok görüşme yapan Başbakan Erdoğan'ın çabasının temelinde bu yatıyor. Dünyanın bir adım atması için illa daha fazla kan dökülmesi ve daha çok katliamın beklenmesi gerekmesin.
 
SURİYE NE TEHDİTTİ NE DE TEHLİKE AMA...
Bu kaygı yok sayıldığında Suriye'nin mevcut rejimi Türkiye için ne sanıldığı gibi bir tehlike, ne de istese bile terörü destekleyecek bir potansiyel barındırıyor.
Türkiye'nin çabası kendi çıkarından dolayı değildir. Esasen, Ankara olup bitenlere göz yumacak olsa, bir yıl öncesine kadar hem Esad'ın Gül-Erdoğan ikilisinin en iyi dostu hem de vizeleri kaldırıp ortak bakanlar kurulu toplayan Suriye, Türkiye'nin en güvenilir bölgesel partneri olmaya bugün de devam edecekti. Yani, mesele çıkar bile olsa, Ankara zaten bu çıkarı mevcut rejimle çok iyi ilişkiler kurarak çoktan elde etmişti. Rejim değiştiğinde bile daha iyisi zaten olamaz.
 
BAŞBAKAN ERDOĞAN KULAĞI ÜSTÜNE YATMADI
 
Ama Erdoğan kulağının üstüne yatmadı ve aksine halkın isteklerine kulak tıkayan Esad'a karşı Suriye halkının yanında saf uttu. Üstelik, muhalefeti ve direniş gücü henüz olgunlaşmamış bir halkın...
 
Unutmamak gerekir ki Suriye Libya gibi değildir, şartları tamamen farklıdır. Libya'da güçlü aşiretler ve güçlü liderleri olan güçlü bir muhalefet vardı. Esad ise hala ordu, bürokrasi, seçkinler ve zenginler blokundan ciddi kayba uğramadı ve arkasında Rusya (Çin ve İran da) gibi güçlü bir koruyucu güç ittifakına sahiptir.