Medya
25 Nis 2024 10:50 Son Güncelleme: 25 Nis 2024 10:58

Gazeteci Asuman Aranca'ya 'Sinan Ateş' davası

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “Sinan Ateş cinayeti dosyasındaki bilirkişi raporuna T24 ulaştı: Ateş'in adresini Ülkü Ocakları Başkanı istemiş!” haberi nedeniyle gazeteci Asuman Aranca hakkında “gizliliği ihlal” suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenledi.

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin soruşturma 16 aydır tamamlanamazken, cinayete ilişkin bilirkişi raporunu haberleştiren T24 Muhabiri Asuman Aranca hakkında dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “Sinan Ateş cinayeti dosyasındaki bilirkişi raporuna T24 ulaştı: Ateş'in adresini Ülkü Ocakları Başkanı istemiş!” haberi nedeniyle Aranca hakkında “gizliliği ihlal” suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenledi.

İKİ ÖDÜL ALAN HABER

İddianamede, “konunun haber değeri taşıdığı değerlendirilebilir ise de haberin yapılış tarzı ve gerek bulunmamasına rağmen rapor içeriği ve görsellerinin tamamının yayınlanmasının haber verme sınırını aştığı” öne sürüldü.

Aranca’nın davaya konu haberi Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından iki ayrı ödüle layık görülmüştü.

CİNAYETE DEĞİL HABERE İDDİANAME

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara’nın en merkezi yerlerinden olan Çukurambar’da uğradığı silahlı saldırı sonrası hayatını kaybetti. Cinayete ilişkin soruşturmada defalarca savcı değişikliği yaşandı. Soruşturmanın üzerinden 16 ay geçmesine karşın iddianame de düzenlenmedi. Ancak İstanbul Başsavcılığı, cinayet üzerindeki sis perdesini aralayan bilirkişi raporunu haberleştiren T24 muhabiri Asuman Aranca hakkında “gizliliği ihlal” iddiasıyla dava açtı.

"HABER DEĞERI VAR AMA"

İddianamede, söz konusu haber ile gizli olan soruşturma dosyasında bulunan bilirkişi raporunun içeriği ve kişiler arasında haberleşme içerdiğinde tereddüt bulunmayan görsellerinin “tamamının” internet haber sitesinde yayınlandığı öne sürüldü. Ancak iddianamede, “konunun haber değeri taşıdığı” belirtilmesine karşın, “gizliliğin ihlali” suçunun düzenlendiği TCK’nın 285. maddesi 6. Fıkrasında yer alan “Soruşturma ve kovuşturma işlemlerinin haber verme sınırları aşılmaksızın haber konusu yapılması suç oluşturmaz” hükmünün göz ardı edilmesi dikkat çekti.

“HABERİN YAPILIŞ TARZI” HABER VERME SINIRINI AŞMIŞ

İddianamede, “konunun haber değeri taşıdığı değerlendirilebilir ise de; haberin yapılış tarzı ve gerek bulunmamasına rağmen rapor içeriği ve görsellerinin tamamının yayınlanmasının haber verme sınırını aştığı” iddia edildi. Aranca’nın 3 yıla kadar hapsi istendi.