Medya
21 Kas 2010 18:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:48

TÜRKİYE'NİN EN GÜÇLÜ YAZARLARI KİMLER? İŞTE EN ETKİLİ BEŞ YAZAR:

'Türkiye'nin en etkili yazarları' listeleri büyük ilgi görüyor. İşte yapılan son araştırma..

Türkiye’nin en güçlü yazarları

Bir - iki sene aralıklarla yaptığım ’Türkiye’nin en etkili yazarları’ listeleri büyük ilgi görüyor. Google arama sonuçlarına dayanarak geliştirdiğim bir yöntemle yaptığım araştırmaların sonuncusunu yaklaşık bir buçuk sene önce Gazeteport’taki yazımda yayımlamıştım.

Özdemir İnce geçen haftaki yazısında bu sonuçlara değinince aklıma geldi, araştırmayı güncelleyeyim dedim.  Ancak araştırmayı yapmak zaman alıyor. Köşe yazarlarımızın sayısı maşallah sürüsüne bereket. Her biri için Google’da arama yapmak, bu aramalardan çıkan sonuçları duplike sonuçları değerlendirmeden çıkartacak şekilde filtrelemek ve tüm sonuçları tasnif etmek gerekiyor. Üstelik arama sürecini günlere yaymak da mümkün değil. Anlamlı sonuç elde edebilmek için araştırmayı bir oturuşta, aynı gün içinde bitirmek gerekiyor.

Bu hafta içinde ilk fırsatta yapıp, sonuçlarını burada paylaşmak niyetindeyim. Şimdilik geçen yıllardaki sonuçlardan bir özet vererek yetineyim.

Türkiye’nin En Etkili Yazarları araştırmalarının ilkini Aralık 2004’te, ikincisini Ağustos 2005’te olmak üzere Hürriyet’te yazarken yapmışım. Üçüncü araştırmayı Gazeteport’ta Nisan 2009’da yayımlamışım. Ancak enteresandır, Özdemir İnce’nin yazısını okuyunca merak edip baktığımda yazımın yerinde yeller esiyordu Gazeteport’ta. Sadece o yazım değil, tüm yazılarımı arşivden kaldırıp atmıştı Gazeteport.

Bu, yazılarımın başına gelen ikinci arşiv felaketi. Birincisi ve daha beterini kurucusu olduğum Star Gazetesi İnternet sitesinde yaşamıştım. Hürriyet’ten Star Gazetesi’ne bilim-teknoloji servisi kurmak ve gazetenin İnternet altyapısını geliştirmek üzere geçmiştim.

İnternet altyapısını kısa sürede kurup, Star’ı dünyanın çıktığı günden itibaren tüm içeriğiyle İnternet’te yayınlanan ilk gazetesi yapmıştık. İki yıl sonra Star’dan ayrılıp Hürriyet’e geri dönmemin üzerinden bir yıl geçmemişti ki, Star’ın İnternet sitesi baştan aşağı yenilendi. Yenilenmesi güzel tabii de yenilenmeyle birlikte bir baktım iki yıllık koca arşiv de yok olmuş.

Neyse, Gazeteport’un arşivden kaldırdığı yazıma Medyatava ve Medyaradar arşivlerinden ulaştım. Diğer iki yazım Hürriyet arşivlerinde duruyor.

2009’daki son araştırmada Türkiye’nin En Etkili Yazarları listesinin ilk beşi şöyle sıralanmış:

1. Can Dündar,
2. Reha Muhtar,
3. Özdemir İnce,
4. Emin Çölaşan,
5. Çetin Altan

Hürriyet’te yayınlanan ilk iki araştırmada tüm yazarları sıralamak yerine Hürriyet yazarlarının listesini vermekle yetinmişim. Kendi kişisel arşivime bakıp sonuçlara ulaştım. 1994’teki araştırmada listenin en tepesinde Hıncal Uluç var. Hıncal Uluç’u sırasıyla Ertuğrul Özkök, Fatih Altaylı, Emre Kongar ve Serdar Turgut izliyor.

2005’te ise sıralama şöyle değişmiş:

1. Çetin Altan,
2. Fatih Altaylı,
3. Ertuğrul Özkök,
4. Emin Çölaşan,
5. Cüneyt Ülsever.

Bu arada Özdemir İnce’nin 2005 listesine altıncı sıradan girerek 2009 listesinde üçüncülüğe yükseleceğinin işaretini verdiğini de belirteyim.

Bakalım bu yıl ne sürprizler olacak güncellenmiş listede?


Yurtsan ATAKAN / AKŞAM