Medya
31 Tem 2010 16:33 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:30

TÜRKİYE TELEVİZYONDA YAZIN NE KIŞIN NE İZLİYOR?

İşte yaz mevsimi ve kış mevsiminde Türkiye'nin ekrandan izlediği yapımlar ve yapılan o eleştiri.

Kışın dizi, yazın yarışma izliyoruz 
 
Belki yeni bir konu değil; ama dizilerin tatile girmesiyle televizyonların her yayın döneminde kendilerine yeni bir çıkış yolu aradığı bilinen bir gerçek.

Kimileri yazlık dizilerle, kimileri ise eğlence programlarıyla tutmaya çalışır izleyiciyi... Bu yaz ise ekrana yarışmalar hakim. Perşembe günleri Kenan Işık'ın sunduğu ve 49 yıldır efsane haline gelen 'Kelimenin Gücü'nü ekrana taşıyan atv'de Koltuk Sevdası adlı yeni bir yarışma ekrana gelecek. Hafta içi her gün ana haber bülteninden önce yayınlanacak programı Oktay Kaynarca sunuyor. Popüler kültür ve mantık sorularının sorulduğu 3 turda yarışmacılar, hem eğlenip hem de kıyasıya rekabet edecek. Levent Ülgen'in sunduğu 'Bir Kelime Bir İşlem'in ardından TRT, yeni bir yarışmayı daha geçtiğimiz haftalarda izleyicinin beğenisine sundu: Birimiz İkimiz İçin. En son atv'deki Canım Ailem'de oynayan İlker Aksum'un sunduğu 100 bin TL ödüllü yarışma çarşamba, perşembe ve cuma akşamları yayınlanıyor. Bloomberg HT'de yayınlanan 'Kelime Oyunu'nu İhsan Varol sunuyor. TDK, Türkçeye katkısından dolayı Varol'a ödül de vermişti. Metin Uca'nın sunduğu ve Star TV'de cumartesi günleri ekrana gelen 'Passaparola' Mehmet Ali Erbil'in sunduğu 'Çarkıfelek', Acun Ilıcalı'nın sunduğu Survivor ve Defne Joy Foster'ın sunduğu Çeyiz Şov, beyazcamın diğer yarışma programlarından...

'Kim 500 Milyar İster'i uzun yıllar ekrana taşıyan ve şimdilerde atv'deki Kelimenin Gücü'nü sunan Kenan Işık'a, yarışma sayısının yazın neden arttığını soruyoruz. Yaz mevsiminde izleyici sayısının düştüğünü söyleyen Işık, Kim 500 Milyar İster ile ilgili de önemli bir ayrıntıya dikkat çekiyor: "Paralı diziler ekrandan çekildiğinde orada bir boşluk ortaya çıkıyor. Kanallar da ucuz maliyetli işleri ekrana taşıyorlar. Ancak ben Kim 500 Milyar İster'i bunlardan farklı tutuyorum. O, bambaşka bir şeydi." Kanallarda eğitime yönelik yarışmaların azlığından yakınan Levent Ülgen, TRT'nin kültür programlarındaki hassasiyetinin özel kanallarda da olması gerektiğini düşünürken, ilk kez bir yarışma programı sunan İlker Aksum ise verdiği bir demeçte, böyle bir projede yer almaktan dolayı mutlu olduğunu söylüyor.
 
Yusuf Bülbül/Zaman