Polemik & Kulis
22 Tem 2011 10:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:36

TÜRK MEDYASINI ÇOK SEVDİLER! KATARLILAR SABAH VE EL CEZİRE TÜRK'TEN SONRA GÖZLERİNİ HANGİ KANALA DİKTİ?

Vatan yazarı Ufuk Şanlı, Katarlıların Sabah-Atv ve El Cezire'nin ardından şimdi de başka bir kanal için harekete geçtiklerini yazdı

Katar sermayesi Sabah’tan sonra medyaya bir 250 milyon $ daha yatırabilir

Türkiye geçtiğimiz ay çok önemli bir konuğu ağırladı: Katar Emiri Şeyh Halife El Tani Ankara’da Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Maliye Bakanı Şimşek ile bir araya gelen Emir’in ziyareti zamanlama ve içerik açısından oldukça önemliydi. Zamanlama oldukça manidardı, zira ziyaret 12 Haziran seçimlerinden sadece iki hafta sonra gerçekleşmişti. Bu nedenle de görüşmenin içeriği daha da önem kazanıyordu. Görüşmelerde Ortadoğu’daki son gelişmeler, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine ilaveten medya sektörünün de masaya yatırıldığını öğrenmek oldukça şaşırtıcıydı.

Hatırlanacağı üzere 2008’deki Sabah-Atv ihalesine Çalık Grubu Katar devlet fonuyla birlikte katılmıştı. Katarlılar yüzde 25 ile küçük ortak olmayı kabul etmiş ve satınalma işlemi için 250 milyon doları gözden çıkarmıştı.

Bu ortaklıktan para kazanamadıkları halde medya yatırımlarını ısrarla sürdüren Araplar, 2010’da ünlü El Cezire haber kanalını Türkiye’ye taşımak için harekete geçti. Cine 5’i Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan 40.5 milyon dolara satın aldılar ve iddialı bir haber kanalı kurması için deneyimli gazeteci Gürkan Zengin’i görevlendirdiler. Yeni kanal için 100 milyon doları gözden çıkardıkları söylenen Körfez yatırımcıları eğer bu tutarı harcarsa Türk medyasına son üç yılda 350 milyon dolar aktarmış olacak.

Şimdi finans kulislerinde Katarlılar’ın medyada yeni satın almalar için 250 milyon dolarlık bir fon oluşturduğu konuşuluyor. Arapların birkaç tv kanalını yakın izlemeye aldıkları, bunun içinde Show grubunun da olduğu gelen bilgiler arasında... Bu tutkunun nasıl sonuçlanacağını ise bekleyip göreceğiz...