Polemik & Kulis
29 Eki 2021 14:44 Son Güncelleme: 29 Eki 2021 16:15

Türk basınının amiral gemisiydi: Hürriyet, Goebbels'i Avusturyalı gazeteci sandı

Hürriyet'in haberindeki büyük hata dikkatlerden kaçmadı. Hatalı fotoğraf basılı gazetenin ilk sayfasında kullanıldı.

Hürriyet Gazetesi'nin bugünkü Cumhuriyet konulu haberinde, Avusturyalı gazeteci Hans Josef Lazar'ın fotoğrafı yerine Hitler'in Propaganda Bakanı Joseph Goebbels kullanıldı.

Hürriyet'ten Musa Kesler, Cumhuriyet'in 98. yılına özel hazırladığı haberinde Avusturyalı gazeteci Hans Josef Lazar'ın Mustafa Kemal Atatürk ile yaptığı röportaja yer verdi.

"Mustafa Kemal, o güne kadar 'milli bir sır' gibi sakladığı Cumhuriyet'i ilk kez genç bir Avusturyalı gazeteciye açıkladı" diyen Kesler'in haberinede şu bilgiler yer aldı:

"Dünya bu genç cumhuriyet'i 2 Ekim 1923'te Avusturya'daki bir gazetenin manşetinden duydu. Avusturyalı Hans Josef Lazar, diplomat bir babanın oğlu olarak İstanbul’da doğmuştu. 1. Dünya Savaşı başladığında da İstanbul’daydı. Askerliğini Osmanlı’nın savaştaki müttefiki Avusturya’nın İstanbul’daki birliklerinde yaptı.

Savaştan hemen sonra Viyana merkezli Neue Freie Presse isimli gazete için çalışmaya başladı. Türkiye’de çevre de edinmişti. Röportaj için TBMM Başkanı Mustafa Kemal Paşa’nın maiyetiyle temasa geçti. 23 Eylül 1923’te Mustafa Kemâl Paşa’nın Meclis’teki başkanlık makamındaydı. Röportaj için sadece 45 dakikası vardı. Bu kadar kısa zaman içinde tarihe geçecek açıklamaları kayda geçirdi.

O gün Mustafa Kemal Paşa karşısına aldığı 28 yaşındaki genç muhabire, yıllardır muhafaza ettiği milli sırrı açıkladı: 'Biz cumhurbaşkanı, başbakanı ve sorumlu bakanları olan bir cumhuriyet olacağız. Başkentimiz de Ankara. Tüm diğer cumhuriyetlerde olduğu gibi burada bir bağımsız parlamento var, tüm bakanlar kendi alanlarından sorumlu. Size Türk Anayasası’nın ilk maddesini tekrarlamak istiyorum. ‘Egemenlik, sınırsız ve koşulsuz halkındır. Yönetim tarzı, halkın geleceğini bizzat kendisi ve gerçekten belirlemesi ilkesine dayanır.'

Avusturyalı muhabir bu özel haberi almanın sevinci içindeydi. Ankara’dan 23 Eylül’de geçtiği haberi Neue Freie Presse 2 Ekim 1923’te “Mustafa Kemal ile mülakat” başlığıyla manşetten duyurdu.

Henüz Ankara’da bile kimse duymazken dünya işte bu haberden öğrendi. Haberin en önemli bölümü 'Mustafa Kemal Paşa milli Türk hareketinin başlangıcından bu yana titizlikle kullanılmayan Cumhuriyet kelimesini kullandı' cümlesiyle vurgulanıyordu."

GOEBBELS'İN FOTOĞRAFI KULLANILDI
Haberde Avusturyalı gazeteci Hans Josef Lazar'ın Mustafa Kemal'le yaptığı röportaj anlatılırken, Nazi Almanyası'nda Propaganda Bakanlığı görevini yürüten Joseph Goebbels kullanıldı. Hürriyet'in ana sayfasında yer verdiği haberdeki hata dikkatlerden kaçmadı.