Medya
14 Ara 2010 08:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:52

TELEVİZYONLARA ÇOK AĞIR CEZALAR KAPIDA! YENİ YASA NELER GETİRİYOR?

Cezai yaptırımlar sertleşiyor. Bazı ilkelerin ihlalinde 'Uyarıya gidilmeden' doğrudan para cezası kapıda.

TV'lere ağır cezalar

RTÜK Başkanı'nın Sabah'a verdiği demeci dikkatle okuduk. Hatta notlar aldık. Kendi özel duyumlarımızı katarak, yorumladık. Prof. Dr. Davut Dursun'un Yeni RTÜK Yasası'yla ilgili söyledikleri genelde patronları ilgilendiriyor. Tekelleşme, ortaklık yapısının kimlerden oluşabileceği yine patronaj için önemli. Tabii uluslararası sermayeye öncelik tanınması gerekliydi, yapılıyor. Anladığımız kadarıyla alan genişletilmekte. 'Katı sınırların kaldırılacağı' ışığını aldık. Borsada işlem görülmesi, yeni lisans ihalesi açılması izleyicinin umurunda değil. Reklam gelirlerinden kesilen yüzde 5'in, 3'e düşürülmesi çarpıcı. Fikrimizi soran olursa bu oran dahi yüksek. Yüzde 1 yeterli. Reklamverenlerin çocuğu AGB-Nielsen'in, geleceğinin karardığını satır aralarından anlıyoruz. Görünen köy kılavuz istemiyor; 'TRT ölçümlere hazır'. Demek ki, bu doğru. Ancak Kamu Yayıncımız için kötü haber var. RTÜK, TRT'yi de denetleyecek.

...
Gelelim izleyiciyi ilgilendiren bölümlere. Normal desibelde aldığınız seslerin reklamlarda patlamasına son verilecek. Akışla reklam arasındaki fark kesinlikle kalkacak. Haberlerde 'Dizi efektleri' kullanılmayacak. 'İsteğe bağlı yayını havuza alma' mutlaka uygulanacak. Seyirci, arzuladığı haber ve programı uygun zamanında seyretme imkanı bulacak.

...
Gelelim en tehlikeli gelişmeye. Cezai yaptırımlar sertleşiyor. Bazı ilkelerin ihlalinde 'Uyarıya gidilmeden' doğrudan para cezası kapıda. Sanırız, bu yaptırım şekli epey can yakacak. Tüm bu gelişmelerin geleceği noktayı görüyoruz. 'Görüntülü Medya' yeni kısıtlamalarla ağır denetim altına sokulacak. Buna 'Demokles'in Kılıcı' demek mümkün. Her gün 'İleri Demokrasi' nutukları atıldığı zamanda bu RTÜK Yasası perhizle lahana turşusu benzetmesini hatırlatıyor. Neticede Başkan Dursun'un 'Medyada taşlar oynayacak' mesajı, aysbergin su üstündeki görüntüsü.

Burhan Ayeri / Akşam