Polemik & Kulis
15 Tem 2010 17:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:28

TARAF'TA İSTİFA BASKISI AYRILIK GETİRDİ!

Kuruluşundan bu yana Taraf gazetesi Ankara bürosunda çalışan bir muhabir alacakları ödenmediği için istifa etti.

Kuruluşundan bu yana Taraf gazetesi Ankara bürosunda muhabir olarak çalışan Ergülen Toprak da gazeteyle yollarını ayırdı. Uzun süredir alacakları ödenmeyen Toprak, tek taraflı "haklı fesih" yaparak sözleşmesini bitirdi.

Taraf Ankara bürosunda geçen yıl topu işten çıkarmalar sırasında askerde olan Ergülen Toprak, askerlik dönüşü kendisiyle çalışmak istemeyen Temsilci Lale (Kemal) Sarıibrahimoğlu tarafından istifaya zorlandı. İstifa baskılarına direnen Toprak, bu kez Sarıibrahimoğlu'nun bir takım gerekçelerle hakkında tuttuğu tutanaklar ve kendisinden istediği savunmalarla tazminatsız olarak işten çıkartılmak istendi. Temsilci'nin hukuka aykırı girişimleri üzerine İstanbul yönetimi, Toprak'ın işten çıkışını durdurmak zorunda kaldı.

GÖREV YAZISIYLA GİTTİ SAVUNMASI İSTENDİ

Toprak, geçtiğimiz haftalarda bir seminere katılmak için yurt dışına çıkınca Temsilci, bilgisi olduğu halde "bana bilgi vermeden gitti" diyerek hakkında yeni bir tutanak düzenledi ve İstanbul yönetimine bildirdi. Bunun üzerine Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan da Toprak'tan savunmasını istedi ve savunmasını verene kadar haberlerini kullanmama kararı aldı. Yurt dışından dönen Toprak, elindeki haber müdürü imzalı görev yazısını gazete yönetimine bildirdiği halde, haberleri kullanılmadı.

Üç yıldır maaşına zam yapılmayan, üç aydır maaşı ödenmeyen, yıllık izin talebi karşılanmayan Toprak, ödenmeyen tüm alacaklarını gerekçe göstererek, "haklı fesih" yoluyla iş akdine tek taraflı son verdi ve gazete yönetimine ihtarname çekti. Alacakları ödenmeyen Toprak, dava açmaya hazırlanıyor.

YAZI İŞLERİ MÜDÜRLERİ TOPRAK'I HAKLI BULUYOR AMA...

Toprak'ın ayrılışı Taraf gazetesinde tartışmaya yol açtı. İstanbul'da yapılan toplantıda, tüm yazı işleri müdürleri ve editörler Ergülen Toprak'ın haklı olduğunu savundu. Bunun üzerine Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan da Toprak'ın yeniden dönüşü için formül bulunmasını istedi ancak şu ana kadar her hangi bir uzlaşma sağlanamadı.

Uzun süredir Kürt siyasi partilerini izleyen Toprak, son dönemlerde parlamento muhabirliği de yapıyordu. Toprak, Taraf'tan ayrıldıktan sonra yabancı bir haber ajansı ile anlaştı.

YURT HABERLER MÜDÜRÜ DE AYRILMIŞTI

Taraf Gazetesi Yurt Haberleri Müdürü Gürkan Öztekin de gazeteyle yollarını ayırmıştı. Yerel muhabirlerin aylardır telifleri ödenmeyince Taraf'ın Ankara ve İstanbul dışındaki tüm muhabirleri de bir süre önce iş bırakmıştı.

TARAF YÖNETİMİNDEN SKANDAL KARAR

Bu arada Taraf gazetesi yönetimi, gazeteden ayrılan çalışanlarının gazetede yaptığı haberler nedeniyle açılan davalardan çekilme kararı aldı. Buna göre artık Taraf avukatları, eski muhabirlerini ve haberlerini mahkemede savunmayacak. Gazete çalışanları bu kararı "skandal" olarak değerlendirdi. Gazete yönetimi, eski çalışanları "cezalandırırken"; mevcut çalışanlara da "şantaj" niteliğinde bir karar da almış oldu. Taraf eski çalışanları, karara tepki gösterirken; davaların nasıl bir seyir alacağı merak ediliyor.