Polemik & Kulis
03 Mayıs 2012 13:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:36

TARAF GİBİ BİR MEDYA ARSIZINA...GÜN ZİLELİ İSYAN ETTİ!

Eski yoldaşı Halil Berktay'ın sözlerini eleştiren bir demeç verdiği halde Taraf'ın sözlerini çarpıttığını söyleyen Zileli bakın ne yazdı...

1977 yılında Perinçek'in önderliğindeki Aydınlık grubunun liderlerinden biri olan Gün Zileli, Taraf Gazetesinde kendisiyle yapılan ve çarpıtılan söyleşi için bir açıklama yaptı.

Medyada yer almak istemediğini söyleyen bu nedenle gazetecilerin röportaj tekliflerini reddeden Zileli, eski "yoldaş"ı Halil Berktay'ın 1 Mayıs 1977 katliamını solcular yaptı açıklaması sonrasında Taraf muhabirinin sorularını yanıtladığını anlattı ve gazetenin sözlerini çarpıttığını yazdı.

Kişisel internet sitesinde yaptığı açıklamada Zileli şunları yazdı:

"Sorularınız göreyim" isteğim üzerine soruları yolladı. İşte o anda bir hata yaptım ve medyaya konuşmama ilkemi bozdum. Dünkü makalemdeki görüşleri daha geniş bir okuyucu kitlesine ulaştırma hevesine ve hırsına kapılmıştım. Allah herkesi hırslarından korusun!

KENDİMİ TARAF ZATEN TAM BİR MEDYA DEĞİL DİYE KANDIRDIM

Öte yandan, kendimi "Taraf'ı belki de tam bir medya organı olarak görmemek gerekir" diye ikna etmeye bile giriştim. İnsan kendini ne de çabuk aldatan bir varlık. Hırslar ilkeli tutumları nasıl da anında gölgeleyebiliyor. Bu arada aceleci tabiatıma yenilip ikinci bir ilke hatası daha yaptım ve sorulara mail aracılığıyla cevap vermek yerine telefonla cevap vermeyi seçtim. Sözlerimin eksik aktarılacağı ve dolayısıyla çarpıtılacağı kesin olduğu halde bu akılsızlığı yaptım. Taraf muhabirine telefonda, "sözlerimi lütfen tam olarak yansıtın" diye ricada bulunmak ise akılsızlığımın zirvesiydi. Milyonlarca kere denenmiş ve aynı sonucu vermiş bir şey için ricada bulunmak saçmalıktan başka bir şey değildi. Medya demek sözlerin çarpıtılması demektir. Telefonu kapattıktan bir süre sonra aklım başıma geldi ama çok geçti.

Bu sabah Kınalıada istasyonunun yanındaki bayiye doğru giderken, Ceren'e, "bakalım Taraf sözlerimi nasıl çarpıttı" dedim. O kadar emindim çarpıtılacağından. (...) Evet, tahmin ettiğim gibi, çarpıtılmıştı sözlerim.

AYDINLIK 1 MAYIS'A GELMEMEYİ KABUL ETMİŞTİ

Taraf'taki sözlerimden, sanki provokasyonun en büyük sorumlusu Aydınlık hareketiymiş gibi bir sonuç çıkıyor. Oysa ben, dünkü yazımda da görüleceği gibi, muhabir arkadaşa, provokasyonun esas sorumlusunun panzerleri insanların üzerine süren devlet olduğunu söylediğim gibi (gerçi bu sözlerim kısmen yer almış) DİSK sorumlularının ve "üçlü blok"un da böyle gereksiz bir inatlaşmaya girerek büyük sorumluluk taşıdıklarını belirtmiştim.

Ayrıca, yayınlarıyla düşmanlığı körüklemekle Aydınlık hareketinin de sorumluluk payı taşıdığını belirtmekle birlikte, Aydınlık hareketinin son anda da olsa yürüyüşe bağımsız bir blok olarak katılmayı reddederek doğru bir tutum takındığını da söylemiştim. Muhabir arkadaş ya da Taraf gazetesi, bu son derece önemli sözlerimi beyanımın içinden çıkartarak sanki baş sorumlu Aydınlık hareketiymiş gibi bir izlenim yaratmayı becermiş.

GAZETECİLİK BAŞARILARINI KUTLUYORUM

Onları "gazetecilik" başarılarından dolayı "kutlamak"tan başka bir şey gelmiyor elimden, ne yazık ki.

Ama kimseye kızmaya da hakkım yok. En başta kendime kızmam gerekir, bu medya arsızlarına beyanat vererek ilkelerimi ihlal ettiğim için