Medya
24 Mar 2021 07:08 Son Güncelleme: 24 Mar 2021 10:39

Selçuk İnan'ın elindeki ünlü ressam Miro'nun eseri sahte mi?

Ünlü ressamların eserlerini toplayan futbolculardan Galatasaraylı Selçuk İnan'ın elindeki ünlü Miro eseri sahte mi? Ertuğrul Özkök'ün ortaya attığı bu sorunun cevabını bugün Hürriyet'te İhsan Yılmaz köşesine taşıdı.

Geçtiğimiz hafta futbolcuların ünlü ressamların eserlerini topladıklarına dair haber çok konuşuldu. Haberin ardından ise Ertuğrul Özkök köşesinde Galatasaraylı Selçuk İnan'ın elindeki Miro eserinin sahte olabileceğine yönelik endişesini yazdı. 

O yazının ardından Hürriyet'in kültür sanat yazarı İhsan Yılmaz, köşesine bugün Selçuk İnan'ın elindeki Miro tablosunu taşıdı. İhsan Yılmaz, o tablonun orijinal mi yoksa sahte bir Miro eseri mi olduğunu açıkladı...

İşte İhsan Yılmaz'ın bugünkü yazısı 

İŞTE SELÇUK'UN MİRO TABLOSU

Geçen hafta yazdığım koleksiyoner futbolcular yazısında hangi futbolcunun kimin eserlerini topladıklarına dair bir liste vermiştim. Galatasaraylı Selçuk İnan’ın koleksiyonundaki Juan Miro adı, Ertuğrul Özkök’ün dikkatini çekmiş ve Urla’ya giderken yanına pantolon almayı unutmasına rağmen yıllar önce İstanbul’da açılan sahte Miro sergisini hatırlayarak endişelenmişti.

Acaba Cemre-Selçuk İnan koleksiyonundaki bu Miro tablosu da sahte miydi?

Hatırladığı, 20 Kasım 2013’te İstanbul’da Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan ve eserlerin sahte olduğu anlaşılan Miro sergisiydi. Özkök bir ‘Upper Cihangir’ dedektifi olarak bu şüphesinde haklıydı. 

Çünkü sergi, en köklü sanat eğitim kurumu olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin işbirliğinde ve onlara bağlı bir galeride açılmıştı.

Endişesini şöyle dile getirdi Özkök: “Selçuk İnan’ın elinde ne var bilmiyorum. Ama bir yağlıboya tablo olacağını sanmıyorum. 2012 yılında bir Miro tablosunun Sotheby’s’de 37 milyon dolara satıldığını biliyorum.

Yani Selçuk İnan’ın gizli bir hazinesi yoksa transfer paralarıyla iyi bir Miro tablosu alma ihtimali yüksek değil.

Tahminim bir eskiz veya özgün baskıdır. Yani ‘affordable’ (satın alınabilir) bir fiyata bulmuş olabilir. Ama onlar için de elinde bir uzman kuruluşun raporu var mı... İnşallah vardır.”

SERTİFİKASI VAR

Her şeyden önce Selçuk İnan’ın gizli bir hazinesi yokmuş. Eser bir litografi, yani taş baskı. Genellikle sanatçılar tarafından sınırlı sayıda üretilen eserler. Tabii ki orijinali kadar yüksek fiyata satılmıyor. Selçuk İnan’ın bu tabloyu alması için gizli bir hazineye sahip olmasına gerek yok. Kazandığı tek bir maçın primi bile yeter.

Ve evet, sertifikalı bir eser.

İspanya’nın önemli galerilerinden birinden, Galeria Joan Gaspar’dan alınmış bir baskı, Cemre Selçuk İnan çiftinin Miro tablosu. Galerinin kurucusu Gaspar ailesi ile Miro yakın dostlar. Sanatçının pek çok eserini satmışlar.

İnan ailesi eseri 2015 yılındaki Contemporary İstanbul sanat fuarında gördü. O yıl fuara katılan galeri, temsil ettiği sanatçıların dışında iki tane de Joan Miro’ya ait litografi sergiledi. İşte Cemre ve Selçuk İnan çiftinin aldığı Joan Miro’ya ait eser fuarda gösterilen bu eserlerden birisi.