Gündem
17 Mar 2021 08:30 Son Güncelleme: 17 Mar 2021 10:00

Futbolcular ünlü ressamların eserlerini topluyor! Sanat sevdası mı yatırım mı?

Türk futbolunun bazı ünlü isimlerinin resim koleksiyoneri olduğu ortaya çıktı. Futbolcular, ünlü ressamların eserlerini takip ediyor ve satın alıyor. Merak edilen ise bu koleksiyonerliğin altında yatanın sanat sevdası mı yoksa yatırım mı olduğu...

Türkiye'de bazı ünlü futbolcuların resim koleksiyonu yaptıkları ortaya çıktı. Futbolcular, servet değerindeki tabloları topluyor. Hürriyet gazetesinde İhsan Yılmaz bugün köşesinde koleksiyoner futbolcuları detaylı olarak okurlarla paylaştı. 

İhsan Yılmaz, "Sporcuların kültür-sanata uzak olduğu yönünde yaygın bir kanı vardır." cümlesiyle başladığı yazısında hangi futbolcunun hangi ressamların eserlerini topladığını açıkladı...

İşte o yazı...

KOLEKSİYONER FUTBOLCULAR

Sporcuların kültür-sanata uzak olduğu yönünde yaygın bir kanı vardır. Farklı dünyaların insanlarıymış gibidirler sanki. Sanat fuarlarında boy gösteren sporculara rastlamıştım ama sanatla bu kadar içli dışlı olduklarını bilmiyordum.

Geçen hafta upper Cihangir’de katıldığım özel bir yemekte futbolcular arasında bir hayli koleksiyoner olduğunu öğrendiğimde, bu kanının ne kadar yanlış olduğunu düşündüm. Davetin sahibi, kendisini de önemli bir koleksiyoner olan göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Baha Toygar’dı. Korona öncesi zamanlarda verdiği davetler, sanat dünyasında hayli meşhurdu. Bu kez az sayıda kişinin katıldığı mesafeli bir davet düzenlemişti. Doğal olarak davetliler de sanatçı ağırlıklıydı. Ressam Ekrem Yalçındağ, Burcu Perçin ve Ali Elmacı ile fotoğrafçı Fethi Karaduman da davetliler arasındaydı.

Ekrem Yalçındağ biraz gecikince, mazeret olarak resimlerinin koleksiyoneri olan futbolcu Volkan Demirel’in atölye ziyaretinin uzamasını söyleyince ilgimi çekti.

Başka kimler vardı spor dünyasında koleksiyon yapan? Kimlerin resimlerini alıyorlardı?

İlginç bir liste çıktı ortaya. En geniş koleksiyona sahip olanlarda Volkan Demirel, Servet Çetin ve Selçuk İnan öne çıkıyor. Spor dünyasını koleksiyonerliğe teşvik eden isimlerin başında da yine Volkan Demirel geliyormuş. Listesini alamasam da Serdar Aziz de önemli bir koleksiyona sahipmiş.

Basketbol dünyasından ise Barış Ermiş ve Melih Mahmutoğlu resim satın alan isimler.

Futbol dünyasının daha çok günümüzün önde gelen çağdaş sanatçılarını tercih ettikleri görülüyor. Daha geniş koleksiyonlara sahip olsalar da işte ilk anda saydıkları sanatçılar...

KİMLERİ TOPLUYORLAR?

Servet Çetin: Ekrem Yalçındağ, Ramazan Bayrakoğlu, Haluk Akakçe, Selma Gürbüz, Adnan Çoker, Seçkin Pirim, Bahadır Baruter, Füreyya Koral, Ahmet Oran başta olmak üzere geniş bir koleksiyona sahip.

Volkan Demirel: Selahattin Yıldırım, Haluk Akakçe, Ali Elmacı, Şahin Demir, Ekrem Yalçındağ, Erdoğan Zümrütoğlu, Ahmet Oran, Tayfun Gülnar.

Selçuk İnan: Joan Miro, Ekrem Yalçındağ, Kemal Önsoy, Halil Altındere, Young Deok, Fırat Engin, Eda Baysal, Mehmet Gün, Ahmet Oran, Nesren Jake, Hasan Pehlevan, Ardan Özmenoğlu.

Volkan Babacan: Ekrem Yalçındağ, Mustafa Ata, Haluk Akakçe, Selma Gürbüz, Ergin İnan, Orhan Umut, Eser Gündüz, Taner Yılmaz, Alican Leblebici, Arzu Akgün.

Arda Turan: Komet, Murat Morova, Şefik Bursalı.