Seçim sonuçlarına farklı bir bakış: Erdoğan %52,44 Kılıçdaroğlu %47.56

İnce ve Oğan yarışa hiç katılmasaydı ve yarış sadece Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında geçseydi, o zaman sonuç başlıktaki gibi olurdu.

Başlıktaki oranlara bakınca eminim birçoğunuz içinizden “Ne diyor bu adam?” diye geçirdiniz…
Geçtiğimiz Pazar günü yapılan 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin “öndeki iki aday” dikkate alındığında ortaya çıkan sonucudur bu…
YSK’nın verilerine göre seçimin sonucu kesin olmasa da şöyle:
Erdoğan yüzde 49,6, Kılıçdaroğlu yüzde 44,8, Sinan Oğan yüzde 5,2, Muharrem İnce yüzde 0,4…
Ancak…
İnce ve Oğan yarışa hiç katılmasaydı ve yarış sadece Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında geçseydi, o zaman sonuç başlıktaki gibi olurdu.
Yani Erdoğan diyenler yüzde 52,44’le zaferlerini ilan ederdi, Kılıçdaroğlu diyenler yüzde 47,56’da kalırdı…
*
On iki gün sonra yapılacak seçimlerde bu sonucu değiştirebilecek faktörleri alt alta sıralayalım:
Bir: Oy kullanmayan seçmenler… Türkiye’deki ve yurtdışındaki toplam seçmen sayısı 64 milyon 190 bin 651 kişi. Tarihin en yüksek katılımlı seçimlerinden birini yaşamamıza rağmen tam 6 milyon 420 bin 206 kişi sandık başına gitmedi. Bunların en az yarısının ikinci turda oylarını kullanmaları durumunda, seçim sonuçları alt üst olabilir.
İki: Sinan Oğan’ın oyları… Seçimi üçüncü sırada tamamlayan ancak tahminlerin daha da ötesinde bir atılım yaparak tam 2 milyon 829 bin 634 kişinin oyunu alan Sinan Oğan, önümüzdeki seçimlerin ikinci “anahtarı” durumunda. Ben kişisel olarak bu oyların, ikinci turda yarışacak iki aday arasında eşite yakın bir oranla dağıtılacağını düşünüyorum.
Üç: Geçersiz oylar… Son seçimde neredeyse orta büyüklükteki bir ilin nüfusu kadar, yani 1 milyon 036 bin 565 kişinin oyu geçersiz sayıldı. Önümüzdeki seçimlerde seçmenin daha dikkatli davranmasını ve bu sayının çok daha az olmasını, bunun da seçim sonucunu etkilemesini bekliyorum.
Ve dört: Muharrem İnce’nin oyları… Seçime iki gün kala adaylıktan çekilmesine karşın tam 238 bin 690 kişi oyunu Muharrem İnce’ye verdi. Bu oyların sahiplerinin yüzde 70’den fazlasının Kılıçdaroğlu’nu tercih edebileceği söyleniyor.
*
Bunca laf ve rakam kalabalığı yapmamın nedeni şu:
Evet, Recep Tayyip Erdoğan maçın ilk yarısını önde bitirdi. Ancak yukarıda sıraladığım faktörler, ikinci turdan sürpriz bir sonuç çıkmasına yol açabilir.
Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarının Sinan Oğan’la pazarlık için vakit harcayacaklarına, özellikle de oy kullanmayan seçmenleri tek tek belirleyip onları ikna etmesi çok daha yararlı olacak gibi görünüyor.