Medya
19 Ara 2010 20:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:53

''SADECE HÜRRİYET YOK DİĞER GAZETELERİ OKUYAN DA İNSAN!''

İlginçtir bazı markaların aklına gazete mecrası deyince sadece Hürriyet gazetesi geliyor.

Diğer gazeteleri okuyanlar da insan

İlginçtir bazı markaların aklına gazete mecrası deyince sadece Hürriyet gazetesi geliyor.
Hürriyet’in reklam açısından etkisini küçümsemiyorum ama gazete reklamı deyince de akla sadece Hürriyet’in gelmesi büyük bir medya planlama yanılgısı.

Türkiye’de hâlâ günde ortalama 4.5 milyon gazete satılıyor ve Hürriyet’i reklam mecra olarak kullandığınızda bu tirajın % 10’una ulaşabiliyorsunuz. Oysa Hürriyet’i alırsın yanına da erişim adına pek çok gazeteyi uygun fiyata koyarak erişimi makisimize edersin. Yapılması gereken bu!
Sözünü ettiğim markalardan biri kiremit ve çatı sistemleri üreten Braas... Üstelik de inşaatçılara, ustalara, bayilere sesleniyor. Sadece Hürriyet yeter mi tüm bu grupları kapsamak için? Hayır. Ama diğer gazeteler reklamverendeki Hürriyet ezberini bozamadıkları için Brass gibi markalar reklam yaptıklarını sanıp kendilerini tatmin ediyorlar. (Bu arada Brass’ın son güneş enerjili çatı sistemleri reklamındaki bebek fotoğrafı da evlere şenlik!)

Diğer bir kategori de Hürriyet-Sabah ikilisini kullanarak erişim amaçlarına ulaşacaklarını sananlar. Bu iki gazeteyle ancak tirajın % 17 bilmediniz 18’ine ulaşırsınız. Bu tercihi yapan markalardan biri Lineadecor. 99 liradan 36 ay taksitle mutfak satıyor. BC1 grubuna ulaşmak istiyor. Ama sadece bir, iki, bilemediniz üç gazeteyle amacına ulaşmaya çalışıyor. Ne kadar yanlış!

Değerli reklamverenler! Lütfen gazete medya planlaması konusunda ezberinizi bozun. Kendi okuduğunuz gazeteleri Türkiye’nin okuduğu gazeteler sanmayın. Böyle sandığınız zaman hedefinizi ıskalıyorsunuz, kaçırdığınız da satış oluyor, sonra reklama küsüyorsunuz. Hürriyet’i, Sabah’ı tabii ki kullanın da diğer gazeteleri okuyanların da bir hayatı, satın alma potansiyeli, parası olduğunu unutmayın. İnsan, insan diğer gazeteleri okuyanlar da insan!


Ali ATIF BİR / Bugün