Medya
15 Nis 2012 10:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:32

POLİSLER TOPLUCA İZNE Mİ ÇIKTI? DİZİLERDE NEDEN POLİS SİRENİ YOK?

Show TV'nin Suskunlar dizisinde yaşanan bir olay televizyon eleştirmeni Yüksel Aytuğ'u çileden çıkardı..

Polisler izne mi çıktı?

Sadece Kurtlar Vadisi'ne özgü sanırdım ama meğer polisler diğer dizilerde de topluca izne çıkmışlar.

Son olarak Show TV'nin Suskunlar dizisinde rastladım. Sarı Bilal (Kara kaşlı, kara gözlü bu adama da niye 'Sarı' diyorlarsa? Neyse anlarız hikmetini yakında) Ecevit ve babasını mafyanın elinden kurtarmak için mahalleli ile beraber kendisine sivil polis süsü verdirip depoyu basıyor. Siz deyin 10, ben diyeyim 15 dakika çatışıyorlar. Hatta o kadar çok ateş ediliyor ki, Sarı Bilal arkadaşlarına "Mahallenin bütün mühimmatını bir gecede harcadınız kardeşim" diye takılıyor. Ama gelin görün ki, nereden baksanız 1000 merminin sıkıldığı, dakikalar süren çatışma için bölgeye bir tek polis gelmiyor!

BİLİNÇALTINA MESAJ
Dikkat edin, ABD'de, İngiltere'de, Fransa ve İtalya'da üniformalı polisin yer almadığı bir tek aksiyon filmi, dizisi göremezsiniz. Buradaki amaç, her ne şart altında olursa olsun, insanların kentlerde emniyet teşkilatının güvencesi altında bulunduklarını onlara hatırlatmaktır. Aksiyon yapımlarını geçtim. Batı'daki neredeyse her dramanın fonunda polis ya da itfaiye sireni duyarsınız. Örneğin; iki film karakteri, evlerinde sohbet ederken, dışarıdan gelen siren sesleri duyulur.

Bunun da amacı, insanlara 'güvende olduklarını' hissettirmektir. Bu, devlet politikası güdümlü olarak izleyicinin bilinçaltına yapılan bir göndermedir.
Bizde ise tam tersi bir durum söz konusu... Sürekli kendi adaletlerini uygulamaya çalışan dizi karakterleri yüzünden izleyiciye adeta "Siz yalnızca Allah'a emanetsiniz" deniliyor.
Bir de şu 'bip' efekti icat edildiğinden beri, senaristlerin ağzı hepten bozuldu. 'Nasıl olsa bip'lenecek' güvencesiyle en yakası açılmadık küfürler, karakterlerin ağızlarına yapıştırılıveriyor. Suskunlar'ın son bölümünde Takoz İrfan'ın ağzından dökülen "Nereden bileyim, müneccim ..(bip).. mı yedim ben?" cümlesi beni çok rahatsız etti.

Yüksel Aytuğ / Sabah