Medya
01 Ara 2010 14:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:50

'OTO SANSÜR'DEN BUNALDI, ÇIKIŞ YOLU ARIYOR! HANGİ KÖŞE YAZARI CUMHURİYET'LE FLÖRT HALİNDE? VAROL ERSOY'DAN BOMBA KULİS!

Medyada artık sıradanlaşan oto sansür, hangi köşe yazarını gazetesinden kopma noktasına getirdi?

AKŞAM’ın hırçın çocuğu ‘oto sansür’den bunaldı, çıkış yolu arıyor…

Oray Eğin,
Cumhuriyet’le
flört halinde…

Merkez medyada artık sıradanlaşan oto sansür, Akşam Gazetesi’nin marka isimlerinden Oray Eğin’i gazetesinden kopma noktasına getirdi.
Eğin’in “sadece özgürce yazabilmek” için, son olarak Bekir Coşkun’u kadrosuna katan Cumhuriyet Gazetesi’yle flört ettiği ve tarafların prensipte “el sıkıştıkları” öğrenildi.

Aslında Eğin’in rahatsızlığı, Akşam’ın Genel Yayın Yönetmenliği’ne İsmail Küçükkaya’nın gelmesiyle başladı.
Önceki Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turgut’la dostluğu bilinen Oray Eğin, o günlerde odatv.com’a bir açıklama yaparak, gazeteden ayrılacağı yolundaki söylentileri yalanladı ve “İsmail de benim arkadaşım. Hepimiz bu gazete için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Ancak aradan geçen aylar; Küçükkaya ile Eğin arasında var olduğu öne sürülen buzları eriteceğine daha da artırdı.

Eğin, Küçükkaya’nın bazı yazılarına müdahale etmesinden, daha açık söyleyelim; oto sansüre tabii tutmasından rahatsızlık duydu ve bunu yazılarında ima etmeye başladı.
İkili son olarak “bayram gazetesi” konusunda karşı karşıya geldi…
Önce Oray Eğin; bayramda gazetelerin içinin boş çıktığını, dolayısıyla eskiden olduğu gibi gazetelerin bayram günlerinde yayınlanmamasının, bunun yerine Bayram Gazetesi’nin yeniden yayınlanmaya başlanmasının daha doğru olacağını söyledi.
Ancak Küçükkaya, Eğin’e yanıt vermekte gecikmedi ve Akşam’ın bayramda yayınlanan sayılarının kesinlikle “iyi olduğunu” öne sürdü.
Oray Eğin bu çıkış karşısında kendi gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni’yle polemiğe girmemek adına geri adım attı ve “Genel Yayın Yönetmenim İsmail Küçükkaya ne diyorsa haklıdır… Çünkü o benim Genel Yayın Yönetmenimdir” diyerek tartışmayı bitirdi.

Ancak bu küçük fikir ayrılığı, ikili arasındaki soğuk savaşı gözler önüne sermekle kalmadı; Eğin’i yeni arayışlara da yöneltti.
Mevcut koşullar altında Akşam’da devam etmesinin kendisi açısından “sıkıntılı” olacağını düşünen Oray Eğin, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız’la görüşmeye başladı.
Yıldız, Cumhuriyet’e gelmesi durumunda diğer Cumhuriyet yazarları gibi kendisine de tam bir özgürlük ortamı sağlanacağının garantisini verdi… Bunun üzerine Eğin ve Yıldız, “prensipte “ el sıkıştı.

Geriye tek sorun kaldı; Eğin’in Akşam’dan tazminat almadan ayrılmaya ve daha düşük bir maaşla çalışmaya razı olması…
Eğin’in “özgürce yazabilmek” adına bu özveride bulunmayı göze aldığı ve kararını birkaç gün içinde hayata geçireceği belirtiliyor.

VAROL ERSOY