Medya
11 Şub 2011 16:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:02

ORAN İYİ AMA; YANILMIŞIZ! İŞTE PARLATILAN MAAŞ ZAMMININ GERÇEK YÜZÜ!

Hatırlarsınız; bir süre önce Medyaradar'da İHA çalışanlarının yüzlerinin güldüğüne dair bir haber yayınladık...

Oran iyi ama; ücretler açlık sınırında olunca hiçbir işe yaramıyor!

İşte parlatılan maaş
zammının gerçek yüzü!


Hatırlarsınız; bir süre önce MEDYARADAR’da İHA çalışanlarının yüzlerinin güldüğüne dair bir haber yayınladık…
Çünkü bazı grupların hiç zam yapmadığı, bazılarının yüzde 5’le ya da 7’yle geçiştirdikleri bir dönemde İhlas Haber Ajansı, çalışanların maaşlarını yüzde 10 artırmıştı.
Ne yalan söyleyelim; genele bakıldığında bu oran bize “iyi” gibi geldi!
Ama yanılmışız…
İHA çalışanlarının yıllardır zam almadığı, bu yüzden maaşlarının Türk medyasındaki ortalamanın çok altında kaldığını göz ardı etmişiz!

MEDYARADAR’a mektup gönderen iki İHA çalışanı, durumu şöyle özetliyor… Önce ilk mektup:

“Dışarıdan bakılınca yüzde 10 büyük bir rakam olarak görünebilir, üstelik çoğu kuruluşa zam bile yapılmazken nimet sanılabilir… Ancak maaşlarımızın 600-800 lira arasında olduğunu hesaba katarsak bu ancak ALAY ETMEKTİR.
Bilin ki; imsenin yüzünün güldüğü yok içeride... Sinirden gülüyor herkes! O kadar ciddi ki durumlar içeride; 4-5 kişi ciddi ciddi istafayı bile düşünüyor. Ki bu sayı artma eğiliminde! Herkes mutsuz ve sinirli… Ve işin daha komik olan yanı geçen yıl ’2011 zamlarınız çok güzel olacak’ şeklinde açıklama yapan yöneticilerimizden ses çıkmaması… Öyle ki zam oranını kimse maaşı alana kadar bilmiyordu. Bir de ocak ve şubat zammı aynı anda yattığı için hesaplar karıştı.
Sevgili yöneticilerimiz bizi toplayıp ’arkadaşlar, bu sene zammınız şu kadar, belki beklentinizin altında ama elimizden gelmedi durumumuz kötü’ gibi bir açıklama yapmak yerine, medya sitelerine ’İHA çalışanlarının yüzü gülüyor’ şeklinde haber sızdırmayı tercih etti.”


Ve ikinci mektup:
“İHA’daki zamların sevindirdiğini söylemişsiniz ama ben 7 yıldır çalışıyorum ve şu an 870 lira para alıyorum. Diğer ajanslardaki 1 yılını doldurmayan elemanlar bile 1000 liranın üzerinde maaş alırken bu kadar emek verdiğim yerden bu kadar düşük maaş almak beni çok üzüyor. Lütfen artık ajansımız az maaşa çok iş yaftasından kurtulsun!”

Ve bir mektup da iki yıldır zam alamayan BUGÜN Gazetesi’nin bir çalışanından:

“Medya ile ilgili yaptığınız haberler etkili oluyor. Son olarak MEDYARADAR ailesi olarak Star Gazetesi’nde geçtiğimiz ramazan ayında yaşanan yemek fişleri sorununa el atmış ve durumun düzelmesini sağlamıştınız. Bizlerde BUGÜN Gazetesi’nin çalışanları olarak 2 yıldır zam alamıyoruz. BUGÜN Gazetesi  İpek Medya Grubu’na ait ve bildiğimiz kadarıyla grubun bir mali sorunu da yok! Çalışanlar olarak gazetede zamsız ve mutsuz geçen günler yaşıyoruz. Bu yetmezmiş gibi şimdi bir de işten çıkarmalar başladı. Ne yapacağımızı bilemiyoruz!”

MEDYARADAR olarak Türk medyasının ve medya çalışanlarının içinde bulunduğu durumu çok yakından, hatta “içeriden” izliyor ve yansıtıyoruz.

Elbette ki İHA çalışanlarının, neredeyse açlık sınırı düzeyinde olan ücretlerini kabul etmiyor ve meslekteki bu sömürünün ancak sıfırlanan dayanışmayı yeniden sağlamakla durdurulacağına yürekten inanıyoruz…

Bu yüzden de tüm medya çalışanlarının, MEDYARADAR’ı, bir “buluşma ve dayanışma platformu” olarak görmelerini ve değerlendirmelerini bekliyoruz!
Tıpkı yukarıdaki örneklerde olduğu gibi; yaşadığınız sorunları yansıtmaya hazırız!

VAROL ERSOY

 

ETİKETLER
#varol ersoy