Polemik & Kulis
24 Tem 2010 15:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:29

ÖMÜR GEDİK SİNEMA YAZARLARINI BİRBİRİNE DÜŞÜRDÜ! MİLİTARİZM TARTIŞMASINDA KİM NE DEDİ?

Sinema Yazarları Derneği Ömür Gedik ve Uğur Vardan arasındaki "militarizm" tartışmasında ikiye bölündü...

SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) üyesi iki sinema yazarı, Ömür Gedik ve Uğur Vardan arasındaki tartışma durulmadı. Hatta sinema yazarlarını aynı çatı altında buluşturan SİYAD bile bu tartışma nedeniyle sıkıntılar yaşıyor. Gerilim, Ömür Gedik'in Kelebek'te 13 Temmuz tarihli yazısında Jennifer Lopez'in filmini protesto çağrısı üzerine başladı. Gedik, Lopez'in Rumlar'ın baskısı nedeniyle KKTC konserini iptal etmesi üzerine, Türk halkının da olaya tepki göstermesi gerektiğini söylüyor ve 'Jennifer Lopez özür dileyene kadar filmini protesto edelim' diyordu.

“MİYAD'A GİTSİN”
Ama Uğur Vardan'ın asıl topa girmesine neden olan şey, Gedik'in aynı yazıda artık Türkiye üzerine oynanan oyunlara sessiz kalamadığını söyleyip “Hadi kızlar askere, deseler silahı alıp batıya, doğuya koşacağım şu ruh halimle” demesi oldu. Uğur Vardan, Radikal'deki köşesinde Ömür Gedik'i “militaristlikle” suçlamakla kalmadı, SİYAD üyeliğinden çıkarılmasını talep etti: “Bu tür zihniyette olanların SİYAD’dan çok MİYAD’a (Militer Yazarlar Derneği) yakıştığını düşünüyor ve bu konuda gerekli işlemlerin başlatılmasını talep ediyorum.” .

Bu tepki üzerine Ömür Gedik, o yazıyı milliyetçi duygularla kaleme aldığını ve Uğur Vardan'ın bu tavrıyla SİYAD'ın adını kötüye kullanarak derneğe zarar verdiğini iddia etti ve asıl Vardan'ın dernekten çıkarılması gerektiğini belirtti.

İKİNCİ SARIDAN KIRMIZI
Vardan'dan cevap gecikmedi. Ömür Gedik'in daha önce SİYAD yönetiminden aldığı bir kınama cezası olduğunu hatırlatıp “ikinci sarıdan kırmızı kartla” üyelikten çıkarılması talebini yineledi. Vardan, Gedik için, “Susturun, demedim, gitsin başka yerde konuşsun, demeye çalıştım” dedi.

HABERTURK.COM, sinema yazarlarını ikiye bölen bu tartışma için tarafları yeniden konuşturdu.

SİYAD NE KARAR ALDI?
Öncelikle SİYAD'a sorduğumuz konu için Dernek Başkanı Murat Özer'den “Henüz dışarıya açıklama yapamıyoruz. Dernek içinde görüşülüp karara varılacak” cevabını aldık.

Ancak Dernek'in açıklamadığı kararı Uğur Vardan'ın kendisinden öğrendik.

İşte o kararla birlikte tarafların yorumları. Ve Uğur Vardan'ın bundan sonra nasıl hareket edeceğine ilişkin değerlendirmesi...

ÖMÜR GEDİK (Kelebek yazarı)
"SİYAD'ın bölünmesini istemeyiz"


Uğur Vardan arkadaşım ya da dostum değil ama bana karşı bu kadar öfke dolu ve düşmanca bir tavır içinde olduğunu da bilmiyordum. Doğrusu üzüldüm. Ben batıya karşı ve doğudan gelecek her türlü düşmanlığa karşı, barışı ve ülke bütünlüğünü sağlamak için göreve hazırım. Uğur Vardan niye değil ve bu duruşuma tepki gösteriyor ben de bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Uğur Vardan bir başka köşe yazarı olarak köşesinden benim görüşlerimi tabii ki eleştirebilirdi ama işin içine SİYAD’ı karıştırması çok yanlış oldu ve bence derneğin imajına da zarar verdi. Kendisi benim SİYAD’dan atılmamı talep edemez diye düşünüyorum. Benimle aynı çatı altında olmak istemiyorsa istifa etme özgürlüğü var. Her şey Uğur Vardan'ın değil ama yönetimin takdiridir. Ama ben istifa etmeyi hiç düşünmedim. SİYAD üyesi olmaktan gurur duyuyorum. Aynı fikirde olmadığımız zamanlarda bile meslektaşlarıma saygım sonsuz. Bizim bu meseleleri içimizde ya da SİYAD'ın adını ortaya atmadan halletmemiz lazım. Bu can sıkıcı olay umarım daha iyi şeylerin ve yeni bir dönemin başlangıcı olur. Sonuçta SİYAD’ın bölünmesini hiç birimiz istemeyiz.

UĞUR VARDAN (Radikal yazarı)
"SİYAD ifade özgürlüğü dedi, yakında kararımı vereceğim"


SİYAD Yönetimi, çeşitli kereler ifade ettiğim sözkonusu fikirlerin siyasi konulardaki görüşler olduğu ve bireysel ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kanısında. Ben uyarımı ya da çıkışımı yapıp topu onlara atmıştım. Onlar da böyle değerlendirmişler. Tabii ki bu karar karşısında 'boynum kıldan ince.' Bundan sonra benim ne yapmam gerekiyor, onun da kararını yakında veririm sanırım...”


ATİLLA DORSAY (SİYAD'ın kurucusu)
"Makro olmak zorundayım..."


Ben SİYAD'ın kurucusu ve bir sinema duayeni olarak daha makro olmak zorundayım. Kimsenin yanında yer almaya neredeyse hakkım yok. Ömür'ün tüm yazılarında hatalar olabilir ve katılmadığımız şeyleri savunabilir. Ama Uğur Vardan da her zamanki gibi çok öfkeli. Ömür'ü eleştirmek bir şey ama SİYAD'dan çıkarılmasını istemek başka bir şey. Buna zaten kimsenin hakkı  yok. Yönetmelik var, yasal organlar var. İsterlerse onlara başvursunlar.