Medya
10 Oca 2011 14:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:57

MUHTEŞEM POLEMİK MUHTEŞEM GELİR! KANUNİ BEDAVA REKLAM REKORU KIRDI!

'Muhteşem Yüzyıl' hiç de Show TV'nin açıklamasında 'ihsas edildiği' gibi köşe yazarlarının hışmına uğramamış.

Muhteşem Yüzyıl'ın bir milyon dolarlık medya karnesi

Daha fragmanları yayınlanmaya başladığında fırtına kopacağı belliydi. Ama Show TV diziyi yayınlamaktan vazgeçmediği gibi özetle, "Her zaman farklı bakış açımızla yeni soluklar getirdik.

Kasıtlı olarak bazı çevrelerce Osmanlı hanedanının yanlış tanıtıldığı ve dizinin o dönemdeki karakterleriyle ilişkileri çarpıttığı konusunda haksız bir şekilde itham edildik. Diziyi art niyetle değil objektif yayıncılık anlayışıyla değerlendiren medyamıza şükranlarımızı sunuyoruz." içeriğiyle bir açıklama yaptı. Medyada yazılanlar süredursun, Show TV'nin geri çekilmeyeceğini anlayan Eğitim-Bir-Sen, RTÜK'e müracaatta bulunarak Kanuni Sultan Süleyman'ı kadın ve içki düşkünü biri gibi gösteren 'Muhteşem Yüzyıl' adlı dizi hakkında gereken tedbirin alınmasını istedi.

Hakkında bu kadar konuşulan diziye ben de PR'cıların hiç hoşlanmadığı ama 'hakkımda ne kadar haber çıkarırsan o kadar başarılısın' diyen 'reklam eşdeğeri' yaklaşımından bakmaya karar verdim. Bu; "Reklam verdiğinizde ödeyeceğiniz bedeli, haber olarak çıktığında hem ödemezsiniz hem de haberin reklama göre etkisi daha yüksektir." demek. Bir de köşe yazarlarının çok kıymetli köşelerini hesaba katalım ve Muhteşem Yüzyıl'ın Ajans Press'in takibiyle medya karnesi nasılmış hep birlikte bakalım.

57 köşe yazarı 76 kez Muhteşem Yüzyıl'dan söz etmiş. En çok yazanlar ise sırasıyla şöyle: Mesut Yar 4; Cengiz Semercioğlu, Ekran Arısı (gerçek ismini bilmiyorum), Bilal Özcan, Sina Koloğlu, Burhan Ayeri ve Yüksel Aytuğ 3; Rahşan Gülşan, Rahim Er, Erdem Kırım, Reha Muhtar, Ruhat Mengi ve Ali Saydam ise 2 kez köşelerinde diziye yer vermiş. Listede bir kez yazanların isimlerine baktığımda ise Ertuğrul Özkök, Murat Bardakçı, Fatih Altaylı, Ayşe Böhürler, Ahmet Hakan ve İsmet Berkan'ı görüyorum. Yani konuyu ağır toplar da köşelerine taşımış.

Peki, hangi gazeteler konuya ne kadar yer vermiş? 70 basılı mecrada çok kısa sürede toplam 284 kez haber olan dizi, ismi gibi muhteşem bir skor yapmış. Akşam ana gazete konuya 16 kez yer vererek listenin başında yer almış. Sonra Sabah Günaydın, Hürriyet Kelebek ve Milliyet Cadde'nin 12'şer kez, Güneş ve Posta 11, Vatan, Bugün, Yeni Akit, Haber Türk Magazin 10; Haber Türk ise konuyu 9 kez sayfalarına taşımış. Zaman'ın da içinde bulunduğu sayısal grup Yeni Şafak, Şok, Sözcü, Star ve Milliyet konuya 7 kez değinmiş. Bu arada ana gazetelerle eklerinin toplamına bakmak da gerekirse örneğin Milliyet toplamda 24, Haber Türk ise 20 kez Muhteşem Yüzyıl'a yer vererek konuyu epey gündemde tutmuş.

Sonuç olarak 67 köşe yazısının 'tarafsız', 9 köşe yazısının 'olumlu' yazdığını dikkate alırsak 'Muhteşem Yüzyıl' hiç de Show TV'nin açıklamasında 'ihsas edildiği' gibi köşe yazarlarının hışmına uğramamış. Son 15 gün içinde çıkan köşe yazarlarının reklam eşdeğeri ise sıkı durun 988 bin yani yaklaşık bir milyon dolar olmuş! Bir de buna diğer haberlerin yani Bülent Arınç ve Ertuğrul Günay'ın demeçlerinin dahil olmadığını düşünürsek...

TARTIŞMALAR SÜRERKEN SADE VATANDAŞ NE DİYOR?

Görünen o ki, dizinin her bölümünden sonra tartışmalar daha da artacak ve RTÜK'ün kararı ne olursa olsun mutlaka sorgulanacak. Bana gelince, özellikle böylesine tarihî dizilerin çekiminde herkesin çok daha sorumlu davranması gerektiğine dikkat çekmek isterim. Tarihi gerçekleriyle biliyor olmanın önemine inandığım gibi giderek hırpalanan, yok edilen ortak değerlerimize hoyratça dokunulmaması gerektiğine de inanıyorum. Ortak kutsallarımız o kadar azaldı ki, artık gerçekten korkuyorum!


Günseli Ö. Ocakoğlu  / Zaman