Polemik & Kulis
04 Kas 2011 10:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:58

MAGAZİN PROGRAMI 2.SAYFA'DA İŞLENEN SERİ CİNAYETLER! VE FATİH KARACA!(MEDYARADAR/ÖZEL)

İsmini açıklamak istemeyen eski RTÜK üyesi, Kanaltürk'te yayınlanan 2.Sayfa programında işlenen "suç"ları sıralayıp Fatih Karaca'ya seslendi: Bu suçlara nasıl göz yumdun?

İşte Kanaltürk’te sabah saatlerinde yayınlanan, Vatan gazetesi magazin müdürü Gülşen Yüksel ile Posta gazetesi magazin müdürü Müge Dağıstanlı’nın sunduğu 2.Sayfa programı ile ilgili olarak Medyaradar’a gönderilen o eleştiri maili...

Magazin programında (2.Sayfa) işlenen seri cinayetler! Ve Fatih Karaca!

Eski RTÜK üyesiyim..
Bu yazıda bir magazin programının nasıl pespaye, nasıl kural tanımaz bir yayın yaptığı ve en önemlisi eskiden çalıştığım kurumun buna nasıl "görmezden geldiğini" kamuoyunun takdirine sunmaktır.
Okuyacağınız yazıda işlenen suçları gözler önüne serip takdiri sizlere bırakacağım.
Bu yazıyı yazmamın nedeni ise 7 yaşındaki kızımın, 2. Sayfa programını izleyip bana "farklı ilişki nedir baba" diye sormasıdır.
Bildiğiniz gibi bir İzzet Yıldızhan-Nihat Doğan vakası var.
Bu program, hafta başından itibaren bu vakaya doğal olarak geniş yer ayırdı.. Magazin programıdır ve ayırmasında hiçbir sakınca yoktur. İlk gün kullanılan kelimeler: Grup seks (defalarca) cinsel ilişki defalarca..

Cinayet başlıyor...

İkinci gün (salı): Olayla ilgili polis kayıtlarında yer alan ifadeler gazetelere yansıyan biçimiyle sunucu kadın tarafından en ince ayrıntılarına kadar hiçbir süzgeçten geçirilmeden okundu. Kusura bakmayın utandığım için ben bir kısmını yazmıyorum. Çocukların okula gitme saatinde özetle şu sözler aynen okundu:
"İzzet Yıldızhan 4 kadınla grup seks yapmak için otel odasında buluştu. Önce bir kızla cinsel ilişkiye girdi. İlişkiye girerken diğerleri odadaydı. Sonra ikinci kızla cinsel ilişkiye girdi. Ardından diğer kadınlarla yattı. Sonra duş aldı. Banyodan çıktıktan sonra kızlardan biriyle yine cinsel ilişkiye girdi. İlişki sırasında diğerleri seyretti. Yıldızhan grup seks sırasında kızlardan birinden farklı bir cinsel ilişki istedi..."
Gittikçe iğrençleştiği için burada kesiyorum. (Doğruluğunu teyit etmek isteyenler internette program tekrarı yayınlayan sitelerden izleyebilir. Salı günü 09.00-09.30 arasında)
Kızımın izleyip diğer odada izleyip bana "Farkı ilişki nedir" baba dediği salı günkü yayındır.

Cinayetler sürüyor

Üçüncü gün: Programın yine ilk 45 dakikası Yıldızhan vakası. Ve gazetelerde yayınlanan "grup seks" en ince ayrıntılarına kadar üstelik kadın sunucular tarafından en ince detaylarına kadar verilirken inanılmaz bir suç daha işlendi. Mağdur sıfatıyla polise başvuran kızlardan birinin ad ve soyadının baş harfleri okundu ve o kızla ilgili olarak geçmişte gazetelere yansıyan bir olay anlatıldı. (Burası gerçekten korkunç) O yayını izleyenlerin verilen bilgileri google’a girmeleri halinde kızın kim olduğunu 2 dakikada öğrenmeleri işten bile değildi.

Dördüncü gün: Programın yine 45 dakikası "Grup seks"e ayrıldı. (Yazı uzun olmasın diye iğrenç bir şekilde defalarca söylenen suç unsuru sözleri yazmıyorum) Bu bölümde mağdur kızla ilgili tarif bu kez daha da açık bir şekilde anlatıldı. Bir cümleyi google’a giren kızın kim olduğunu anında öğrenebilir.

İŞTE İŞLENEN SUÇLARDAN BAZILARI!: (Suç vasıflarını yazı uzamasın diye yazmıyorum)
* Sabah, çocukların evde olduğu bir saatte "grup seks", "cinsel ilişki" gibi rahatsız edici cümleri  üstelik uzun uzun pervasızca yayınlayamazsınız.
* Mağdur veya sanık kişinin kimliğini deşifre edemezsiniz (Şimdi o kızı ağabeyi, babası veya bir başka yakını ’namus temizleme’ adına öldürürse suç kimin?
* Olayda adı geçen kadınlardan 4 gün boyuncu telekız diye söz edemezsiniz. (Onların telekız olduklarını hangi yetkili açıklamıştır) Bu kızların yaşadıkları bir şekilde kendi çevrelerinde duyulmuştur. Ya telekız değil de ünlü hayranı olarak gitmişlerse??? 
* "Sanık İzzet Yıldızhan grup sekste basıldı iddiası" bile diyemezsiniz. Televizyonda her iddia yayınlanamaz. Adı üzerinde "sanık". O zaman ben mevki sahibi biri için ’kızının arkadaşına tecavüz ettiği iddia ediliyor’ dersem bu yayınlanır mı? Sanık ve tanık hakkında akla hayale gelmeyecek haberleri üstelik 4 gün boyunca tekrar tekrar ve uzun uzun yayınlayamazsınız!
* Sanık ve tanık hakkında "Daha önce de şu işi yapmıştı, bunu yapmıştı.." gibi yorumlar yapamazsınız. Bunlar kişilik hakkına tecavüzdür, suçtur.
* Sanık veya tanık "Bize söz verdin ama başka programa gittin. Madem suçsuzsun gel o zaman burada konuş" diyerek tehdit edemezsiniz! Tehdit, gözdağı suçtur.
* Olayda adı geçen otelin adını 4 gün boyunca sürekli açıklayamazsınız. Otelin adı fuhuş oteline çıkabilir. Gizli reklam gibi, firmanın (otelin) adını vererek küçültücü olabilecek yayın da suçtur!
* İzleyici görüşü diye (twitter’dan) sanıkları aşığalayan her sözü canlı yayında açıklayamazsınız!
Kusura bakmayın ben yazmaktan sıkıldım.. Yayında işlenen suçç sayısı en az 5’tir!
Gelelim saadede..
Bu suçlardan sadece 1 tanesi bile TV yayıncılığı konusunda ağır suçtur. Peki RTÜK neden bu kadar müsamaha göstermektir.
RTÜK eski başkanı Fatih Karaca bütün bu suçlara neden 4 gün boyunca göz yummuştur?

MEDYARADAR/ÖZEL