Medya
13 Eki 2011 16:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:54

İZLEYİCİ HANGİ ESKİYİ BIRAKIP HANGİ YENİ DİZİYİ İZLİYOR?

Zaman gazetesi yazarı Günseli Ö. Ocakoğlu, araştırma şirketi Napolyon'un 2 bin 257 gerçek izleyiciyle yaptığı araştırmanın ilginç sonuçlarını yazdı...

"Her ne kadar televizyon eleştirmenlerinin kanaati dizilerin kaderini bir ölçüde belirliyorsa da hakkında en çok haber yapılan diziler ne yazık ki bazen en çok izlenen, beğenilen olamıyor. Peki, "gerçek izleyici" diziler hakkında ne düşünüyor?" diyen zaman yazarı Günseli Ö. Ocakoğlu oyuncuya uygulanan konuşma yasağının haber sayısı etkiliyor iddiasında bulundu.

İşte Ocakoğlu'nun o yazısı...  

Dizi oyuncusuna konuşma yasağı haber sayısını etkiliyor

Her şeyi çabuk tüketiyoruz ya, milyonlarca dolar harcanarak yapılan diziler de bundan nasibini alıyor. Bazen büyük reyting umutlarıyla başlayanlar bir gecede yerle bir olurken bazıları da yüksekten başlayıp sonuna kadar yüksekten uçmaya devam ediyor. Son günlerde araştırma datası deşifre, sonuçları ise mundar oldu dense de şu izleme meselesi ekranla evdeki vatandaş arasında birebir yaşanıyor. Her ne kadar televizyon eleştirmenlerinin kanaati dizilerin kaderini bir ölçüde belirliyorsa da hakkında en çok haber yapılan diziler ne yazık ki bazen en çok izlenen, beğenilen olamıyor. Peki, "gerçek izleyici" diziler hakkında ne düşünüyor? Merakımızı araştırma şirketi Napolyon, 2 bin 257 gerçek izleyiciye yaptığı bir araştırmayla cevaplıyor. Ama önce Ajans Press'ten en çok hangi yeni dizinin haber olduğunu öğreniyoruz.

1-30 Eylül arasında en çok haber olan ilk beş dizi; Bizim Yenge (157), Bir Çocuk Sevdim (128), Firar (85), Yalancı Bahar (70) ve İstanbul'un Altınları (68) olurken devam ede gelen eski dizilerde Muhteşem Yüzyıl 479 haberle adı gibi muhteşem bir skor yapmış. Sonra sırasıyla Öyle Bir Geçer Zaman ki (396), Fatmagül'ün Suçu Ne (223) ve Adını Feriha Koydum (137) kez basında yer almış. Gözlerim listede son dönemin iyi çıkış yapan dizisi Kuzey Güney'i arıyor. Habercilerin vizyonundan kaçmayacağına inandığım Kuzey Güney haber olma sıralamasına en alttan bile girmezken sosyal medyada olumlu-olumsuz yorumlar rekor kırıyor. Peki, basın neden bu sansasyonel diziye bu denli ilgisiz? Neden, basının ilgisizliği değil, Ay Yapım yöneticilerinin dizi oyuncularına koyduğu kesin konuşma yasağı.

İzleyici hangi eskiyi bırakıp hangi yeni diziyi izliyor?

Yapılan ankette her ne kadar eleştirmenler "Aman aman izlenecek bir tane yok" dediyse de Kuzey Güney, Bizim Yenge, Bir Çocuk Sevdim, İffet, İstanbul'un Altınları ve Aşağı Yukarı Yemişliler ankete göre halkımızın beğenisini almış olanlar. Napolyon işi burada bırakmayıp izlenme meselesini biraz daha deşelemiş ve "Eski dizilere devam mı yoksa yeniler mi?" diye can alıcı bir soru sormuş. Genel eğilim eskilerin izlenmeye devamı yönündeyken, "Eskilerden hangisini bırakıp yenilerden hangisini izlemeye başladınız?" sorusuna ise "Eskisini bırakıp Kuzey Güney'i izlemeye başladık" diyenlerin sayısı kayda değer bir orana ulaşmış. Eğer Kuzey Güney izleniyorsa bu bir anlamda izleyicinin aynı yayın saatinde yayınlanan Muhteşem Yüzyıl'dan vazgeçtiği anlamına da geliyor mu?