Polemik & Kulis
21 Mar 2013 12:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:05

'HZ.ALİ'NİN ALEVİLİK İLE İLGİSİ YOK' DEDİ, CANLI YAYIN KARIŞTI!

Beyaz TV ekranlarında yayınlanan Tahir Sarıkaya'nın sunduğu Uyan Türkiyem programının bugünkü bölümünde Alevilerin etnik kökeni tartışıldı.

Bir zamanlar MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi siyasetten sileceğini söyleyen Muhafazakar Yükseliş Partisi (MYP) Genel Başkanı Ahmet Reyiz Yılmaz, Alevilerle ilgili çok büyük bir iddia ortaya atınca canlı yayında kavga çıktı.

Beyaz TV ekranlarında yayınlanan Tahir Sarıkaya’nın sunduğu Uyan Türkiyem programının bugünkü bölümünde, MYP Lideri Yılmaz’ın, ’Hz. Ali’nin Alevilikle alakası yok. Alevilik Hz. Ali’den gelmemiştir ’ sözleri canlı yayında kavgaya neden oldu. Telefonla yayına bağlanan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, Yılmaz’ın bu iddialarına sert cevap verdi.

’TÜRKLER 1071’DEN ÇOK ÖNCE ANADOLU TOPRAKLARINDALARDI ’

Özel’in çıkışları üzerine, ’Burada inanç tartışılmıyor ’ diyen Yılmaz, ’Ben Aleviliğin Türk İslam davası açısından önemine vurgu yaptım. Biz eğer Türk İslam davasını anlamak istiyorsak, Aleviliği de anlamak zorundayız. Çünkü aleviliğin entik kökenine baktığım zaman Türk coğrafyası içerisinde yayıldığını görüyorum. Türklerin Anadolu’daki varlığına 1071 deniliyor. Ben 1071’de sünni İslam’ın Anadolu’ya girdiğine evet diyebilirim. Fakat onun öncesinde Türkler’in Anadolu’daki varlığına baktığım zaman Alevi Türkmenlerle beraber 4 bin yıla uzandığını görebiliyorum. Yani burada bizim dini etnisiteleştirme gibi bir durmumuz yok ama bir realiteyi de ortaya koymak lazım. Marifet - tarikat meselesine gelince de bu Musevilik’te de var İslam’da da var. İnançların hepsinde var ’ şeklinde konuştu.

’BUNLAR ALEVİLERİ ÜZER ’ : VİDEO

Yılmaz’ın, ’Hz. Ali’nin Alevilerle bir alakası yoktur ’ sözüne katılmadığını söyleyen Selahattin Özel, ’Benim gönlümdeki Ali’nin; ne Arap ne Türk ne Kürt diye bir şey tanımlaması söz konusu değil. ’Hz. Ali’nin alevilikle alakası yok’ derseniz, bu Alevileri üzer. Hz. Ali’nin ırkının ne olduğu ayrı bir konudur. Ama bizim için Türk, Kürt olması önemli değildir. Hz. Ali’nin gönlümüzdeki yerini değiştirmeyi düşünmüyoruz ’ ifadelerini kullandı