Polemik & Kulis
05 Nis 2018 21:14 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:08

Hürriyet Gazetesi'nde bomba gelişme! Karikatürist Latif Demirci ayrıldı!

Doğan Medya Grubu'nun, Demirören Grubu'na satılması konusunda prensip anlaşmasına varılmasının ardından bazı ayrılıklar yaşanırken, Hürriyet'ten önemli bir kopuş daha olduğu öğrenildi...

Doğan Medya Grubu'nun, iktidara yakınlığıyla bilinen Erdoğan Demirören yönetimindeki Demirören Grubu'na satılması konusunda prensip anlaşmasına varılmasının ardından bazı ayrılıklar yaşanırken, Hürriyet'ten önemli bir kopuş daha olduğu öğrenildi. Yıllardır Hürriyet'in birinci sayfasında ve ek yayınlarda çizdiği karikatürler büyük bir ilgi gören Latif Demirci, gazeteyle yollarını fiilen ayırdı.

T24'ten Gonca Tokyol'un aldığı bilgilere göre, Demirci ayrılık kararını Doğan Medya Grubu'nun satılmasından önce, çok sayıda karikatürünün kendisine herhangi bir açıklama yapılmadan yayımlanmaması üzerine aldı.

KARİKATÜRLERİ KULLANILMADI, BİLGİLENDİRME YAPILMADI

Kaynaklar, neredeyse her gün Hürriyet’in ilk sayfasında çizimleri yer alan Demirci’nin karikatürlerinin bir kısmına son zamanlarda gazetede yer verilmediğini söyledi. Kaynakların verdiği bilgiye göre, daha önce zaman zaman bazı karikatürlerinin ‘törpülenmesi ricası' alan Demirci'nin gazeteye gönderdiği karikatürlerlerden bazıları şubat ayı ortasından itibaren kullanılmadı ve bu durumla ilgili bir açıklama yapılmadı.

13 Mart'taki son çizimiyle birlikte mart ayında toplam 3 karikatürünün yayımlanmasıyla devam eden süreçte gazeteyle yollarını ayırma kararı alan Latif Demirci, Hürriyet'e bir veda karikatürü gönderdi. Demirci'nin Hürriyet'e vedasını tasvir eden son karikatürü yayımlanmadı ve gazete yönetiminden bir geri dönüş de olmadı. Hürriyet ile Latif Demirci arasında gelişen fiili ayrılığın henüz resmiyet'e dökülmediği de, alınan bilgiler arasında.

BU KARİKATÜRÜ YAYINLAMADILAR

Doğan Medya Grubu'nun AKP'li Demirören grubuna satılmasının ardından gelen ayrılık hakkında, CHP milletvekili Barış Yarkadaş "işten atma" ifadesini kullandı.

Yarkadaş, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajında; "Hürriyet'in cesur kalemi Latif Demirci'nin işine son verildi! İktidar mizahtan ve mizahın gücünden korkuyor... Bu yüzden, aşağıdaki karikatürü de yayımlatmadılar... " ifadelerini kullandı.

Demirören grubuna satış öncesinde de çok sayıda karikatürü kendisine danışılmadan yayınlanmayan Demirci'nin, yayınlanmayan son karikatürü şöyle:



LATİF DEMİRCİ KİMDİR?

Kariyerine genç yaşta Gırgır ve Fırt dergilerinde yaptığı çizimlerle başlayan Latif Demirci, Fırt'ta 'Tarzan' ve Gırgır'da esprilerini Behiç Pek'in bulduğu 'Muhlis Bey' tiplerinin çizeri olarak geniş bir hayran kitlesi edindi. Kuruculuğunu yaptığı Hıbır ve onun devamı HBR Maymun dergilerinin kapanmalarından sonra mizah dergiciliğini bırakarak gazeteler ve dergiler için çalışmaya başladı.

90’lı yıllarda yurtiçi ve yurtdışında karikatür sergileri açan Demirci, kitap kapakları, poster ve çizgi film çalışmalarında da bulundu. Nokta, Panorama, Gazete Pazar, Söz gibi yayınların da kadrolarında yer alan Demirci, uzun süredir Hürriyet gazetesi için çalışıyordu.

Demirci, Canavar Koyun Orhan, Muhlis Bey, Arap Kadri, Mithat-Mirsat ve son olarak da Press Bey gibi pek çok ünlü karikatür tipi yarattı.