Medya
11 Oca 2011 14:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:57

"HADİ LEENNNN, ELEŞTİRİLERE İNAT KAFTANLI ONUR AKSAL'I İZLEYECEĞİM!"

Kadınlar dövülüyor, tecavüze uğruyor 'gık'layan yok fakat daha ilk bölümü yayınlanmış bir dizi için millet sokaklara dökülüyor.

Ve huzurlarınızda muhteşem reyting

Ortalık alev alev yanıyor ben şaşkın şaşkın bakıyorum. Evet! Evet! Artık şunu küçük kafama sokmam gerek; bu bir ülke geleneği... Yani en önemli, en gerekli, en hayati durumlarda çıtımızı çıkartmamak; en yersiz, en lüzumsuz, en magazin hadiseler için kıyameti kopartmak. Mesela yurdumda öğrenciler sürünürken, gelecekleri belirsizken, şartları her türlü hakka aykırıyken kimse oralı olmuyor. Kadınlar dövülüyor, öldürülüyor, tecavüze uğruyor 'gık'layan yok fakat daha ilk bölümü yayınlanmış bir TV dizisi için millet sokaklara dökülüyor.

ÖYLE Mİ, BÖYLE Mİ?
Hadi len! Bu kadar da netim, bu kadar da bozarım kendimi; 'Hadi oradan' falan değil, dolu dolu 'Hadi lennnn!' Dizimizin adı malum;'Muhteşem Yüzyıl'. Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını konu alıyor. Osmanlı, harem, padişahın özel hayatı, savaşlar vs. vs. Bildiniz siz onu. 'Muhteşem Yüzyıl'ın ilk bölümü geçen hafta yayınlandığından beri ortalık toz duman. Kafalarda deli sorular, yersiz tartışmalar, protestolar, yürüyüşler, eylemler, isyan etmeler, pankart açmalar, tarihçilerden demeç almalar, ikiye bölünmeler gırla. Kanuni içki içer miydi içmez miydi? Harem öyle miydi, böyle miydi? Padişah sabah akşam namaz kılar mıydı, kılmaz mıydı? Hükümeti göreve çağırmalar, politikacıların çıkıp konudan nemalanma çabaları falan.

KAFTANLI ONUR AKSAL
Ne oluyorsunuz yahu? Bi soluklanın, bi gidin kendinize çay demleyin. Yıl 2011, biz hâlâ tabular arasında boğulmaktan nefes alamıyoruz farkında mısınız? Ne tartışmayı biliyoruz, ne tarihimizi, ne kendimizi... Ba ba baaa! Dizi acilen yayından kaldırılsınmış, ey senarist, ey yapımcı insanların sinirini bozma; Kanuni içki içmezmiş, kadınlarla fingirdemezmiş. Bu ne biçim Osmanlı imajıymış? Yüce Rabbim senden tek dileğim; bari tarih kitapları satışları patlasa da tüm bu tantana bir halta yarasa. Ben 'Muhteşem Yüzyıl'ın ilk bölümünü izledim. Halit Ergenç, 'Binbir Gece'deki 'Onur Aksal' karakterine kaftan giydirilmiş gibiydi. Özetle pek içim açılmadı yani, "Herhalde ikincisini izlemem" diye düşünüyordum ki, artık vallahi izleyeceğim.

ORUCUMUZ BOZULUR MU?
Dizi günlerime geri döneceğim, çarşamba gecelerine program koymayacağım, benim kızlara evde yemekli 'meyveli' şaraplı 'Muhteşem Yüzyıl' partileri yapacağım. Sırf tüm bu saçmalığa inat! Zaten gün sonu raporunda da çıkan o olacak; dizi Show TV'nin son yıllardaki en büyük başarısı olacak. Oyuncular 'Aşk-ı Memnu' kadrosunun yakaladığı efekti yakalayacak. Tartışmalar mı? Amaaan, tabii ki de bir arpa boyu yol alınamayacak. Tepişilmekten usanıldıktan sonra konu etkisini kaybedecek. Yahu bu ülkede çocukluğumdan beri her Ramazan hocalara "Dişlerimizi fırçalarsak orucumuz bozulur mu?" tadında sorular soruluyor. Bakın 31 yaşındayım, her yıl aynı soruları duymaktan gınalardayım. Anlatabildim mi? Yani ne diyorsunuz siz? Ne için şu güzel kalbimi yoruyorum ben? Yine elde kalıyor koskoca bir 'Hadi lennn'.

Ayşe ÖZYILMAZEL / SABAH