Medya
19 Oca 2011 09:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:58

GAF YAPANLAR KAHRAMAN OLDU! TRABZON'A DEMİRYOLU KİMİN ESERİ?

Son günlerde 'Yaprak Dökümü' sayesinde Trabzon'un trene kavuşacağına dair o kadar haber çıktı ki!

TRABZON’A TREN YOLU KİMİN ESERİ?

Türkiye günlerdir tarihini tartışıyor. Neden? ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisi yüzünden. Dizide anlatılanlara birçok insanın itirazı var.

“O öyle değildi” diyen tarihçilere karşın, “Hayır öyleydi” diye ısrar eden tarihçiler de var.
İki taraf da tarihi bir kaynağa dayandırınca iddiasını, kime inanacağını şaşırıyor insan.
Peki, tanıdığı olduğumuz olayların tarihe nasıl geçeceğini hiç düşündünüz mü? Örneğin günün birinde Trabzon’a tren giderse, bu insanlara nasıl anlatılacak?

Tarihçiler, günümüzde yapılan haberlere bakacak ve şöyle diyecek: “2005-2010 arasında ‘Yaprak Dökümü’ adlı bir dizi yayınlandı. O yılların en yüksek reytingli dizisiydi bu. Son bölümünde, senaristler, gerçekte olmayan rayları senaryoya döşeyip Trabzon’a trenle adam gönderdi. Bu da devleti yönetenlere ilham verdi. Trabzon trene kavuştu.”

Gaf yapanlar ‘kahraman’ oldu!
Yıllar sonra insanların tarihi kaynaklara bakınca okuyacakları bu.
Çünkü son günlerde ‘Yaprak Dökümü’ sayesinde Trabzon’un trene kavuşacağına dair o kadar haber çıktı ki!
Gerçekle uzak yakın alakası yok, ama tarihe düşülen not bu.
‘Şevket’e Trabzon’a üç tam, bir öğrenci tren bileti aldırarak bir gafa imza atan ‘Yaprak Dökümü’ senaristleri, ‘yılın gaf kraliçeleri’ ilan edilmesi gerekirken, yok yere Trabzon’a demiryolu yapılmasına sebep olan insanlar gibi lanse edilip, kahramanlaştırıldı.

Oysa işin aslı şu:
Yolu Trabzon’a kadar uzatmak   isteyen T. C. Devlet Demir Yolları, projenin ilk ayağı olan güzergah belirleme ihalesini 2009’da yaptı. Erzincan-Trabzon demiryolunun güzergah belirleme ihalesini alan Yüksel Domaniç şirketi, o tarihten bu yana araştırıyor bu işi.
Güzergah üzerindeki illerde bu amaçla birçok platform kuruldu.
Her vilayet güzergahın kendine göre belirlenmesini isteyince işler karıştı. Dört vilayet birbirine düştü.

Rizeliler ve Bayburtlular; yolun Bayburt ve Çaykara üzerinden Of’a, oradan Trabzon’a gitmesini istiyor, Gümüşhaneliler ve Giresunlular ise “Bu yol daha ekonomik. Erzincan ve Gümüşhane üzerinden Tirebolu’ya insin, oradan Trabzon’a geçsin” diyor.

Şimdi Trabzon, Rize, Giresun, Bayburt ve Gümüşhane, iki yıldır bunu tartışırken, Trabzon’a demiryolu projesini ‘Yaprak Dökümü’ senaristlerine mal etmek niye?
TCDD yöneticilerinin de, ‘sanal kahramanlar’ yaratılmasına çanak tutmasını anlamak mümkün değil.

Ali EYÜBOĞLU / MİLLİYET