Medya
15 Mayıs 2014 10:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:10

Ekranda Soma faciası: Haber gizlenir mi?

Milliyet yazarı Sina Koloğlu, kanalların Soma'da meydana gelen faciayı nasıl haber yaptıklarını yazdı.

Manisa Soma'da meydana gelen maden faciası birçok televizyon kanalında saatlerce 17 ölü, 11 yaralı, 200'ün üstünde mahsur kalan' diye duyuruldu.

Milliyet yazarı Sina Koloğlu, ekrandaki Soma faciasına bugünkü köşesinde şu yazısıyla dikkat çekti: 

EKRANDA SOMA FACİASI: HABER GİZLENİR Mİ?

Soma’daki maden faciası birçok TV kanalında saatlerce ‘17 ölü, 11 yaralı, 200’ün üstünde mahsur kalan’ altyazısıyla duyuruldu.
360 kanalından, “İzleyenler arasında yakını olanlar vardır rakam vermek istemiyoruz” diye bir anons kulağıma geldi. Bazı rakamlar internet ortamında dolaşıyordu, telaffuz ediliyordu. Ama doğrulanmadıkça bunlar söylenmemeliydi. Enerji Bakanı Taner Yıldız açıklayacaktı.

KIRILMA CNN TÜRK’TE OLDU
Ama bir kişi genel gidişatı değiştirdi! Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD’ın standart ‘17 ölü, 11 yaralı 200’ün üstünde mahsur kalan var’ sloganı hemen hemen tüm kanallarda yerini korurken; saat 24.00’e gelirken CNN Türk’e Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün bağlandı.
Ocağın başında olduğunu ve burada yetkililerin verdiği sayının 157 ölü olduğunu söyledi. 580 işçi içerde mahsur kalmıştı. Spiker “Sayın başkan yanlış duymadım değil mi” diye teyid istedi ve yineledi: “Resmi rakam mı?” Başkan Ergün, bu bilginin bizzat AFAD yetkilisinden alındığını söyledi. Yani yukarıdaki rakamı açıkladığı söylenen kuruluş! Ondan sonra Halk TV ve Samanyolu Haber’de bu sayının altyazı olarak verildiğini gördüm. Halk TV de Başkan Ergün’e bağlandı. Ergün daha sonra Habertürk’e de konuştu. ‘İktidara yakın’ kanallarda bu sayı yer almadı. Enerji Bakanı’nın sözleri öne çıkarılıyordu.

BÖLGEDEN İKİ TV KANALI
Ege Bölgesi’nin en etkili iki kanalına, Ege TV ve Kanal 35’e baktım. Haksızlık olmasın diye olayın meydana geldiği saat diliminden itibaren yayınlarına baktım. Kanal 35 haber bültenlerinde vermiş, sonra normal yayınına geçmiş. Ege TV ise canlı ve tekrarlarıyla her daim bölgesinin kanalı olduğunu göstermiş.

BİLGİ YANLIŞLIKLARI
Bu arada madenle ilgili ‘bilgi eksiklikleri’ de ekranda kendini gösterdi. Madenciler Derneği Başkanı Mustafa Sönmez; “2 bin metre derinliğinde kömür madeni yoktur. 200 metreden fazla değildir derinlik“ uyarısını yaptı. Hemen hemen tüm televizyon haber kanallarında “Kilometrelerce aşağıda işçiler mahsur kaldı” diye bilgiler veriliyordu.

PATLAMA MI GRİZU MU?
İlerleyen saatlerde ‘Patlama mı, grizu mu?’ bunlar konuşulmaya başlandı. Manisa Belediye Başkanı ‘grizu’ demiş. Kurtarma ekibinin amiri Rapi Karvan’ı izledim “Kazanın trafodan olduğu kesin denilemez” diyordu. İzmir Maden Mühendisleri Odası Başkanı Muhammed Yıldız, “Grizu değil” diyordu.
‘Trafo patladı’ kesin bilgisinden, gecenin ilerleyen saatlerinde grizuya doğru bir gidişat olmuştu...

ÖZGÜR ÖZEL GÜNDEMDE
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, dün gecenin en çok konuşulan kişilerinden biriydi. MHP ve BDP’nin desteğiyle Soma’daki madenlerin incelenmesi için TBMM’de komisyonu kurulmasını önerdiklerini söyleyen Özel, bu önergenin  20 gün önce iktidar partisi oylarıyla reddedildiğini açıkladı.
‘Bazı kanallar’ dışında (paket olarak diyebiliriz) bu olay gecenin ana temalarından biri oldu.

GÜN AĞARDIĞINDA ORTAYA ÇIKAR
Ekran başında olsun Soma’da meydanda, mahallede, ocağın başında; nerede olursa olsun insanların merak ettiği tek şey vardı: “Kaç kişi sağ kurtuldu? Kaç kişiyi kaybettik?”
‘Rakamlar farklı, bakan beklensin’ gerekçesiyle ‘gerçekleri öğrenmek’ arasındaki ince çizgide nasıl durulması gerektiği bilinemedi.
Peki, gün ağardığında gerçek ortaya çıkmayacak mıydı?