Medya
02 Şub 2012 10:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:17

DİZİLERİMİZ DIŞARIDA NASIL BİR TÜRKİYE ALGISI YARATTI?

Türk dizileri yayınlandığı Ortadoğu ülkelerinde nasıl bir etki yaratıyor?

‘Gümüş’ün Ortadoğu’da yayınlanmasıyla birlikte Arap coğrafyasında Türk dizilerine karşı oluşan tepki, daha dün gibi hafızalarda. Suudi Arabistan’da din adamları, “Şeytani ve Allah düşmanı Türk dizilerini izlemeyin” fetvası verdi.
El Ezher Üniversitesi’nden din adamları, ‘Muhannad’ın (Kıvanç Tatlıtuğ) çiftler arasında, duygusal şizofreni zehrini yaydığını, bu nedenle de ‘Gümüş’ dizisi yüzünden boşanmaların arttığını iddia etti. Birçok yerde insanlar Türk dizilerini izlemesin diye çanak antenler söküldü.
Din adamlarının, ulemaların tepkisine rağmen Türk dizileri Arapların gözdesi olmaya devam etti. Hal böyle olunca da Arap dünyasını yönetenlerin dahi düne kadar sıcak bakmadığı Türk dizilerinin bugün geldiği nokta ortada.

Diziler, protokole girdi
Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün Abu Dabi’ye yaptığı ziyaretten ne kaldı akıllarda? Dünyanın en büyük camilerinden biri olan Şey Zayed Camisine yaptıkları ziyaretle BAE Devlet Başkanı ve Abu Dabi Emiri Şeyh Halife Bin Zayed El Nahyan’la yaptığı görüşme.
Gül, görüşmede BAE televizyonlarında gösterilen Türk dizilerinin de gündeme geldiğini, Şeyh’in kendisine, “Dizilerin sonunu söyleyin yoksa hanımları TV başından kaldıramıyoruz” diye espri yaptığını açıkladı. Önemli bir gelişme bu.
Düne kadar Türk dizilerine toptan karşı olan emir ve şeyhlerin bugün eşlerinin merakını gidermek için dahi olsa ‘son’larını öğrenmek istemesi, yelkenlerin suya indiğinin de göstergesi.
Bugün Abu Dabi, yarın diğer Emirlikler ve Suudi Arabistan’da olacak benzer bir yumuşama.

Araştırılması gerekmez mi?
İşte tam bu noktada şöyle bir soru geliyor insanın aklına. Hayatında Türkiye’ye gelmemiş bu insanlarda Türk dizilerinin yarattığı Türkiye algısı nasıl acaba? Araplar, acaba ne düşünüyor dizilerini merakla izlediği Türkler hakkında? Türk erkeklerini yakışıklı, kadınlarını güzel buluyorlar mı?
Dizilerin geçtiği yerleri merak ediyorlar mı? Sadece Ortadoğu ve Arap ülkelerinde değil, Türk dizilerinin ilgiyle takip edildiği ülkelerde insanların, Türkler ve Türkiye algısı hakkında araştırmalar yapılsa eminim çok çarpıcı sonuçlar çıkacaktır ortaya.
‘Kurtlar Vadisi’ dizisini izleyenler, Türkiye’yi aslında Amerika ve İsrail’in yönettiğini mi düşünüyordur acaba?
‘Gümüş’ü ya da ‘Binbir Gece’yi seyredenler; Türk erkeklerini bir eşi, bir de sevgilisi olan hovardalar, kadınlarını ‘entrikanın kitabını, ihanetin anayasasını yazan’ insanlar olarak mı hayal ediyor?
Yanıtını merak ettiğim bir başka soru da şu: Türkiye, “İzleyenler merak edip gelir” diye acaba Türk dizilerinin arasına Türkiye tanıtan reklam veriyor mu?

Ali Eyüboğlu/Milliyet Cadde


ETİKETLER
#Ortadoğu #diziler