Polemik & Kulis
03 Kas 2012 12:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:20

''DAILYMAIL'DEN YAPILAN HABERLER NE ZAMANDAN BERİ ÖZEL OLDU'' SÖZCÜ İLE HÜRRİYET ''İÇERİK'' YÜZÜNDEN KAPIŞTI! (MEDYARADAR/ÖZEL)

hurriyet.com.tr ile sozcu.com.tr arasında son dakika haber fotoğraflarının izinsiz kullanımı nedeniyle kavga patladı.Medyaradar tarafların birbirlerini suçladıkları mesajlara ulaştı...

Hurriyet’in avukatı tarafından Sözcü İnternet Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven ile editörü Mediha Olgun’a gönderilen mesajda son dakika haber ve fotoğraflarının izinsiz olarak yayınlandığına dikkat çekilerek ihtarda bulunuldu.

hurriyet.com.tr’de haber koordinatörlüğü görevini yürüten Oğuz Güven’in yolları Doğan Grubu ile yolları geçtiğimiz yıl ayrılmıştı.

Sayın Yetkili (Oğuz Güven – Mediha Olgun),

“Sozcum.com.tr” internet sitesinde Hürriyet Gazetesi’nin içeriklerinin sürekli ve izinsiz olarak kullanılmakta olduğu tarafımızdan tespit edilmiştir. Büyük özveri ve ciddi emekle çıkarılan gazetelerin nüshalarının ve internet sitesi içeriklerinin (özellikle son dakika haber ve fotoğraflarının) izinsiz olarak yayınlanması, “haber verme hakkı” nın sınırlarını aşan hukuka aykırı bir durum yaratmakta ve yetkilisi olduğunuz internet sitesinin de mensubu bulunduğu basın ailesinde telafisi mümkün olmayan hak kayıplarına neden olmaktadır.

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 21. - 25. maddeleri ve Ek 4. madde hükmü uyarınca, Gazete’nin tüm içeriği; haberler, yorumlar, köşe yazıları, yazı dizileri, fotoğraflar, çizgi, grafik, sayfa tasarımı ve benzeri bütün unsurların işleme, çoğaltma, yayma, temsil, işaret, ses ve / veya görüntü nakline yarayan vasıtalarla umuma iletim mali hakları ile içerik üzerindeki her türlü kullanım hakkı, müvekkilimiz şirketlere aittir.

Bu nedenle, 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren, bütün hakları gazete sahibi müvekkillerimize ait olan; haber, yorum, köşe yazısı, fotoğraf, karikatür, grafik, çizgi ve sayfa dizaynı gibi materyallerin hiç bir şekil ve hacimde, kaynak göstererek dahi olsa, yasal düzenlemelerde yer alan yeniden yayın/alıntı hakkını kötüniyetli aşan ve kendisine maddi yarar sağlayan kişi/kurumlar tarafından kullanılması durumunda haksız rekabet ve sair taleplerimiz için yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla, öncelikle ilgili yayınların kaldırılmasını ihtar eder, aksi halde ise mevzuat ve kanunlar kapsamında her türlü hukuki ve mesleki takipte bulunacağımızı tarafınıza bildiririz.

Tarafımızca tespit edilen yayınlara ait görüntüler ekte gönderilmiştir.

K. Evren

OĞUZ GÜVEN’DEN ZEHİR ZEMBEREK CEVAP!

Sözcü internet sitesinin genel yayın yönetmenliğini yürüten Oğuz Güven bu ihtar üzerine "zehir zemberek" bir cevap verdi. Güven, ihtar meselesinin hangi sinsi duygularla ve ne amaçla yapıldığını anlamakta zorluk çektiğini belirterek, "Dailymail’den yapılan haberler ne zamandan beri özel oldu" sorusunu yöneltti.

İşte o mesaj... 


Sn. Avukat ve sevgili eski mesai arkadaşlarım

Son dakika haber fotoğraflarının izinsiz kullanımı gibi saçma sapan suçlamaların olduğu bir ihtar maili gönderildi sozcu.com.tr’ye. “gülen yunus” , “internetten gelin siparişi” gibi Dailymail’den yapılan haberler ne zamandan beri özel oldu. Suriye uçağının başkente indirilmesini Ankara Temsilcisi Metehan Demir duyurmuş olabilir. İlk bilgileri oradan almış olabiliriz. Bu haberin içeriğinde imza bile kullanmamışsınız. Ve Türkiye’ye mal olmuş yürüyen bir haber. 29 Ekim’deki bayrak gerginliği haberi DHA’dan alınmış bir haber. İkisinin de aynı olması çok doğal. Hele twitter’dan paylaşılan yazıları ve özellikle kendimin aldığı Alex fotoğrafını kendinize mal etmeniz, çok daha komik olmuş. Bana göre de fotoğrafı siz bizden almışınız. Alındığı iddia edilen tek bir özel haber var. Dinçer’in haberi. O da bir mahkeme dosyası haberi. İçeriğinde en ufak benzerlik yoktur. Çok yakından tanıdığınız arkadaşınız Gökhan Karataş’ın ilgili kişilerle konuşarak geliştirdiği ve daha kapsamlı bir hale getirerek yaptığı ekteki haberdir. İçeriği tamamen farklıdır. Rakamlar bile farklı. Tüm internet sitelerinin faydalandığı Sun, Daily mail haberlerini kendinize mal edip, bunu çalıyorlar gibi gösterip şikayette bulunmanız, komik ötesi bir şey olmuş.
 
Sekiz yıl boyunca hürriyet.com.tr’de yetişmesinde büyük katkım bulunan, bizzat işe aldığım en az 30 arkadaşım var. Hepsi de iyi bilir ki, emeğe saygım sonsuzdur. Alıntı yapılan haberde imza kullanılması en hassas olduğum konudur. Çok fırça yemişlerdir benden. Çizgisi yapısı farklı yeni bir sitenin uğraşlarını yaparken, burada da ilk öğrettiğim ve tembihlediğim, emeğe saygıdır. Ne amaçla ve hangi sinsi duygularla yapıldığını anlamakta zorlandığım bu ihtar meselesi beni sadece üzer. Günlük 1.5 milyonluk girişi olan bir sitenin, daha bir aylık siteye böyle bir sinsi yaklaşımda bulunması hiç yakışmadı.

Hepinize sevgiler
 
Oğuz Güven
 
Sözcü İnternet
 
Genel Yayın Yönetmeni
 

Sayın avukat

Yabancı kaynaklardan alınmış haberleri kendi özel haberiniz gibi gösterip ihtarda bulunmanız tuhaf olmuş. İstediğiniz gibi mahkemeye verebilirsiniz. Çok da memnun oluruz. Sözünü ettiğiniz 21. Madde kitap gibi basılı eserlerle ilgilidir. Çalınması için bir fikir olması gerekir. Şimdi alttaki linklerde çevirisi yapılan bu haber hürriyet.com.tr’ye mi aittir?
 
http://globoesporte.globo.com/futebol/times/atletico-mg/noticia/2012/11/ronaldinho-gaucho-se-envolve-em-acidente-de-transito-mas-esta-bem.html?utm_source=Facebook&utm_medium=Social&utm_campaign=globoesportecom
 

Haberin çevirisi
 
http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/21836058.asp
 
İlgili madde olarak Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun alttaki maddelere dikkatinizi çekerim.
 
6. GAZETE MÜNDERECATI:
 
Madde 36 - Basın Kanununun 15 inci maddesi hükmü mahfuz kalmak üzere basın veya radyo tarafından umuma yayılmış bulunan günlük havadisler ve haberler serbestçe iktibas olunabilir.

Gazete veya dergilerde çıkan içtimai, siyasi veya iktisadi günlük meselelere mütaallik makale ve fıkraların iktibas hakkı sarahaten mahfuz tutulmamışsa aynen veya işlenmiş şekilde diğer gazete ve dergiler tarafından alınması ve radyo vasıtasiyle veya diğer bir suretle yayılması serbesttir. İktibas hakkı mahfuz tutulsa bile sözü geçen makale ve fıkraların kısaltılarak basın özetleri şeklinde alınması, radyo vasıtasiyle veya diğer bir suretle yayılması caizdir.
 
Bütün bu hallerde, iktibas edilen gazete, dergi ve ajansın ve eğer bunlar da başka bir kaynaktan alınmışlarsa o kaynağın adı, tarih ve sayısından başka makale sahiplerinin adı, müstear adı veya alameti zikredilmek icabeder.

7. HABER:

Madde 37 - ( Değişik madde: 03/03/2001 - 4630/19. md.)
 
Haber mahiyetinde olmak ve bilgilendirme kapsamını aşmamak kaydıyla, günlük hadiselere bağlı olarak fikir ve sanat eserlerinden bazı parçaların işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan vasıtalara alınması mümkündür. Bu şekilde alınmış parçaların çoğaltılması, yayılması, temsil edilmesi veya radyo ve televizyon gibi araçlarla yayınlanması serbesttir. Bu serbestlik, hak sahibinin hukuki menfaatlerine zarar verecek şekilde veya eserden normal yararlanmaya aykırı biçimde kullanılamaz.

MEDYARADAR/ÖZEL