Polemik & Kulis
22 Eyl 2010 23:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:38

CANLI YAYINDA ''BEKİR COŞKUN DARBECİ Mİ?'' POLEMİĞİ!

Ahmet Hakan, Tarafsız Bölge'de Bekir Coşkun'un Habertürk'ten kovulmasını gündeme aldı.

Ahmet Hakan, CNN Türk’te canlı yayınlanan "Tarafsız Bölge"de Bekir Coşkun’un Habertürk’ten kovulmasını gündeme aldı. Programa ’Bekir Coşkun muhtıraya destek verdi mi?’ tartışması damga vurdu.

Hakan, Star yazarı Eser Karakaş’ın "Darbeyi savunan yazar kovulabilir" dediği yazısını tartışmaya açtı. Posta yazarı Yazgülü Aldoğan, gazeteci Aydın Engin, sanatçı ve Cumhuriyet yazarı Bedri Baykam’ın Karakaş’ı ve yazısını eleştirdiği programda, Star yazarı canlı bağlantıyla yayına katılarak yazısını savundu. Karakaş, Bekir Coşkun’un kovulmasına üzüldüğünü söylerek söze başlayınca Yazgülü Aldoğan’dan gelen tepkiyle canlı yayında muhtıra polemiği yaşandı.

Yazgülü Aldoğan: Timsah gözyaşları olarak değerlendiriyorum. Bekir Coşkun, çok önemli bir yazardı. Karakaş’ın yazısını yazarlık fikir adamlığıyla bağdaşır bulmuyorum.

Ahmet Hakan: Bekir Coşkun’un yazısı şiddeti savunuyor mu noktasında kuşkular var.

Eser Karakaş: Bakın 27 Nisan muhtırası şiddet tehditi içermektedir. Muhtıraların meşruiyeti yoktur. Gazetecilerin ve akademisyenlerin temel bazı prantesleri olmalıdır. bu ilkelerden biri de askeri vesayete ve darbeye karşı çıkacaksınız.

Aydın Engin: O yazıda ben şiddeti vurgulayan bir ifade görmedim. Muhtıranın ne anlama geldiğini anlamaka ve anlatmak çabası var o yazıda. Aksi halde biraz zorlama olur. Yani o suç sınırının aşıldığı noktasında çok ciddi kuşkularım var.

Eser Karakaş: Köşe yazarları mesleklerini hangi sınırlar içinde içcra edecekler. Bunu ilk önceliği şiddet...

Ahmet Hakan: Ben o muhtıraya karşı olduğumu yazdım, ama muhtıraya şartları sunan sürece de dikkat çektim diye beni muhtıraya destek veren gazeteciler arasında gösterdiler. Yani kim belirleyecek bunu?

Eser Karakaş: Vicdanlar tabi ki. Muhtıra şiddetin bir adım öncesidir, bunu savunamayız. Mesela Tophane’deki saldırıda bir güruh sopalarla sanat galerisini basıyorlar. Bunu hiç bir şey meşru gösteremez. Mesela takip ediyoeum onca islamcı yazar net bir şekilde bu olayı kınayamıyor. Hiç bir yazar şiddete destek veremez.

MUHTIRA POLEMİĞİNE BEKİR COŞKUN’UN EŞİ YANIT VERDİ?

Programa telefonla katılan Bekir Coşkun’un Fransız asıllı eşi Andree Coşkun da ünlü yazarın darbeci olarak anılmasından çok rahatsız olduğunu söyledi.

Andree Coşkun: Ben programı izliyorum, Bekir’in mesajını iletmek için bağlandım. Kendisi şu anda seyahatte yoksa O’da katılmak istiyordu ama biliyorsunuz uçak korkusu var. Tartışılan o yazı Hürriyet’de yayınlandı ve o yazıdan çok sonra Habertürk’e geçti. Şimdi o yazı nedeniyle kovulmuş olabilir mi yani, ne alakası var?

Eser Karakaş: Tabi ki o yazıyla Habertürk’teki işine son verilmesi arasında bir bağlantı yok. Ben tekrar söylüyorum burada mesela Bekir Coşkun değildir. Ama Bekir Coşkun da muhtıralara darbelere karşı olduğun söyüyorsa bu da Türkiye adına kazançtır umarım hep böyle kalır.

PATATES ÇUVALI MI?

Öte yandan Ahmet Hakan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in yine CNN’e verdiği demeci ekrana getirdi.. Çelik, Bekir Coşkun’un kovulmalarıyla kendilerinin bir ilgilerinin olmadığını belirterek "Bu konuyla ilgili Habertürk’ün sahibi Turgay Ciner ile konuştum. Kendisi bana (Kesinlikle hükümetten en ufak bir telkin ya da öneri dahi almadım.. Bu gazeteye adam alma yetkisi nasıl benimse kovma yetkisi de benimdir) dedi.. Olay budur"şeklinde konuştu..

Çelik’in sözlerini bir kez daha dinleyen konuklardan Aydın Engin "Bekir Coşkun’la dünya görüşlerimiz taban tabana zıttır.. Ama Turgay Ciner’in açıklamasını bir talihsizlik olarak görüyorum.. Bir gazeteci patetes çuvalı mıdır ki (İster alarım ister kovarım) diyeceksin.. Bir gazete patronuna yakışmamış" dedi..