Kazanan Youtube! Ulusal kanalların ve dijital platformların Deprem Karnesi

Ulusal kanallar hem bölgeden yaptıkları yayınlar hem de konunun uzmanlarıyla gerçekleştirdikleri programlarla halkın dikkatini deprem bölgesinde tutuyorlar.

MURAT TOLGA ŞEN murattolga@gmail.com

Normalde hiçbirinin sosyal medya hesaplarını takip etmem ama dün sabah, 10 ilde yaşanan deprem acısını dijital platformlar paylaşmış mı bir bakayım istedim.

Gördüğüm manzara içler acısı...

Doğal olarak ilk Netflix’e baktım. 5 Şubat’tan itibaren tweet atmayı durdurmuşlar, keza Disney de aynı durumda ama aynı Netflix, You dizisinin yeni sezonunu müjdeleyen maili atmayı ihmal etmiyordu.

Bu durum sadece benim dikkatimi çekmemiş elbette. Sosyal medyada binlerce insan Netflix’e bir “geçmiş olsun” bile demediği için sitem ediyordu. Bazıları daha da ileri giderek üyeliklerini iptal etti.

Günün sonunda Netflix ve Disney baskıya dayanamayıp bir taziye mesajı yayınladılar ve ilk günden itibaren depremzedenin yanında olduklarını belirten açıklamalar yaptılar.

Bu sefer biz geçmiş olsun diyoruz ama ikinci anlamını kullanarak. Geçmiş olsun “artık çok geç” anlamına da gelir.

BluTV ve Mubi bu gaflete düşmeyenlerden. İlk günden taziye mesajları yayınlayıp acıyı paylaştılar. Exxen sessiz gibi duruyor ama Haluk Levent’in tweetlerinden anlıyoruz ki bu platformun patronu Acun Ilıcalı deprem bölgesine çokça yardım yapmış.

Bu dönemin kazananı ise Gain TV... Gain TV, platformlar içinde en dinamik olanı olduğunu ispatladı. Mirgün Cabas’ın yaptığı yayınlar bir yana platformun sosyal medya hesabı da acıyı paylaşmak için elinden geleni yaptı.

Gelelim ulusal TV’lere... Hepsi bu dönemden alnının akıyla çıkıyor diyebilirim. Hem bölgeden yaptıkları yayınlar hem de konunun uzmanlarıyla gerçekleştirdikleri programlarla halkın dikkatini deprem bölgesinde tutuyorlar. Bu yayınlarda ise CNN Türk'ten Fulya Öztürk ve Merve Tokaz, Habertürk'ten ise Mehmet Akif Ersoy öne çıkan isim oldu.

Depremin yıldızları Youtube’da!

Ulusal kanalların en büyük rakibi yine Youtube. Bu platformun yıldızları ise gerçekleştirdikleri gayretli yapımlarla Oğuzhan Uğur ve Cüneyt Özdemir. Cüneyt Özdemir’in yayıncılık başarısı ve şirketleri harekete geçirme gayreti geçmiş günahlarının üstünü örttü bile denebilir.

Aslına bakarsanız, ulusal kanallar kendilerini aşan bir performans sergilemesine rağmen resmi kurumlardan korktuklarını da açıkça belli ettiler. Bu yüzden halkın nabzını tutan yayınlar Youtube üzerinden yapıldı diyebiliriz. Cüneyt Özdemir, Oğuzhan Uğur ve örgütlediği Youtube fenomenleri insan üstü bir gayretle çalıştı ve bağış ve yardımlar konusunda halkı motive etti. Bölgeye akın akın giden yardımlarda en büyük alkışı onlar hak ediyor ve elbette Haluk Levent’in Ahbap organizasyonu.

Ama burası Türkiye! Aynı isimler dünden beri yoğun bir saldırı altında. Halkın resmi kurumlardan ziyade bu isimlere ve onların yönlendirdiği birimlere itibar ediyor oluşu birilerini sinirlendirmiş olmalı ki sosyal medyada yoğun bir algı operasyonu başladı. Bu bana Akut’a göz dikilen zamanları hatırlatıyor. Akut’un başındaki Nasuh Mahruki’yi itibarsızlaştırmak için Ekşi Sözlük’te başlayan operasyonun aynısı bugün bu isimler için yapılmaya başlandı ama kaybeden bu kez ne Haluk ne de Oğuzhan olur. Yanlış hesaplar yapıyorlar ve o hesaplar Hatay’dan dönecek!

MURAT TOLGA ŞEN

murattolga@gmail.com

Tüm yazılarını göster