İrfan Değirmenci'nin olmadığı Kanal D'yi kim izler?

Sinema-TV eleştirmenimiz Murat Tolga Şen, İrfan Değirmenci'nin işine son veren Kanal D'nin kararını sorguluyor ve Murat Yıldırım'ın "Kim Milyoner Olmak İster" yarışmasındaki performansını yorumluyor.

MURAT TOLGA ŞEN murattolga@gmail.com

İnsan bir TV kanalını niye izler? Cevap basit: orada izlemek istediği programlar, görmek istediği yüzler vardır. Hiçbirimiz sabahtan akşama aynı kanalda durmuyoruz. İrfan Değirmenci Kanal D’de, Müge Anlı ATV’de, Seda Sayan Star’da derken akşamı bulup akşam da sevdiğimiz dizi hangi kanaldaysa onun başına geçiyoruz.


Televizyonun yayın kuşakları artık belli formatlara göre iş üretiyor. Aslında elimizde tek bir kanal ve onun varyasyonları var. Bütün bir günü 4 parçaya bölebiliriz; sabah haberi, izdivaç kuşağı, akşam haberi, dizi kuşağı…
 
Her parçada büyük rekabet var çünkü izlenen kanal hangisiyse reklamı o alır. Mesela Müge Anlı kendi saatinin en çok izlenen programı, ATV’deki yönetici "kendini intihar eder" ama Müge Hanım’ı oradan kıpırdatmaz. Hele de Müge Hanım’ı kovmak gibi bir hatayı asla yapmaz, yaparsa ne olur?
 
Havada kaparlar!
 
İrfan Değirmenci’nin başına da bu gelecek. Kendisi siyaseten kirlenmiş bir figür değil, seyircinin vicdanını temsil eden az sayıdaki TV yüzünden biri. Ekmeğine mani olmak öyle kolay değil. Televizyonculuk yapamazsa gazetecilik yapar, öyle bir gün gelir ki şu an televizyonculuk yapan Hayır’sız tayfa çoktan hayatımızdan çıkmışken o yine yapar. Bu kadar kıymetli bir TV adamını “HAYIR” dedi diye emekli edemezsiniz, öyle bir gücünüz yok en fazla kendi bindiğiniz dalı kesmiş olursunuz ki Kanal D’nin İrfan Değirmenci’yi işten çıkarma kararı kanal algısını yerle bir ettiği için dalı değil ağacı kesmiş sayılırlar.
 
Etik falan diyorlar, insana bir gülme geliyor. Açıklamayı yapan kim? Kanal D'den Yusuf Yusuf. Yüz kez etik deyin bakalım, kelimeye nasıl yabancılaşıyorsunuz. Etik falan boş bahane ayrıca korkunun ecele faydası yok. İrfan Değirmenci’yi işten çıkarmakla başlayan sürecin sonunda orası nasıl ıssızlaşacak kim bilir?
 
Kanal D bundan sonra haber işine bulaşmasın, Kısmetse Olur tarzı izdivaç kafesleri ve akşam dizileriyle devam etsin derim ben çünkü kendi kitlesindeki inandırıcılığı sıfırlandığı gibi bundan sonra sürekli diyet ödemek zorunda. Cumhurbaşkanı kızdı diye dekoru-jeneriği hazırken Okan Bayülgen'e program yaptırma, İrfan Değirmenci "Hayır" diyeceğini açıklayınca işten at, onu çıkar, bunu çıkar, nereye kadar?
 
Bu kanalın hayatımıza ilk girdiği zamanları hatırlıyorum da, “Türkiye D’li olacak” diyorlardı, aradan 22 yıl geçti, bizi gerçekten deli etmeyi başardılar, bravo!
 
ATV MURAT YILDIRIM’LA EĞLENİYOR!
 
"Hayır" diyecek birinden bahsetmişken "Evet" diyecek olanı anmadan olmaz. Oyuncu Murat Yıldırım, çoluk çocuğa karışmak için “Evet” diyeceğini açıkladı ve sosyal medyada epey bir alay konusu oldu. Bu beyanın üzerine cinsel imalarla dolu espriler bile yapıldı ki ben kendisinin doğru anlaşılmadığını düşünüyorum. Adam “ben çocuklarımı huzurla yetiştireceğim bir ülke için Evet diyeceğim” demeye getiriyor aslında, bu da onun aklı, özgür iradesine laf söylemek olmaz.
 
Ve kendisi bir süredir ATV’de yayınlanan Kim Milyoner Olmak İster’i sunuyor biliyorsunuz. Aslında pek sunamıyor, Selçuk Yöntem’in sunumu muhteşem bir Somon ızgara ise, Murat Yıldırım’ın performansı ancak kutuda ton balığı konservesi olur.
 
Çünkü adam oyuncu, üstelik tiyatrodan gelen bir oyuncu olmadığı için doğaçlama kabiliyeti yok. Çoğu dizi oyuncusu gibi, replik gelmeden ağzını açamıyor. Bu sunumu da alay konusu oldu ama benim garibime giden ATV’nin bunu neredeyse bir mizah malzemesi yapması.



Geçen günlerde bir akşam Kim Milyoner Olmak İster’in tanıtımına denk geldim. Tanıtımda yarışmaya katılanlar bülbül gibi konuşurken Murat Yıldırım onlara manasızca sırıtan bakışlar atıyordu, ağzından “hangi bölüm” dışında tek bir cümle duyulmayan bir kurgu yapmışlar ve adamın dilsizliğini kendi kanalı tescillemiş. Beni gülümseten bu videoyu kurgulayan hınzır editöre selam ederim.
 
MURAT TOLGA ŞEN

Tüm yazılarını göster