Polemik & Kulis
30 Nis 2014 16:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:07

Alman Cumhurbaşkanı Gauck’a iktidar medya ilişkisini anlatan Türk gazete yöneticisi kim?(Medyaradar/Özel)

Türkiye’deki ziyaretleri süren Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Türk medyası ile iktidar arasındaki kırılmaları ve ilişkileri hakkında detaylı olarak bir gazetenin yöneticisi tarafından bilgilendirildi.

Medyaradar’ın ulaştığı bilgiye göre konuk Cumhurbaşkanı Gauck, Alman Büyükelçiliği Konukevi’nde Türkiye’deki STK temsilcilerini kabul etti. Temsilciler arasında bir de medya yöneticisi vardı. Bu kişi Taraf’ın Genel Yayın Yönetmeni Neşe Düzel’di. Gauck, Türk medyasındaki iktidar kırılmaları hakkında Neşe Düzel’den uzun uzun bilgi aldı, sohbet etti.
Neşe Düzel, özellikle iktidar ve havuz medyası arasındaki ilişkiyi Gauck’a aktardı. Türk medyasında AKP iktidarının baskısı ve denetiminin geldiği boyutları örneklerle aktaran Neşe Düzel, gazeteciliğin mesleki olarak yapılmasının zorluklarını anlattı.
Düzel, iktidara yakın olan ve ‘havuz medyası’ olarak tarif edilen medya organlarının tek sesliliğini, bunun dışında kalan gazetelerin ise muhalefet yapmakta yaşadıkları güçlükleri anlattı.
Neşe Düzel, Başbakan Erdoğan ve iktidar temsilcilerinin meydanlarda açık açık havuz medyası dışındaki gazete ve televizyon yöneticilerini,sahiplerini ve yazarlarını ağır sözlerle eleştirdiğini aktardı.
Konuk Cumhurbaşkanı’nın şaşkınlıkla verilen örnekleri dinlediği bu görüşmede Neşe Düzel şu detaylara da yer verdi:
“İktidar, kendisini eleştiren medyaya, maliye üzerinden sıkı denetimler yapıyor ve ağır cezalar keserek sesinin çıkmamasını sağlıyor. Havuz medyası dışında kalan medya kuruluşları AKP iktidarı tarafından görevlendirilen temsilciler tarafından denetleniyor. Yayınları bu denetleyici ve yöneticilerin direktifleri ile yapılıyor. Havuz medyasına bağlı gazetelerde öyle zamanlar oluyor ki manşetleri ve içindeki cümleler bile aynı oluyor. Başbakan Erdoğan, beğenmediği bir yayın olduğunda o televizyon yöneticisini arayarak müdahalede bulunuyor. Medya üzerinde ağır bir iktidar baskısı bulunuyor. Mali yönden kıskaç altına alınan muhalif yayın organlarına aynı zamanda hoşa gitmeyen köşe yazarlarının işine son verilmesi için baskı uygulanıyor. İşten çıkarılan bazı köşe yazarları ve yöneticiler AKP iktidarına karşı durdukları için şu anda gazetecilik yapamıyorlar.
İktidarın yakın ilişkide bulunduğu havuz medyasında yöneticiler ve gazeteciler neredeyse tek ses olmuşçasına Başbakan’ın sesiymişçesine yayın yapılması için çalışıyorlar.”
Konuk Cumhurbaşkanı, Neşe Düzel’i dinlerken şaşkınlık içinde onlarca soru sorduğu görüldü.

MEDYARADAR/ÖZEL