Medya
27 Tem 2009 11:06 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:49

3G İCAT OLDU,MERTLİK BOZULACAK MI? İŞTE ERDAL ŞAFAK'IN YORUMUYLA 3G'Lİ MEDYA!..

3G teknolojisiyle hayatımızda ne, daha doğrusu neler değişecek? 3G teknolojisinin medya kuruluşlarına etkisi nasıl olacak?



Tüfek icat oldu...


Peki, 3G teknolojisiyle hayatımızda ne, daha doğrusu neler değişecek? Sayılacak gibi değil. İnanılmayacak kadar çok yeni ürün ve hizmetle tanışacağız.


Ama 3G teknolojisi özellikle bizim mesleği, medyayı etkileyecek. Hayır, "Tüfek icat oldu" diye "Mertlik bozulmayacak..." Tam tersine.


Örneğin, TV kameramanları artık o büyük ve ağır kameralarla haberden habere koşturmaktan kurtulacaklar. 3G teknolojisine uyumlu cep telefonları bile kamera işlevini görebilecek. Bu da en çok haber kaynaklarını sevindirecek. Basın toplantılarında bir kamera ormanıyla kuşatılmaktan kurtulacaklar.


Çok yakın bir gelecekte televizyona cep telefonu üzerinden canlı yayın aktarılabilecek.


Mobil cihazlarla çekilen fotoğraflar ve görüntüler gazetelerin haber merkezlerine mobil ortamda birkaç saniyede ulaştırılabilecek.


Ama en önemlisi mesleğimizin yapısı değişecek. "Vatandaş gazeteciliği" hayatımıza veya mesleğimize girecek. Yani herkes ama herkes gazeteci olabilecek, gazetecilik yapabilecek. Nasıl? Herkes haber yapabilecek, haber fotoğrafı çekebilecek, yorum yazabilecek ve bunları mobil cihazlarla internet platformlarına taşıyabilecek. Göreceksiniz; bloglarda, kişisel internet sitelerinde patlama yaşanacak.


Bitmedi; çok yakında okur sabah eline aldığı gazeteyi, isterse gün boyunca güncelleştirebilecek. Yani sadece muhabir değil, editör, sayfa sekreteri, yazı işleri müdürü, genel yayın yönetmeni de olabilecek.


Elbette gazetelerin merkezleri de 3G ile yeni imkânlara kavuşacak. Bunların birkaçıyla Perşembe sabahı tanışacağız. O gün SABAH'ı kısmen 3G teknolojisinin sağladığı ürünler ve hizmetin desteğiyle hazırlayacağız. Sonucu sizinle paylaşırız.


Sağlıklı, huzurlu ve yeni teknolojiye uyumlu bir hafta dileğiyle!


Erdal Şafak/ Sabah