Polemik & Kulis
20 Eyl 2018 16:09 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:52

İşte İhlas Haber Ajansı’nın bombaları! Türk medyası parasıyla nasıl rezil oldu?

Son olarak yolcu uçağına iniş yaparken takla attıran İHA’nın yalan haber sabıkası oldukça kabarık çıktı.

Havada 360 derece dönen bir uçak animasyonunu gerçek bir olaymış gibi abonelerine servis eden ve Show Haber başta olmak üzere birçok ulusal yayın organını da bu skandala ortak eden İHA’nın vukuatları saymakla bitmiyor.

İŞİ BİLEN ADAMLAR BİR BİR GİTTİ

Nitelikli kadrolarını ekonomik küçülme adı altında bir bir tasfiye eden İhlas Haber Ajansı’nın son dönemde benimsediği stajyer ve düşük maaşlı eleman politikası birçok skandalı da beraberinde getirdi.

HİÇBİRİNDE RESMİ ÖZÜR YOK

Türkiye’nin önde gelen televizyonlarını birçok kez geçtiği görüntülerle yanıltan kurum, bu olayların hiçbirinde de resmi bir açıklama yaparak özür dilemedi.

İŞTE İHA’NIN ÖNE ÇIKAN SKANDALLARI:



Genelkurmay: Bu ne sorumsuzluk
2016’da Diyarbakır’da düşen F-16 pilotun kimliğini yanlış yazan İhlas Haber Ajansı, Genelkurmayı fena halde sinirlendirmiş bu yüzden günlerce süren bir ‘sorumsuzluk’ tartışması başlamıştı. İHA’nın öldü diye yazdığı pilotun bir yıl önce emekli olduğu ortaya çıkmıştı.



Kağıthane Belediyesine şantaj
2017 yılında Kağıthane Belediyesi İHA ile çalışmayı bırakınca, kurum bölgedeki bütün hayvan severleri toplayıp sürekli belediyeye yüklenici haberler yaptırmaya başladı. Durum öyle bir hal aldı ki AK Partili Kağıthane Belediyesi bile İHA’ya karşı isyan bayrağını çekti.



Bilgisayar oyunundan savaş görüntüsü
İHA’nın bu yıl içinde ‘Türk Askeri’nin Afrin’deki operasyonundan yeni görüntüleri’ başlığı ile geçtiği bir haberi, ‘Medal of Honor’ isimli bilgisayar oyunundan alarak sunduğu ortaya çıktı. Görüntüler, Milliyet gibi haber sitelerinde ve Habertürk TV’den milyonlarca insana izlettirildi.

Facebook videosunu alıp geçtiler
Yine Afrin Harekatı sırasında çekildiği iddia edilen bir başka görüntü; TGRT Haber, Rudaw English, CNN Türk, A Haber, TRT Haber gibi birçok haber kanalı tarafından yayınlandı. Ancak videonun Kasım 2017’de Facebook’a yüklendiği kısa süre sonra anlaşıldı.



Mısır’daki patlamayı Afrin diye verdiler
Afrin Harekatı sırasında yaşanan patlamaya ilişkin görüntüler ise yine o dönem İHA’nın skandalarından biri olarak kayıtlara geçmişti. Bir kişinin havaya uçtuğu iddiasıyla paylaşılan fotoğrafın, Mısır’da 2015’te yaşanan bir patlama videosundan olduğu belirlendi.



A Haber’in başını yaktılar
ODA TV’nin A Haber’i ifşa etmek adına yaptığı haberin sorumlusunun da aslında İhlas Haber Ajansı olduğunun anlaşılması çok uzun sürmedi.  A Haber İHA’dan gelen görüntüleri “Zeytin Dalı” harekatının görüntüleri gibi izleyicilerine verdi.  Fakat görüntüler Rusya’nın 2012 yılında Kafkasya’da gerçekleştirdiği tatbikata ait çıktı. Kamouyu A Haber’i topa tutarken, İHA işin içinden yine sessiz sedasız sıyrıldı.



3.havalimanını habersiz taşıdılar
İHA son olarak geçtiğimiz günlerde ‘İHA, Atatürk Havalimanı'nın taşınmasından ilk anları böyle görüntülendi’ başlığıyla bir haber geçti. Ancak taşınanların Teknofest malzemelerinin olması bir kez daha ortalığı karıştırdı.