Polemik & Kulis
29 Ara 2010 16:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:55

TGC'YE İLK KEZ TÜRBANLI ÜYE ALINDIĞI İDDİASI GERÇEK DIŞIDIR! FATİH ALTAYLI'YA TGC'DEN SERT YANIT!

Fatih Altaylı'nın "Bu nasıl cemiyet?" başlığı altında bugün köşesinde dile getirdiği iddialara Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden yanıt geldi.

Gazeteciler Cemiyeti bir açıklama yaparak üyeliğe kabulün giyim şekillerine ya da inançlara göre değil gazetecilik meslek ilkelerinin kıstaslarına göre yapıldığını belirtti.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, “Bugün yönetim kurulu üyemiz Doğan Satmış’ın ‘türbanlı bir gazetecinin üye olmasını sağladığı için’ etkin olduğu görevlerden alındığı yönündeki iddialar tamamen asılsızdır. Yönetim Kurulunda bu konuda alınmış bir karar yoktur” diyerek şu noktaya dikkat çekti:
 
TGC’YE İLK KEZ TÜRBANLI ÜYE ALINDIĞI İDDİASI GERÇEK DIŞIDIR
“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne türbanlı gazetecinin üye alınmasının bir ilk olduğu iddiası gerçek dışıdır. Daha önce Urfa’dan türbanlı bir gazeteci meslektaşımız da TGC’ye üye olarak alınmıştır. Doğan Satmış’ın iddia ettiği olayda Balotaj Kurulu başvuru evraklarında kimi eksikliklerden dolayı başvuruyu reddetmiş ancak red kararı üzerine Başkan Vekilimiz Turgay Olcayto Zaman Gazetesi Ekonomi Müdürü Turan Bozkurt ile görüşerek kendisinden aldığı olumlu bilgi üzerine bir sonraki yönetim kurulu toplantısında bu meslektaşımızın üyeliğinin onaylanmasını yönetim kuruluna önermiştir. Yönetim Kurulu da bu öneriyi oy birliğiyle kabul etmiştir.
 
TÜRKİYE GAZETECİLİK BAŞARI ÖDÜLLERİ JÜRİ ÜYELİĞİ KONUSU
Doğan Satmış’ın etkin olduğu görevlerden el çektirildiği iddiası da tamamen gerçek dışıdır.
Gerçek şöyledir:  
Yönetim Kurulu Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Jürisi’nin sayısını 5 üyeden 7 üyeye çıkarmış bu arada yönetim kurulu üyelerinin başkan dahil kurullarda görev almamasını, ancak jüride toplantılarının düzenlenmesi ve jüri üyelerinin ihtiyaç duyacakları bilgilere ulaşmayı  kolaylaştırma amacıyla Genel Sekreterin bulunmasının yararlı olacağı görüşünde birleşmiş ve bu kararı katılanların oy birliğiyle almıştır. Ayrıca haber jürisinde Habertürk’ün temsilinin dışlandığı iddiası da doğru değildir. Haber jürisi üyeleri arasında halen Habertürk’ten bir üye bulunmaktadır.
 
TGC SEDAT SİMAVİ ÖDÜLLERİ JÜRİ ÜYELİĞİ KONUSU
TGC Sedat Simavi Jürisi seçici kurulları ise her yıl mart-nisan aylarında belirlenir. Ancak geçtiğimiz yıl TGC Genel Kurulu nisan ayının sonuna kaldığı için Sedat Simavi Ödülleri Jürileri zorunlu ayrılmalar dışında bir önceki yılın aynısı olarak belirlenmiştir.
 
TGC Sedat Simavi Ödülleri Kitabı’na da bakıldığında yalnız Doğan Satmış’ın değil Başkan ve Genel Sekreterin de jüride yer almadığı görülecektir.
29 Aralık tarihli Fatih Altaylı’nın yazısında yer alan şu paragraf  özellikle meslek ilkeleri açısından dikkat çekicidir:
Doğan Satmış eğer tatminkar bir yanıt alamazsa, “Habertürk çalışanları TGC üyeliğinden istifa etme kararı aldılar” denilmiştir.
3463 üyesiyle Türkiye’nin en yaygın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti gazeteciliklerini çalıştıkları kurumla özdeşleştirmeye kalkışan meslektaşlarımız varsa onların eksikliğini duymayacaktır. Kaldı ki, biz meslektaşlarımızın örgüt seçimini özgür iradeleriyle yaptığı inancındayız.
Eğer ortada bir dayanışma söz konusuysa yılbaşını cezaevinde geçirecek olan 50 gazeteci ve haklarında soruşturma açılan 4 bini aşkın gazeteciyle dayanışmanın daha anlamlı olacağını düşünüyoruz.”

 

FATİH ALTAYLI TGC İLE İLGİLİ OLARAK NE YAZMIŞTI? OKUMAK İÇİN TIKLAYIN.