Medya
14 Mayıs 2021 10:43 Son Güncelleme: 14 Mayıs 2021 10:49

Soner Yalçın 'Bayram Gazetesi' geleneğinin nasıl ortadan kaldırıldığını yazdı!

TGC'nin 49 yıl dini bayramlarda yayımladığı Bayram Gazetesi, 1992’nin Kurban Bayramı’nda Sabah grubunun o zamanki yöneticileri ve sahibi tarafından sabote edildi. Ve böylelikle bir gelenek son bulmuş oldu. Soner Yalçın da bu durumu köşesine taşıdı.

İstanbul, İzmir ve Ankara Gazeteciler Cemiyeti 1946-1995 boyunca bayramlarda "Bayram Gazetesi" çıkarıyordu. Çünkü 5953 Basın İş Kanunu'nun 20.maddesine göre ulusal gazetelerin bayramda gazete çıkarması yasaktı. Bu uygulama 1992'de Sabah Gazetesi'nin o dönemki Genel Yayın Müdürü Zafer Mutlu tarafından bitirildi. Soner Yalçın, Sözcü'de yer alan bugünkü yazısında olayı detayları ile açıkladı.

Yazısına Dinç Blgin ve Zafer Mutlu'ya sitem ederek başlayan Yalçın, 'Bayram Gazetesi'nin nasıl 'tarih' olduğunu şu sözlerle aktardı:

"Tarih: 28 Ağustos 1946.

Dönemin gazete patronları bir anlaşma yaptı. Kendileri gazete çıkarmayacak; Şeker Bayramı'nın ikinci ve üçüncü günleriyle Kurban Bayramı'nın ikinci, üçüncü ve dördüncü günlerinden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti “Bayram Gazetesi” çıkaracaktı.

Böylece… Hem cemiyete hem de işsiz, emekli ya da geçinme zorluğu çeken gazetecilere ek gelir kapısı oluşturulacaktı. Matbaa emekçileri dâhil tüm basın çalışanları bayramlarını aileleriyle geçirecekti…

Bu uygulama tam 49 yıl sürdü.

Türkiye, 49 yıl bayram günlerinde Bayram Gazetesi okudu.

1990'lar…

Neoliberalizmin azgınlaştığı dönem…

Parayı en yüce değer olarak gören bu düşüncenin basın/medya merkezi, -1985'te yayın faaliyetine başlayan- Sabah gazetesiydi. Dedi ki:

-Dini bayramlarda gazete çıkarmamak bizi zarara uğratıyor; Bayram Gazetesi'ne karşıyız!

Ardından yayınlara başladılar:

-“Bayram Gazetesi komünist uygulamadır!”

-“Bayram Gazetesi faşist uygulamadır!”

Kendileri özgürlükçü liberal idi; serbest piyasada Bayram Gazetesi gibi “toplumcu/kolektif” yayınlar olamazdı!

Dediklerini yaptılar:"

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN