Polemik & Kulis
16 Tem 2010 17:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:28

SİNEMA YAZARLARI BİRBİRİNE GİRDİ! VARDAN'DAN GEDİK'E AĞIR ELEŞTİRİ

Radikal gazetesi yazarı Uğur Vardan, bugün köşesinde Hürriyet yazarı Ömür Gedik'i topa tuttu

Radikal gazetesi yazarı  Uğur Vardan, bugün köşesinde Hürriyet yazarı Ömür Gedik'in bir yazısından yola çıkarak çok sert eleştiriler dile getirdi.

Gedik'in Jennifer Lopez'in KKTC'deki otel açılışına katılmaması üzerine kaleme aldığı ve Lopez'in bu hafta gösterime girecek olan filmini protesto etmeyi öneren yazısına çok kızan Vardan, "Bütün bir ülkenin silah bırakmaktan, 'kirli savaş'ın bir an önce bitip gitmesinden, akan onca kanın iki tarafın annelerine de yaşattığı evlat acısından bahsettiği bir ortamda, bir sinema yazarının uyduruk bir mesele sonucu ortaya atılarak, içindeki 'militarist' duyguların canlandığını, 'sözde' espri kalıplarıyla ifade etmesi neye sığar?" diye sordu.

GEDİK PROTESTO EDELİM DEMİŞTİ

Vardan önce Ömür Gedik'in Hürriyet'teki 13 Temmuz tarihli köşe yazısından alıntı yapıyor:

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gelmekten sözde 'insan hakları ihlali'ni bahane ederek son anda vazgeçen Jennifer Lopez'in filmi bu hafta sonu Türkiye'ye geliyor. Susup oturmalı mıyız yoksa filmi ve J.Lo'yu protesto etmeli miyiz, işte şimdi bunu düşünme zamanı. Valla ben şahsen gelenin geçenin Türkiye üzerinde oynadığı oyunlara fena halde bozulur oldum. 'Hadi kızlar askere' deseler silahı alıp batıya, doğuya koşacağım şu ruh halimle. Jennifer Lopez'le ilgili her şeyi protesto edip diş göstermekten yanayım.... Bu kez sanata sansür olmaz demeyeceğim. 'B Planı' adlı filmi Türkiye'ye getiren Warner Bros.'a ilk ricayı buradan ben yapayım; koca bir ülkeye haksızlık yapan J.Lo'yu protesto ettiğimiz için onun başrolünde olduğu filmin -o kalkıp özür dileyene kadar- ülkemizde gösterilmesini istemiyoruz. Ve bunu tüm dünyanın aynen böyle bilmesini rica ediyoruz."

"ŞİMDİ HERKES SİNEMA YAZIYOR"

"Sinema yazarlığı mesleğine ilgi duyduğum dönemde kendime örnek aldığım kalemler aydındı, ülkenin dertleriyle ilgiliydi, belli bir tavırları vardı, meselelere tarihi bir perspektiften bakarlardı, gündeme ilişkin içi dolu fikirleri vardı." diyen Vardan şöyle devam etti:

"Evet, biliyorum o günler çok geride kaldı. Şimdi herkes sinema yazıyor. Burada bir problem yok. Ama yine de aynı meslek grubu içinde yer aldığım insanlardan biraz duyarlılık, biraz savaş karşıtlığı, biraz farklı bakma isteği bekliyorum. Bir yandan da şunu kabul ediyorum, isteyen istediğini yazar ve biliyorum ki basınımızda Gedik gibi düşünen çok sayıda isim var."

SİYAD'A DEĞİL MİYAD'A YAKIŞIR!

"Benim derdim 'Böyle bir yazı basında nasıl çıkar?'da değil." diyen Vardan, şöyle sürdürüyor eleştiri dolu yazısını:

"Benim derdim, bu isimle aynı derneğe üye olmamda. Dolayısıyla halihazırda üyesi olduğum SİYAD içinde, bu denli militer görüşlere hayat hakkı tanınmaması konusunda benim de sansürcü olmaya hakkım var sanıyorum. Lafı uzatmadan SİYAD Başkanı Murat Özer ve yönetim kuruluna seslenmek istiyorum; bu tür zihniyette olanların SİYAD'dan çok MİYAD'a (Militer Yazarlar Derneği) yakıştığını düşünüyor ve bu konuda gerekli işlemlerin başlatılmasını talep ediyorum."