Medya
15 Kas 2014 11:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:55

Ruşen Çakır'dan çözüm süreci kehaneti; Kolay olmayacak ama...

Ruşen Çakır, Kürt sorununun çözümü konusunda neden iyimser olduğunu yazdı.

Habertürk gazetesi yazarı Ruşen Çakır, çözüm süreci hakkında "İyimserim, çünkü tarafların çözümden başka bir seçenekleri yok, bundan sonra da olacağını sanmıyorum." diye yazdı.
Çözüm sürecinde taraflar 'devam' dedi, bahar havası yeniden esmeye başladı. Ağır bir badire atlatan süreç bundan sonra nasıl devam edecek? Sorunu yakından takip eden isimlerden biri olan Ruşen Çakır, merak edilen soruya bugünkü yazısında yanıt verdi.

Kişisel olarak tüm süreçlere inandığını ve destek verdiğini ifade eden yazar, çözümün Türkiye için olmazsa olmaz olduğu konusundaki inancının tam olduğunu belirtiyor. Sürecin en kırılgan yönünün tarafların doğal olarak birbirlerine güvenmemeleri olduğunun altını çizen Ruşen Çakır, yazısını bu cümlelerle tamamlıyor:

"NİYET İYİ VE SAMİMİYSE BU AÇILARIN HEPSİ DOĞRUDUR"
"Zira bu sürecin en kırılgan yönü, tarafların doğal olarak birbirlerine güvenmemeleri. Bu güvensizliğin aşılması zaten çok zorken, en ufak bir kriz anında karşı tarafı acımasızca ve kimi durumda haksız bir şekilde suçladığınızda çözümü iyice zorlaştırmış oluyorsunuz.
Bu açıdan bakıldığında, son 6-7 Ekim olaylarında Öcalan'ın rolünü görmeyerek veya bilerek görmezden gelerek HDP'yi ve eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ı, psikolojik harp yöntemlerine başvurup itibarsızlaştırmak isteyenlerin aynı zamanda kendilerini çözüm yanlısı göstermeleri asla kabul edilir bir şey değil. Şurası çok açık: Barışa birçok farklı açıdan bakılır, niyet iyi ve samimiyse bu açıların hepsi doğrudur. Sadece siyasi iktidarın açısından baktığınızda ülkeye barış filan getiremezsiniz.

"EVET KOLAY OLMAYACAK AMA OLACAK"
Çok öznel bir yazı olduğunun farkındayım. Daha uzatmadan başlıktaki sorunun cevabını vermek istiyorum: İyimserim, çünkü tarafların çözümden başka bir seçenekleri yok, bundan sonra da olacağını sanmıyorum. Gerek siyasi iktidarın, gerekse Kürt siyasi hareketinin, her iki tarafın da kaybedeceği çatışma ortamına dönmek yerine ne yapıp edip süreci devam ettireceklerine inanıyorum. Evet, kolay olmayacak, ama olacak. Bu da bir ölçüde çözümden yana iyimser olanların, eleştirelliği hiç kaybetmeden, kötümserler kadar cesur olduklarında olacak."