Medya
12 Mar 2012 08:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:25

RTÜK'TEN SÜRPRİZ CEZA! HANGİ KANALLAR NEDEN CEZA VE UYARI ALDI?

Radyo Televizyon Üst Kurulu, bir kanala şok bir ceza verirken bir diğer kanala da uyarı verdi!

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), ‘Bugün Ne Giysem?’ için Show TV’ye 329 bin 694 TL ceza kesti, FOX’taki ‘Var mısın Yok musun?’a ‘uyarı’ verdi.

RTÜK’ün bu ‘direnç yarışmaları’na verdiği cezaları iyi okumak lazım.
Bu yarışmalara karşı zaten toplumda bir önyargı söz konusu.
Bu programlarda ‘yarışma’ bahanesiyle ‘duygu sömürüsü’ yapıldığını düşünüyor insanların çoğu.
Akademik unvanları ne olursa olsun sonuçta RTÜK üyeleri de bu toplumun fertleri.
RTÜK Kanunu’nu yorumlayışları ve aldıkları kararlar da gösteriyor ki, onlar da yaşadıkları toplumun bireyleri gibi değerlendiriyor birçok konuyu.

O yüzden bundan böyle çok zor artık ‘direnç yarışması’ yapanların işi.
Hele hele de daha başlamadan tartışılan Star TV’nin ‘Yeni Bir Hayat’ı.
Allah hayırlı etsin sonlarını!
Nereden mi çıkardım bunu?
RTÜK’ün verdiği bu kararlardan.

Özel hayatın gizliliğini ihlal
RTÜK, Show TV’ye niye 329 bin 694 TL ceza kesti?
Modacı Hakan Akkaya, İvana Sert ve Uğurkan Erez’in jüri üyesi oldukları ‘Bugün ne Giysem?’de bir yarışmacıya yönelttikleri sorular yüzünden.

RTÜK Kararı’nın özeti şu:
“18 yaşındaki lise öğrencisi  A. D.’ye jüri üyeleri ısrarla yarışmanın formatıyla hiç ilgisi olmayan konuları, neden ailesiyle değil de teyzesiyle yaşadığını sordu. Yarışmacı, ‘Burada konuşmak istemiyorum, size daha sonra anlatırım’ diyerek konuyu kapatmaya çalıştı.

Özel hayatıyla ilgili konuşmak istemeyen, sorulara cevap verirken her halinden rahatsız olduğu anlaşılan genç kız, özel hayatının gizliliğini korumak isterken zor durumda bırakıldı. Genç kız, jüri üyelerinden peş peşe gelen sorular sonunda, annesi ve babasını hiç tanımadığını anlattı. Trajik bir hikayeyle karşılaşan jüri üyeleri, genç kızın üzüntüsüne ve ağlamasına aldırmadan inatla ayrıntılara girdi, özel hayatın gizliliği ihlal edildi.”

Sunucu yönlendirdi onu!
Gelelim RTÜK’ün ‘Var mısın Yok musun?’ yarışması nedeniyle Fox’a verdiği ‘uyarı’ cezasına. O cezanın gerekçesi de şu: “Ertuğrul Tokgöz adlı yarışmacı, sunucu Asuman Krause’nin isteği üzerine özel hayatına ilişkin detaylar anlattı.

Yarışmacının, sekiz yıl önce iş kazası sonucu vefat eden ağabeyinin geride kalan dört çocuğu ve bu çocuklarla ilgili yaşam mücadelesini anlatırken, sunucunun yönlendirmesi sonucu 8 yaşındaki en küçük çocuk üzerinde yoğunlaştığı görüldü.

Yarışmacının vefat haberini alışı, sonrasında çocukların annelerinin de gitmesiyle gelişen olayları anlattığı anlarda, çocuklara yakın plan çekim yapıldı, çocukların üzgün ve ağlayan halleri ekrana taşındı.
 
Gözyaşından reyting süzmek
Bu kapsamda gelişen yorum ve diyaloglarla küçük bir çocuğun yaşadıkları, duygu sömürüsüne varan bir üslup içinde ele alındı.

Bir tür eğlence amaçlı yarışma programı olarak lanse edilen söz konusu yapımda; çocukların yaşadıkları acı ve kayıplar üzerine aşırı vurgu yapılarak bir yarışma programına gereksiz yere alet edilmesi, sunucunun yönelttiği sorular ve yapılan yorumlar marifetiyle, çocukların acılarının ve zor günlerinin istismar edilerek onurlarını zedeleyici bir yayın icra edildi ve ‘Çocuklara, güçsüzlere ve özürlülere karşı istismar içeremez’ şeklindeki yayın ilkesi ihlal edildi.”

Ali EYÜBOĞLU / MİLLİYET